Wat kost een aankoopmakelaar?

De kosten van een aankoopmakelaar kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Een gemiddelde aankoopmakelaar kost € 2.431 maar er zitten onderling grote verschillen in de kosten van aankoopmakelaars.

Bron: Bedrijfsvergelijkend onderzoek NVM – Woningmakelaardij

Naast de kwaliteit en efficiëntie van de makelaar zijn prijsverschillen te verklaren door de soort dienstverlening die de makelaar biedt. Een aankoopmakelaar is bijvoorbeeld duurder wanneer hij meegaat bij het bezichtigingen van meerdere woningen. Wanneer u de aankoopmakelaar wordt ingeschakeld als er al een woning is gevonden, liggen de kosten lager.

Wat kost een aankoopmakelaar?

De kosten voor een aankoopmakelaar worden ook wel courtagekosten genoemd. De aankoopmakelaar-courtage wordt veelal na de aankoop bij de notaris voldaan. De courtage is vaak gebaseerd op het onderhandelingsresultaat. Er wordt dan een percentage berekend van het bedrag dat de aankoopmakelaar door voor u te onderhandelen van de vraagprijs weet af te krijgen. Er zijn inmiddels steeds meer aankoopmakelaars die vaste makelaarstarieven hanteren voor de aankoop van een woning. Hierdoor weet de koper voor de aankoop al wat de makelaar kost.

Meest gestelde vragen over de kosten voor een aankoopmakelaar

Hoe verdien ik mijn investering in de aankoopmakelaar terug?

Door het inschakelen van een NVM aankoopmakelaar ben je verzekerd van deskundigheid, ervaring en marktkennis. Een aankoopmakelaar verdient de investering voor jou terug door jou duizenden euro’s op de aankoop te besparen en je veel tijd uit handen te nemen.

Zitten de aankoopmakelaar kosten in de Kosten Koper?

De kosten van een aankoopmakelaar komen voor rekening van de koper en vallen niet binnen de kosten koper. In de kosten koper zitten de kosten die de overheid koppelt aan de overdracht van een woning. Dat zijn o.a. de overdrachtsbelasting, notariskosten voor opmaak leveringsakte en hypotheekakte en inschrijvingskosten van de akten in de registers.

Wil je meer antwoorden op vragen over aankoop?  Bekijk onze veelgestelde vragen