Huis verkopen: Woonkamer verkoopklaar

Door
Roos van Schaaijk
op

Je wilt jouw huis verkopen en het liefst zo snel mogelijk. Dan zorgt ervoor dat je jouw woning verkoop klaar maakt. De woonkamer wordt gezien als de meest belangrijke kamer van een huis. In dit artikel lees je 10 handige tips hoe je deze verkoop klaar maakt.

Tip 1:  Ruim op

Ruim op een gooi weg. Aangezien je gaat verhuizen is dit een perfect moment om jouw woonkamer op te ruimen en grondig schoon te maken. Zorg er vooral voor dat er geen spullen rondslingeren. Kijk in jouw woonkamer of er alvast wat kastjes, die eigenlijk onnodig zijn, naar een opslag gebracht kunnen worden. Door op te ruimen creëert je extra ruimte in huis, en dat is precies waar de meeste kopers naar op zoek zijn.

Tip 2: Verwijder persoonlijke spullen

Berg persoonlijke spullen zoals foto’s, tekeningen van de kinderen en persoonlijke accessoires op. Kijkers worden hierdoor afgeleid. Zorg voor een zo neutraal mogelijke uitstraling van de woning zodat de kijkers zichzelf al in jouw woning zien wonen.

Tip 3: Zorg voor een aangename geur

Zorg er op zijn minst voor dat er geen rook- of huisdierenlucht hangt wanneer er kijkers komen. Lucht alles even lekker door, bak een appeltaart, brand wat kaarsjes of plaats wat luchtverfrissers. Wanneer potentiële kopers binnenkomen in een woonkamer die niet lekker ruikt, is dit een grote afknapper en een slechte start van de bezichtiging.

Tip 4: Richt de woonkamer als een woonkamer in

Staat er in de woonkamer een bureau met een computer? Dan doet je er verstandig aan om deze weg te halen en in een opslag of een andere aparte kamer te plaatsen. Kijkers krijgen de indruk dat je geen ruimte in huis hebt voor een studeerplek wanneer de woonkamer hiervoor gebruikt wordt.

Tip 5: Repareer gebreken

Zitten er wat deurklinken los, bladdert de verf af of zijn er andere kleine gebreken? Repareer deze dan. Potentiële kopers zijn geneigd om de minpunten altijd beter te onthouden dan de pluspunten. Vooral omdat ze deze aangrijpen om sterker te staan in onderhandelingen. Wees ze voor door kleine gebreken op te lossen.

Blog woonkamer2

Tip 6: Zorg voor een neutrale inrichting

Misschien vind je de gele muur erg mooi en jouw partner dat tijgervel fantastisch, maar vaak hebben potentiële kopers hun eigen en wellicht een hele andere smaak. Om jouw huis verkoop klaar te maken zorg je voor een zo neutraal mogelijke inrichting. Maak gebruik van lichte tinten. Mensen willen een zo instap klaar mogelijke woning. Een beetje schilderwerk zorgt voor een wereld van verschil.

Tip 7: Zorg voor een goede eerste indruk

Voordat potentiële kopers de woonkamer betreden, zorg je ervoor dat de eerste indruk goed is. Heeft jouw huis een voortuin? Maak het pad schoon en mosvrij. Snoei, knip, maai zodat alles er top uit ziet. En als je toch bezig bent in de tuin, pak dan gelijk de achtertuin mee!

Tip 8: Zorg voor licht

Zet de gordijnen en luxaflex open zodat er veel zonlicht de woning binnenvalt. Een lichte woonkamer lijkt ruimer dan een donkere woonkamer. Zorg ervoor dat alle verlichting al aanstaat tijdens de bezichtiging. Heb je een openhaard en een bezichtiging in de winter? Dan zet je deze natuurlijk aan voor extra sfeer in huis.

Tip 9: Laat meubilair staan

Staat het huis al een tijd te koop en woon je zelf al in een nieuwe woning? Grote kans dat je alle meubelen hebt meegenomen of weggedaan. Een leeg huis verkoopt minder snel en lijkt veel kleiner dan een ingericht huis. Kijkers vinden het moeilijk om zichzelf al te zien wonen in een compleet kaal huis. Het loont al om een stoel in de hoek te zetten en een oude bank te laten staan. Er zijn ook bedrijven waarbij een inrichting kan worden gehuurd voor de periode dat het huis te koop staat.

Tip 10: Pak het groots aan

Overweeg eventueel grotere projecten uit te laten voeren. Een oude cv-ketel of slechte isolatie bijvoorbeeld is voor veel potentiële kopers een afknapper. Helemaal wanneer vergelijkbare huizen bij je in de buurt dit wel op orde hebben. De kosten van een cv-ketel en isolatiekosten zijn natuurlijk een grote investering voor een huis waar je zelf vanaf wil, maar wanneer jouw huis daardoor sneller verkoopt én voor een betere prijs, is dit zeker de moeite waard.

Klaar om in verkoop te gaan?

Ja, ik wil mijn huis aanmelden

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.