Huis te koop zetten

Je huis te koop zetten, een grote stap voor elke woningbezitter. Je gaat je grootste bezit verkopen. Een goede reden om het serieus aan te pakken. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden voordat je jouw huis te koop kunt zetten. 

Wel of geen makelaar inschakelen?

Voordat je je te koop gaat zetten moet je bepalen of je dit met of zonder makelaar gaat doen. Met een gecertificeerd makelaar haal je een professional in huis die veel ervaring heeft in onderhandelen en de huizenmarkt door en door kent. Maar steeds vaker zien we dat verkopers meer betrokken willen zijn bij het verkoopproces en zelf ook het een en ander willen doen; bijvoorbeeld om op de makelaarskosten te besparen.

Wel of geen makelaar inschakelen?

Lees ookzelf je huis verkopen zonder makelaar

Woning klaar voor verkoop maken

Als je jouw huis gaat verkopen wil je natuurlijk de beste kandidaat vinden. Nu kun je in je eigen netwerk laten weten dat je je huis te koop aanbiedt en hopen dat daar iemand tussen zit die je huis wilt kopen voor een goede prijs. Maar al wil je voor het beste verkoopresultaat gaan, dan is het belangrijk dan zoveel mogelijk mensen je huis zien, bijvoorbeeld door je huis op funda te zetten. Op funda ben je alleen niet de enige, dus wil je wel dat je huis eruit springt en goed voor de dag komt.

Huis op orde

Wil je het helemaal goed doen, dan moet je eens kritisch naar je huis kijken. Loop met de blik van een koper door je huis en noteer wat opvalt. Als je je huis te koop zet, zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om het aantrekkelijker te maken voor kopers. Dit zijn vaak simpele dingen, zoals zorgen dat het huis van binnen en buiten netjes en schoon is. Ook kun je hierbij denken aan het verrichten van kleine reparaties, zoals het afschaven van klemmende deuren en het uitvoeren van klein schilder- en kitwerk.

Fotografie

Wanneer jij je huis helemaal op orde hebt is het tijd om de foto’s te maken. Een heel belangrijk onderdeel. Want als jij op funda aan het rondneuzen bent, waar kan je het eerst naar? Precies, de foto’s. Een goede fotograaf in huren om dit te laten doen is daarom zeker geen luxe. Of je moet zelf enigszins met een cameratoestel overweg kunnen.

Plattegrond

Ook niet geheel onbelangrijk, de plattegrond. Om potentiële kopers te laten weten hoe de verschillende ruimtes in jouw huis met elkaar verbonden zijn. En natuurlijk om te laten zien hoe groot de ruimtes zijn.

Inspiratie voordat je jouw huis te koop zet 

Wil je weten hoe andere huizenverkopers hun huis te koop hebben gezet? Neem dan een kijkje in ons woningaanbod.

Bekijk woningaanbod

Inspiratie voordat je jouw huis te koop zet 

Geen gedoe achteraf, regel je vooraf

Als verkoper heb je een meldingsplicht. De meldingsplicht houdt in dat verkopers gebreken die bij hen bekend zijn direct moet melden aan potentiële kopers. Dit geldt niet voor gebreken die duidelijk zichtbaar zijn voor de koper. Het doel hiervan de kopende partij van zo veel mogelijk informatie over de woning te voorzien, zodat zij een weloverwogen keuze kunnen maken over de aankoop van een woning.

Lees ook:Plichten tijdens de (ver)koop van een woning

Als gebreken en dergelijke op tijd gemeld worden, kan jouw makelaar ervoor zorgen dat daarover goede afspraken met de koper gemaakt worden. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat bepaalde gebreken geheel voor rekening en risico van de koper komen. Als het gebrek niet ter sprake komt, loopt je het risico dat de koper jou daar achteraf alsnog aansprakelijk voor stelt.

Vragenlijst

Om verkopers te helpen aan hun meldingsplicht maken makelaars vaak gebruik van de (NVM) vragenlijst. Als verkoper wordt er natuurlijk van jou verwacht dat jij de vragenlijst naar waarheid invult, tenminste voor zover gebreken en andere zaken bij jou bekend zijn. Wanneer je zonder makelaar besluit te verkopen kan je waarschijnlijk zo’n dergelijke lijst wel ergens op het internet verkrijgen. Alleen is er dan geen juridische afdeling die deze hele lijst nog eens zorgvuldig controleert om er zeker van te zijn dat je hier als verkoper later geen gedoe van gaat krijgen.

Lees ook De vragenlijst, waarom?

Roerende zakenlijst

Nu we het toch over lijstjes hebben en gedoe achteraf voorkomen, dan is daar ook nog de roerende zakenlijst. Roerende zaken horen niet standaard bij de (ver)koop. Het spullen in en om het huis die weg kunt halen zonder iets te slopen. In de roerende zakelijst geef je van al deze items aan of de koper deze wel of niet over mag nemen.

Lees ook: Alles over de roerende zakenlijst

Komt dat zien, komt dat zien!

Nu je huis goed op de foto staat en alle andere dingen ook netjes geregeld hebt, is het tijd om je woning aan de wereld te laten zien. Hoe meer mensen de woning zien hoe beter. Maar waar ga je woning allemaal laten zien? Hoe bereik je de meeste mensen? Of ga je toch voor een stille verkoop? En wat gaat de vraagprijs eigenlijk worden? Dit zijn allemaal vragen waar je over nadenkt in de verkoopstrategie.

Funda, Facebook, flyers

Wil je je huis aan veel woningzoekende laten zien? Dan wil je natuurlijk dat je huis op funda komt. Hier heb je alleen wel een makelaar voor nodig, alleen een makelaar heeft namelijk de mogelijkheid om je huis daar te plaatsen. De makelaar zal jouw huis dan ook direct op zijn eigen website plaatsen en delen in zijn zoekersbestand. Daarnaast heeft funda nog aanvullende diensten om je huis nog meer onder de aandacht te brengen, zoals funda Compleet.

Lees ook: Alles over het presentatiepakket van funda

Naast funda zijn Facebook en andere sociale media platformen ook niet weg te denken als middel om je huis te promoten. Als je woning online staat kan je deze natuurlijk binnen je eigen netwerk delen, maar wanneer je jouw woning te koop zet via een makelaar dan kan deze het ook in zijn eigen netwerk delen. Een netwerk wat met name bestaat uit woningzoekenden. Vraag de makelaar naar de mogelijkheden.

Als laatste zijn er nog altijd de analoge manieren om potentiele kopers te laten weten dat je woning te koop staat, zoals het verspreiden van flyers of, een advertentie plaatsen in de (lokale) krant en natuurlijk het te koop bord. Dit klinkt misschien wat ouderwets, maar dit is zeker nog een goede manier om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken!

Vraagprijs bepalen

Het bepalen van de vraagprijs is een zeer belangrijk, maar ook meteen een erg lastig onderdeel. Er zijn namelijk nogal wat criteria die een rol spelen, zoals het soort huis, de staat van het onderhoud en natuurlijk de locatie. En zo zijn er nog meer factoren die allemaal meespelen bij het bepalen van de juiste vraagprijs. Een makelaar is gespecialiseerd in het vaststellen van de waarde van koophuizen. Daarbij neemt een makelaar nog allerlei andere zaken mee bij het bepalen van de vraagprijs, dingen die los staan van het huis, zoals bijvoorbeeld de zoekfilters op funda.

O, kom er eens kijken…

Je huis staat de koop en de eerste aanvragen voor bezichtigingen komen binnen. Dat is een goed teken! Maar dat betekent ook dat de bezichtigingen gedaan moeten worden.

Hoe maak je jouw huis klaar voor bezichtigingen?

Voor de foto’s heb je je huis al helemaal in orde gebracht, maar voor de bezichtigingen moet je toch weer gaan poetsen. Ook als je de bezichtigingen door de makelaar laat doen, want die doet dat helaas niet voor jou. Verder moet je rekening houden met geluid en licht: geen tv of radio aan tijdens een bezichtiging en zorg voor geopende gordijnen. Als bezichtigingen ’s avonds plaatsvinden, zorg dan voor sfeerlicht. Ook speelt de temperatuur een rol: maak het niet te koud en niet te warm. Zorg dat de potentiële kopers zich op hun gemak voelen.

Bekijk nog meer verkooptips die de verkoop van je huis makkelijker maken. 

Huis te koop zetten bij Makelaarsland

Bij Makelaarsland vinden we dat je zelf gemakkelijk het een en ander kunt doen bij het te koop zetten van je huis. Zo is onze ervaring bijvoorbeeld dat verkopers zelf een goede verkooptekst kunnen schrijven en nog belangrijker: zelf bezichtigingen kunnen doen. Want wie kent jouw huis en buurt beter dan jijzelf? En door zelf actief te zijn kun je veel besparen op de makelaarskosten.

NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.