Wat kost een aankoopmakelaar?

Het aantal mensen dat een aankoopmakelaar inschakelt is de laatste tijd flink gegroeid. Ook niet gek met deze oververhitte huizenmarkt. Volgens de NVM koopt tegenwoordig ruim 1 op de 5 kopers een huis met behulp van een aankoopmakelaar. Uit een steekproef van Makelaarsland naar 1.000 woningzoekenden blijkt dat ruim 43% een aankoopmakelaar overweegt. Maar wat kost dat nou zo’n aankoopmakelaar?

Grote verschillen aankoopmakelaar tarieven

Er zitten grote verschillen in de makelaarstarieven die je bij makelaars tegenkomt en de kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Naast de kwaliteit en manier van werken, zijn de prijsverschillen per makelaar te verklaren door de diensten die een makelaar biedt. Het wordt bijvoorbeeld duurder wanneer je wilt dat de aankoopmakelaar meehelpt bij het zoeken naar een huis. Wanneer je een aankoopmakelaar inschakelt als je een woning hebt gevonden, liggen de kosten lager.

Courtage

De makelaarscourtage is een bedrag dat de makelaar in rekening brengt voor de afgenomen diensten. Bij het verkopen van een huis wordt de makelaarscourtage meestal uitgedrukt in procenten van het verkoopbedrag. Hoe hoger de verkoopprijs, des te hoger het bedrag dat een verkoper aan zijn makelaar betaalt. Bij het kopen van een huis wordt door een aankoopmakelaar meestal niet met een courtage gewerkt, maar met een vaste prijs.

Vaste prijs

In de meeste gevallen vraagt een aankoopmakelaar een vaste prijs voor zijn dienstverlening. Hiermee krijg jij vooraf al duidelijkheid en ben je niet afhankelijk van de prijs die de makelaar uiteindelijk voor jou onderhandelt. Soms wordt aan deze beloningsstructuur getwijfeld, aangezien de drijfveer om een lage prijs te onderhandelen minder sterk aanwezig zou zijn. Gelukkig zijn de meeste makelaars geboren onderhandelaars en gaan zij voor de beste deal voor hun klant.

Tip! Maak voor jezelf een afweging welke makelaarsdiensten je tegen welke kosten wilt afnemen. Wil je dat jouw aankoopmakelaar helpt zoeken naar een woning, meegaat naar bezichtigingen, de koopovereenkomst controleert en bij de eindinspectie aanwezig is? Dan hangt daar een hoger prijskaartje aan dan als je alleen hulp wilt bij de onderhandelingen.

Vallen aankoopkosten onder kosten koper?

De kosten van een aankoopmakelaar komen wel voor rekening van de koper, maar vallen niet binnen de kosten koper. In de kosten koper zitten de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. Dat zijn onder andere de overdrachtsbelasting, de notariskosten voor de opmaak van de leveringsakte en hypotheekakte en inschrijvingskosten van de akten in de registers.

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Als je een huis gaat kopen, zit je geheid met allerlei vragen. Hoeveel is het écht waard? Wat moet ik bieden? Hoe kom ik ertussen in deze markt? Een aankoopmakelaar kan je verder helpen. Die vertelt je voordat je gaat kijken waar je op moet letten. Of gaat met je mee en behartigt je belangen, als je wil. Twee zien meer dan één. Zo zie je niks over het hoofd en voorkom je dat je een miskoop doet. Een aankoopmakelaar regelt alles voor je en neemt de juridische en administratieve rompslomp uit handen. Dat scheelt tijd en gedoe.

Bovendien kan het onder aan de streep veel geld schelen. Jouw aankoopmakelaar is een doorgewinterde onderhandelaar en is niet emotioneel betrokken. En dat kan jou zomaar duizenden euro’s op de aankoop besparen. Heb je die kosten meteen al terugverdiend!

Wat kost een aankoopmakelaar van Makelaarsland?

Wat kost een aankoopmakelaar van Makelaarsland?

Als je behoefte hebt aan een makelaar die vanaf de eerste bezichtiging tot aan het tekenen van de akte bij de notaris met je meegaat, dan kies je voor onze aankoopmakelaar. Gewoon voor een vast tarief van € 1.975, ongeacht de waarde van het huis. Je betaalt € 375 vooraf en de rest pas nadat je hebt aangekocht. Dat is niet alleen makkelijk, maar ook heel betaalbaar.

Maar soms is een aankoopmakelaar nét iets te veel van het goede. Dan is er de aankoopcoach waarbij we je helpen op afstand. We vergelijken de vraagprijs met recent verkochte woningen in de buurt, helpen met het uitbrengen van een bod en checken de koopovereenkomst. De rest doe je zelf. En daar betaal je dus ook niet voor. Makkelijk zat.

Kies je voor Aankoopcoach? Dan betaal je in totaal € 995, waarvan € 375 vooraf voor een bundel van 5 woninganalyses. Het andere gedeelte betaal je achteraf voor de aankoopcoaching. Maar pas als het huis is aangekocht. Een succesfee dus! Lukt het niet om een huis te kopen binnen de bundel, dan kan je een nieuwe bundel bij kopen voor € 195.

Meer over aankopen met Makelaarsland

Wil je meer weten over de mogelijkheden om een huis aan te kopen met hulp van Makelaarsland? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Informatiegesprek aanvragen

Stefan

Klantadviseur
Ik sta voor je klaar!

Er is iets misgegaan

Probeer het opnieuw of neem contact op via info@makelaarsland.nl of 088 200 2000

Bedankt

We nemen snel contact met je op

Veelgestelde vragen over Aankoopmakelaar

Mag een makelaar optreden als verkoop- en aankoopmakelaar?

Wat is het verschil tussen aankoopmakelaar en verkoopmakelaar?

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.