Enorme vraag naar kleine duurzame koopwoningen

Door
Sophie van Gorsel
op

De knusse Bultkroos 20 in Zwolle heeft 86 aanmeldingen voor kijkers, en dat nu sommige verkopers hun huizen maar heel moeilijk kwijtraken.

“Nee joh!”, roeps Marlies wanneer makelaar Frank Huibers vertelt dat er nóg 85 geïnteresseerden voor deze woning zijn. Ze is net de nieuwbouwwoning aan de Bultkroos 20 in de Stadshagen binnengestapt. “Ik dacht dat de druk een beetje van de woningmarkt af was.” Huibers knikt. “Dat is ook zo, maar deze is tóch heel populair.”

Dit is wel heel extreem

Vijftien ‘normale’ bezichtigingen heeft Huibers vandaag, en gisteravond was er nog een ‘open huis’ waar nog eens 25 geïnteresseerden op afkwamen. “ja, dat wordt nog wel een chaos. Ik ben nog aan het bedenken hoe we het precies gaan doen”, peinst de makelaar van tevoren.

Vraagprijs van deze woning: drie ton, voor een woonoppervlakte van 89 vierkante meter. De woning ligt vlakbij de Milligerplas, heeft energielabel A, vier slaapkamers en keuken, badkamer en toilet zijn relatief nieuw. “Dus we hadden wel verwacht dat er tien, vijftien geïnteresseerden zouden zijn. Maar 86…Dat is wel heel extreem”, zegt de makelaar van Makelaarsland. “De vraag naar moderne woningen tussen de drie en vier ton is hoog, zie ik.” De prijs is ook één van de voornaamste redenen dat Marlies uit Almere geïnteresseerd is in het huis, vertelt ze. “En vlakbij de natuur, dat is ook mooi. Het heeft alles wat ik wil, maar ook in een prijsklasse die ik nog kan betalen in m’n eentje.” En ook kijkers Kai en Meng An Tang zijn hier gekomen vanwege de prijs én het energielabel. “Het past binnen onze wensen”, zegt Kai, terwijl zijn vader de CV-ketel bekijkt. “Toen hij online kwam, hebben we gelijk een afspraak gepland.”

Makelaar Oscar van Schaverbeke, eigenaar bij Rodenburg Makelaars, herkent dat energiezuinige huizen van rond de drie ton enorm populair zijn. “Voor vergelijkbare huizen hebben wij ook zo 15 kijkers. Dat komt regelmatig voor. Maar dit is wel héél erg veel. Duurzaamheid is een belangrijk item op dit moment. Moderne, goed geïsoleerde huizen verkopen een stuk makkelijker dan oude huizen waar je nog veel aan moet doen. En koop je een huis met energielabel A, dan krijg je rentekorting.”

Ver boven de vraagprijs

Wie op funda kijkt, ziet gelijk de schaarste van het aantal betaalbare energiezuinige woningen: negen koopwoningen met energielabel A van rond de drie ton staan er online. Huibers heeft zijn tablet tevoorschijn getoverd, tikt wat dingen in op het scherm. “In de afgelopen drie maanden zijn er 13 woningen verkocht in nieuwbouwwijk Stadshagen: daarvan is 77 procent boven de vraagprijs verkocht”, zegt hij, kijkend naar zijn scherm. En dat terwij over de gehele linie rond de 30 procent van de huizen boven de vraagprijs wordt verkocht.

Beide makelaars zien hier één duidelijke boodschap in: dat er meer duurzame starterswoningen in Zwolle bij moeten komen. “Dit is een signaal naar de gemeente”, zegt Huibers. Dat beaamt Schaverbeke, “De vaart erin, wat ons betreft, met die starterswoningen. Maar niet alleen, want je moet ook zorgen dat er doorstroming is.” Marlies moet er nog even over nadenken of ze een bieding gaat doen. “Maar het is wel een heel leuk huisje.”

Bron: De Stentor

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.