Je huis verkoopklaar maken: zo doe je dat

Door
Anita Van Delft
op

Wil jij je huis verkopen dan is het nu, met de zomer op komst, de ideale tijd om je woning op de markt te zetten. Met mooi weer ziet alles er beter uit maar dat is niet genoeg als je je huis snel en voor een goede prijs wilt verkopen. Potentiële kopers willen graag een huis zien dat goed onderhouden is en er aantrekkelijk uitziet. Daarom is het belangrijk kleine en/of grotere gebreken aan te pakken en zo je huis verkoopklaar te maken.

Reparaties

Denk hierbij aan scheurtjes in het plafond of de wanden, vergeeld schilderwerk, slecht sluitende deuren of wat voor zaken dan ook waar jij misschien aan gewend bent maar die een potentiële koper zullen opvallen. Veel klussen kun je zelf uitvoeren als je handig bent en met een kamersteiger kun je snel en vooral veilig alle ‘hoge’ klussen aanpakken.

Schoonmaken

Naast het uitvoeren van eventuele reparaties moet je ook denken aan een grondige schoonmaak van je woning, inclusief ramen, vloeren en andere oppervlakken. Ook hier kan een kamersteiger een nuttig hulpmiddel zijn. Dat werkt sneller dan steeds een trap of ladder te moeten verplaatsen en op en af te moeten en uiteraard is het veiliger om op een stabiele ondergrond te staan.

Less is more

Na het repareren en schoonmaken kun je vast beginnen met het inpakken van spullen die je niet dagelijks nodig hebt. Dat scheelt straks bij de verhuizing en bovendien geeft het je huis een ruimere indruk dan wanneer het vol staat met ‘spulletjes’.

De buitenkant

Vergeet ook niet de buitenkant van je woning. Dat is tenslotte het eerste wat potentiële kopers zien. Zorg dat de woning er uitnodigend uitziet. Je kunt op verschillende manieren je huis een frisse uitstraling geven. Zo kan het reinigen van de voordeur, de ramen, kozijnen of zelfs de gevel al een enorm verschil maken. Indien nodig kun je ook het schilderwerk aanpakken. Dan is een rolsteiger kopen een goed idee want met een rolsteiger kun je gemakkelijk bij hogere delen van de gevel komen. Dat is niet alleen nuttig bij het verkoopklaar maken van je huidige woning maar ook straks bij eventuele klussen in en rond je nieuwe huis.

Zorg ervoor dat de steiger correct is opgezet zodat er veilig op hoogte gewerkt kan worden.

Als je dan toch op de steiger staat, controleer dan ook gelijk de dakgoten en het dak op eventuele gebreken of verstoppingen.

De tuin

Heb je een tuin, geef die dan ook wat extra liefde en aandacht. Maai het gras, vul eventuele lege gaten in de border op met bloeiende planten of plaats wat potten met bloeiende planten bij de voordeur.

Bereid je goed voor

Het verkoopklaar maken van je huis is een belangrijke stap in een succesvolle en snelle verkoop maar niet het enige waar je rekening mee moet houden: er zijn meer zaken die aandacht nodig hebben. Denk aan het wel of niet kiezen van een makelaar, juridische aspecten, het energielabel enz. Daarom is een goede voorbereiding van de verkoop erg belangrijk want dit kan je enorm veel stress schelen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.