Heb je een koophuis? Dit verandert er concreet in 2019

Door
Makelaarsland
op

De veranderingen voor huizenbezitters in 2019 hadden we graag wat positiever willen maken. Maar we zijn eerlijk, er zijn veel niet-zo-leuke punten. Toch, heb je een koophuis? Dan mag je jezelf echt wel gelukkig prijzen.

Zeer waarschijnlijk is de waarde van je koophuis de afgelopen periode flink gestegen. Huurders, die in verhouding veel meer betalen, of starters die maar geen geschikte woning kunnen vinden zouden graag met je ruilen.

Hypotheekrenteaftrek wordt verder ingeperkt

Het koophuis wordt al jaren zwaarder belast door de kabinetten van Rutte. Helaas is dat ook in 2019 weer geval. De maatregel die (weer) het meeste opvalt is het inperken van de hypotheekrenteaftrek. Deze ‘woonsubsidie’ geeft huisbezitters een financieel voordeel maar zou er ook voor zorgen dat de prijzen van huizen steeds hoger worden en op die manier hogere schulden in de hand werken. Dat moet anders vindt het kabinet.

Sinds 2014 gaat ook het tarief waarmee de hypotheekrente van het inkomen mag worden afgetrokken met jaarlijks met 0,5 procent omlaag. Dat geldt voor de inkomens (jaarinkomen van € 68.507) in de hoogste belastingschijf (51,75%), daar gaat de hypotheekrenteaftrek in 2019 omlaag van 49,5 naar 49 procent. Uiteindelijk bereiken we in 2023 het laagste belastingtarief van 37,05.
Heb je het geluk van én een eigen huis én een hoog inkomen? Dan zal jij één van de mensen zijn die de maatregelen het hardste treffen. Dat door het inperken va de hypotheekrenteaftrek er meer geld in schatkist achterblijft is voor het kabinet mooi meegenomen.

Energierekening gaat omhoog

Nog een puntje van aandacht is de energierekening. Belasting op gas gaat met 3 cent omhoog terwijl de elektriciteitsbelasting 0,72 procent daalt. Nu is het zo dat huishoudens vaak meer gas dan elektriciteit verbruiken, en zo gaat de energierekening toch weer omhoog. Eigen Huis heeft berekend dat dat op ongeveer € 152 per jaar extra komt.

Verbouwen wordt duurder

Wil je je huis een opknapbeurt geven? Dan is het gunstig als dat nog lukt voor 2019. Volgend jaar stijgt de btw voor stucen, schilderen of isoleren van zes naar negen procent. Omdat we nog maar krap drie weken hebben, zal dat lastig worden. Een oplossing is door de factuur nog wel dit jaar te betalen. Ook verbouwen van een rijksmonument kun je het beste dit jaar nog doen. In 2019 vervalt de belastingaftrek van het onderhoud van rijksmonumenten. Vanaf 2019 krijg je nog maximaal 35% terug van de noodzakelijke onderhoudskosten in de vorm van subsidie.

Wil je ook in 2019 op de hoogte blijven van al het huizennieuws?

Ik ontvang graag 1 x per maand tips en nieuws

Schenken aan kinderen verandert

Ben je van plan om een schenking aan je kinderen te doen om het geld voor hun eigen woning aan te vullen? Dan kan ook dat in de meeste gevallen alleen nog in 2018. In 2019 vervalt de overgangsregeling voor de schenkvrijstelling.

Hogere onroerendezaakbelasting

Ondanks dat het goed nieuws is dat je huis meer waard is geworden de afgelopen periode, wil de gemeente daar ook graag een graantje van meepikken. Eem hogere WOZ waarde betekent vaak ook een hogere onroerendezaakbelasting. Je kan wel altijd bezwaar maken tegen een hoge WOZ waarde.

Goed nieuws? Ergens nog?

Is er dan ook nog wat goed nieuws? Nou een beetje. Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel (al lijkt dat nu even wel zo). Het eigen woningforfait, dat is een percentage van de WOZ-Waarde van je huis dat bij het belastbaar inkomen wordt opgeteld, daalt. Voor de meeste huizen was dat in 2017 0,7% in 2019 wordt dat 0,65%. Heb je je huis bijna afbetaald? Dan geldt dat goede nieuws jammer genoeg niet helemaal voor jou. Tot en met 2018 hoefde je geen belasting te betalen over het eigen woningforfait. Maar deze afspraak, die de Wet-Hillen heet, wordt vanaf 2019 in 30 jaar afgebouwd naar 0 procent.

Gelukkig denkt Makelaarsland wel aan de portemonnee van haar verkopers en kopers. Ben je op zoek naar een huis? Maak dan een GRATIS zoekopdracht aan.

Ja, ik wil graag een gratis zoekopdracht aanmaken

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.