Huizenmarkt 2017 – 2018

Door
Roos van Schaaijk
op

Het jaar zit er op. Is jouw goede voornemen om in het nieuwe jaar te verhuizen? Makelaarsland zet de ontwikkelingen op de woningmarkt in 2017 en de verwachting van 2018 op een rijtje. Wel zo handig als je overweegt om jouw woning binnenkort te gaan verkopen.

Het object dat in 2017 werd verkocht met de grootste oppervlakte (311.329 m2) werd door Makelaarsland verkocht. En zo zijn er nog meer mooie cijfers uit 2017. Ook blikken we even kort vooruit naar wat 2018 voor de huizenmarkt in petto heeft…

Gemiddelde woningwaarde blijft stijgen

woningmarkt prijsverandering

Sinds de grootste dip in prijzen op de huizenmarkt (2013) is dit jaar voor het eerst weer het niveau van topjaar 2008 behaald. Woningen van 250.000 tot 350.000 euro stegen het hardst met 8,6%.  De grootste waardestijging gebeurde onder woningtype ‘oudere appartementen’. Vooral appartementen met een bouwjaar voor 1944 zijn met jaar-op-jaarontwikkeling van 11,5% het meest in waarde gestegen.

Grootste stijgingen huizenmarkt Randstad 

Of je nu een eengezinswoning of een appartement bezat in 2017, de woningwaarde steeg het hardst op de Noord-Hollandse woningmarkt. De gemiddelde woningwaarde in de randstad steeg met 10,5% ten opzichte van vorig jaar. Regio Groot-Amsterdam is de grootste stijger met 11,8%. Limburg (3,8%) en Zeeland (4%)  stegen ook, maar veel minder hard dan in de randstad.

Aantal woningverkopen blijft hoog

Ook het aantal woningverkopen blijft hoog, maar stijgt iets minder hard dan de waarde. In vergelijking met vorig jaar is er een toename van 14,6%. Vooral vrijstaande woningen worden meer verkocht.

Aantal woningverkopen

Wat doet de huizenmarkt in 2018?

Er zijn voor 2018 weer enkele (kleine) wetswijzigingen vastgesteld. De invloed hiervan op de huizenmarkt zullen beperkt zijn. Deze lees je hier. De verwachting is dat de vraag naar huizen de komende tijd niet vermindert en dus groter blijft dan het aanbod. Vooral in de Randstad worden er minder huizen verkocht en dit zal zo blijven, omdat het aanbod flink gekrompen is. Toch zal het aantrekkelijk blijven om te kopen, gezien de hypotheekrente. Deze zal iets oplopen, maar blijft gunstig laag.

Het lijkt erop dat de gekte op de huizenmarkt in 2018 iets afneemt. De enorme prijsstijging zal van 7,6% naar 6,9% gaan en het aantal huisverkopen in 2018 daalt van zo’n 277.000 naar zo’n 223.000 woningen.

Overweeg je met Makelaarsland te gaan verkopen dan geven wij jou graag alle informatie die je nodig hebt. Ook brengen we, via de verhuisbewegingsmonitor, meteen in kaart hoeveel zoekers interesse hebben in jouw woning. Handig toch?

Vrijblijvend informatiegesprek aanvragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.