Hoe kun je muurverf voor je laten werken, bij het verkopen of inrichten van je huis?

Door
Silvia
op

Wanneer alles zou instorten als je het woord ‘Histor’ zou roepen, dan zou mijn huis tot op de grond toe instorten. Het bestaat namelijk zo ongeveer uit Histor. Op alle plafonds zit Histor Monodek Ral 9010. Op alle muren zit eveneens Histor Monodek in verschillende kleuren. Op alle deuren en kozijnen, zit Histor houtlak en zelfs op sommige meubels gebruik ik het.

Matte muurverf op de muur

Muurverf is mijn favoriet onder de verven. Ik smeer dat stiekem overal op. Natuurlijk weet ik dat je op hout beter echte houtlak kunt gebruiken, want muurverf beschadigt veel sneller en het hecht niet zo goed op hout. Maar ik spreek nog over de tijd dat kalkverf en speciale matte meubelverf niet bestonden. Of in ieder geval niet zo bekend waren. Want wat ik vooral zo mooi vind aan muurverf, is de matte uitstraling. En mocht je de standaard muurverf niet mat genoeg vinden: er zijn tegenwoordig tal van variaties qua afwerking verkrijgbaar. Mat, extramat, kalkmat, maar ook zijdemat; voor juist wat meer glans.

Mijn liefde voor muurverf is al vroeg begonnen. Toen ik 10 was, wilde ik mijn kamer veranderen, en vooral een andere kleur op de muren. Dat mocht van mijn ouders, maar ik moest dan wel zelf alles regelen. Die uitdaging nam ik aan. Ik weet niet of ze daar later spijt van hebben gehad en of ze hadden verwacht dat ik dat überhaupt zelf zou doen.

Ik koos voor twee blauwtinten. Een lichtblauw, voor op de ondergrond. En met sjablonen, verfde ik in met donkerblauw een patroon op de muren. Ik had een houten balk in mijn plafond en daar knoeide ik per ongeluk wat muurverf op. Het bleek best mooi, en bleef zitten, dus verfde ik de hele balk maar mee. Toen kwam ik er al snel achter dat de stand van de zon heel veel doet voor een kleur. Mijn kamer lag namelijk op het noorden, en ik had hem helemaal blauw geverfd. Dat voelde koud aan. Vervolgens verfde ik alles in rood, geel en oranje tinten. Dat werkte wel! In de jaren die volgden hebben mijn muren talloze kleuren gehad.

Muurverf in meubel studio’s

Een aantal jaar geleden was ik onderdeel van een stylingteam, verantwoordelijk voor de styling van een meubelketen. Bij nieuwe filialen werd onze hulp ingeroepen. Van tevoren mochten wij een kleurenpalet uitdenken om de desbetreffende meubelseries het beste naar voren te laten komen. Er werd verteld welke meubelserie waar zou komen te staan en dan mochten wij aan de slag om daar de beste kleuren bij te kiezen. Uren hebben we met kleurenwaaiers rondgelopen. Daarna werd de verf besteld, en dan kwam de leukste fase. Het verven van al die wanden! Soms maakten we een combinatie met behang, maar vaak kozen we verschillende kleuren muurverf voor 1 studio. Het mooie van kleur vind ik dat je steeds een totaal andere sfeer kunt neerzetten.

Soms hadden wij bij een bepaalde meubelserie een kleurenpalet uitgekozen. Echter werd er dan, om wat voor reden dan ook, die meubelserie in een andere studio gezet. Dus met een ander kleurenpalet. En zo kreeg dezelfde meubelserie ineens een heel andere uitstraling.

Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van muurverf?

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van de juiste muurverf. Allereerst de soort muurverf. Bedenk waar, in welke ruimte, je wilt gaan verven. Wanneer je een muur in de badkamer gaat verven, heb je een andere kwaliteit muurverf nodig dan wanneer je een muur in de woonkamer gaat aanpakken. Kijk dus goed naar de eigenschappen van de verf, voordat je deze aanschaft.

Houd bij het kiezen van de juiste kleur verf rekening met de stand van de zon. Waar komt deze op en welke muur heeft het meeste zonlicht op een dag of welke juist niet. De muren die het minste licht krijgen, krijgen ook de lichtste kleur muurverf. En de muren die het meeste licht op een dag krijgen, kun je een wat donkerdere tint geven.

Wanneer je twijfelt bij het kiezen van de kleur voor muurverf

Mocht je erg twijfelen tussen twee verschillende kleuren dan kun je het volgende doen: Een testpotje verf laten maken van beide kleuren. Verf deze vervolgens op een groot stuk papier, karton of behang en hang deze op de desbetreffende muur. Kijk hier een paar dagen naar en bepaal waar je voorkeur het meeste naar uit gaat. Op welke van de twee kleuren valt je oog het meeste? Vaak is de kleur die je het eerste kiest, de kleur die je diep van binnen echt wilt.

Je kunt deze stukken papier, of eventueel ook de verfstaaltjes, ook op de grond leggen (ondersteboven zodat je niet kunt zien wat welke kleur is) en ga dan op beide een tijdje staan. Vervolgens stap je eraf, en daarna ga je er weer op staan. Op welke van de 2 papieren of staaltjes sta je het lekkerste? DAT is je kleur.

Muurverf inzetten als tool om je huis te verkopen

Ook wanneer jij je huis te koop wilt zetten, kun je muurverf voor je laten werken. Sterker nog, door de juiste kleuren te kiezen, wordt de kans groter dat jij je huis sneller verkoopt.

Stel dat jij erg gehecht bent aan je paarse muur, je hebt hier een mooie herinnering aan, want deze smeerde je erop toen je vader nog leefde. En dit was het laatste wat jullie samen hebben gedaan. Dan zul jij die paarse muur niet snel oververven. Maar een eventuele potentiële koper houdt misschien helemaal niet van de kleur paars, en zal snel voorbij jouw foto’s scrollen. Wanneer je deze muur verft in een neutrale kleur, vallen jouw foto’s misschien wel ineens op en maakt deze potentiële klant een afspraak bij de makelaar voor een bezichtiging.

En bedenk dat verf niet eeuwig is, vind je de gekozen kleur echt niet mooi? Dan kun je er altijd overheen!

Ik ben intussen wel heel erg benieuwd hoeveel liters verf ik in mijn leven tot nu toe op de muur heb gesmeerd 🙂

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.