Hoeveel is ‘kosten koper’ precies?

Door
Roos van Schaaijk
op

Als je op huizenjacht bent, zie je vaak k.k. achter de vraagprijs van een woning staan. Deze afkorting staat voor kosten koper en dit betekent dat je bovenop de overeengekomen prijs nog meer kosten moet betalen. Hoeveel is kosten koper precies?

Vroeger waren de kosten koper vaak zo’n 10% van de koopsom, maar door verlaging van de overdrachtsbelasting, zijn deze kosten nu vaak rond de 6% van de koopsom. We hebben te maken met wettelijke en niet-wettelijke kosten koper. Niet alle kosten koper zijn altijd voor iedereen van toepassing.

Wettelijke en niet-wettelijke kosten koper

Wettelijk: Bij de koop van een bestaand huis zijn de wettelijk te maken kosten niet inbegrepen in de koopsom. Het gaat hier om de overdrachtsbelasting (2%) of BTW, de kadastrale rechten en de notariskosten voor het transport.

Niet-wettelijk: De makelaarskosten, bouwtechnische keuring, taxatiekosten, afsluitprovisie, bankgarantie, nationale hypotheekgarantie, bereidstellingsprovisie, overbruggingskrediet en boeterente.

Berekening kosten koper

Koop je een woning van 300.000 euro, inclusief NHG en laat je een bouwkundige keuring uitvoeren, dan komen de volgende kosten voor jouw rekening:

Onderdeel  Totaal bedrag
Overdrachtsbelasting (2%) € 6.000
NHG aanvraag (1%) € 3.000
Hypotheek- transportakte € 1.000
Makelaarscourtage*
(gem. 1,46%)
€ 4.400
Taxatiekosten € 300
Bemiddeling en afsluitprovisie (1%) € 3.000
Bouwkundig rapport € 300
Totale kosten koper € 18.000

 

*Op de makelaarskosten kun je besparen door met de makelaar een lagere courtage af te spreken. Bij Makelaarsland betaal je altijd een vast en laag tarief.

Financieringsgrens

De financieringsgrens is verlaagd naar 100%. Als koper kun je tot 100% van de waarde van een woning financieren. Dit betekent dat je in bovenstaand geval zéker € 15.000 eigen geld nodig hebt  om het kopen van de woning mogelijk te maken. Daarbij komen dan nog eventuele kosten van een makelaar en kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing. Alle bijkomende kosten zoals k.k.  makelaarskosten en verbouwingskosten moeten uit eigen middelen worden betaald.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel? We nemen graag contact met je op om een en ander toe te lichten!

Neem contact met mij op

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.