Energielabel verplicht bij verkoop woning

Door
Roos van Schaaijk
op

Vanaf 1 januari 2015 zal het verplicht zijn om bij de verkoop van een woning een energielabel aan te leveren. Indien er bij de overdracht van een woning bij de notaris ná 1 januari 2015 geen energielabel aanwezig is, riskeert de verkoper van de woning een boete van € 400,00.

Wat is een energielabel?

Het energielabel voor woningen geeft met klassen (A++ tot en met G) en kleuren (donkergroen tot en met rood) aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

Hoe kom ik aan een energielabel?

Dit doe je via een internetapplicatie van de overheid. Op de applicatie kun je de vooraf ingevulde gegevens controleren en aanpassen, bijvoorbeeld informatie over de isolatie, het glas en de verwarmingsketel. De applicatie geeft ook aan voor welke gegevens er bewijsstukken aangeleverd moeten worden, zoals een foto van een CV-ketel.

Een erkende deskundige controleert jouw aanvraag en na goedkeuring krijg je het definitief energielabel thuisgestuurd. De kosten voor het energielabel zullen waarschijnlijk op enkele tientjes uitkomen. Het energielabel is 10 jaar geldig, dus als je reeds een energielabel hebt, is een actie van jouw kant niet nodig.

Wil jij net als 16.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt? 

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.