Huis energiezuinig maken voor verkoop

Door
Roos van Schaaijk
op

Een energiezuinig huis brengt meer op en is sneller verkocht. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg en Maastricht. Bij de bezichtiging is het niet voor niets een veelgestelde vraag door potentiële kopers: ‘Wat is het gemiddelde stroom- en gasverbruik?’

Hoe maak je jouw huis energiezuinig?

Een lager energieverbruik maakt de woning namelijk een stuk aantrekkelijker voor kopers. De maandlasten liggen immers lager. Een groen energielabel levert de verkoper zelfs tot 20.000 euro op, blijkt uit onderzoek van de Nederlandsche bank. Om je te helpen zetten we drie tips op een rij waarmee je het energielabel van je woning kunt verbeteren.

1. Isoleer je woning

Je huis energiezuinig maken begint bij goede isolatie. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte in de woning beter vast waardoor het gasverbruik lager is. Het bijkomende gevolg is dat het energielabel groener wordt.

Door de volgende delen van je woning goed te isoleren, gaan je maandelijkse kosten fors omlaag:

  • Vloer
  • Muren
  • Dak
  • Gevel
  • Ramen

Tip: onderzoek eerst bij welke delen in je woning de meeste energiewinst te behalen valt voor de kleinste investering.

2. Koop een nieuwe CV-ketel

Heb je een nog een relatief oude cv-ketel? Dan kan het lonen om deze te vervangen door een energiezuinige HR-ketel. Een nieuwe HR-ketel heeft een hoger rendement dan een oude ketel. De maandelijkse gaskosten gaan omlaag en je energielabel wordt ‘groener’.

Laat je bij het kiezen van een nieuwe ketel eventueel adviseren door een onafhankelijke energieadviseur.

3. Kies voor zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds goedkoper in de aanschaf. Om je woning van energielabel C of B naar ‘A’ te tillen, zijn zonnepanelen vaak een vereiste. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt op ongeveer 6 tot 8 jaar. Na die periode leveren zonnepanelen geld op. De waarde van de woning neemt bovendien toe.

Is jouw huis energiezuinig en ben je klaar voor verkoop? Wij vertellen je graag alles over onze werkwijze!

Informatiegesprek aanvragen

Verhuizen?

Woning verkocht en ga je verhuizen? Dan verandert je energieverbruik en is het interessant om een energievergelijker te raadplegen. Vaak kun je dan besparen op je maandelijkse energiekosten. Je kunt in principe altijd overstappen van energieleverancier na een verhuizing. Houd er wel rekening mee dat je huidige energiebedrijf hiervoor een opzegvergoeding kan vragen als je contract nog niet aflopend is.

Bron: energievergelijk.nl

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.