Energielabel verplicht bij verkoop – voorkom hoge boete!

Door
Roos van Schaaijk
op

Het energielabel voor woningen geeft met klassen en kleuren aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. Energielabel A++++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

Het energielabel is verplicht

Het energielabel is verplicht zodra je besluit om je huis in de verkoop te zetten. Het label moet zichtbaar zijn bij de woningpresentatie die wordt getoond. Bij de overdracht moet je ook het afschrift van het label overhandigen aan de notaris en de nieuwe bewoner. Bewaar dit dus goed, het label is 10 jaar geldig. Heb je al een vereenvoudigd label van voor 2021? Dan kun je deze nog altijd gebruiken.

Forse boete bij missend energielabel

De boete is per eind oktober 2021 verhoogd naar € 435 (voor particulieren). Doordat per 1 januari 2021 het vaststellen van het energielabel op afstand niet meer mogelijk is, zijn de kosten van het energielabel flink gestegen. Een boete incasseren was daarmee voordeliger dan het laten opstellen van een energielabel. Gelet op deze gestegen kosten en het feit dat een bestuurlijke boete een afschrikwekkende werking dient te hebben, is gekozen voor een hogere boete.

Alles over het energielabel

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.