Krapte op huizenmarkt lijkt structureel: Tweede kwartaal 2024 opnieuw alle indicatoren verslechterd

Door
Sophie van Gorsel
op

De opwaartse trend in het aantal bezichtigingen van woningen in Nederland zet zich voort in het tweede kwartaal van 2024. Waar in het eerste kwartaal van dit jaar 9,5 bezichtigingen per woning zijn geregistreerd, lag dit aantal in het tweede kwartaal op maar liefst 10,8 bezichtigingen. Dit blijkt uit interne cijfers van Makelaarsland. Ook was de verkooptijd in tijden niet zo kort als in afgelopen maanden. Zowel in grote steden, als in de rest van Nederland, is de woningmarkt nóg krapper geworden.

Waar het aantal bezichtigingen van woningen in Nederland het eerste kwartaal van 2024 door het dak gingen, zet deze trend in de afgelopen maanden flink door. Er waren in het hele land het tweede kwartaal van dit jaar 45% meer bezichtigingen ten opzichte van hetzelfde kwartaal voorgaand jaar. Ivor Brevé, directeur van Makelaarsland: “De woningmarkt is allesbehalve afgekoeld. Voor verkopers van woningen is het een fijn gegeven dat er enorm veel bezichtigingen worden gepland, maar voor de woningzoekers blijft het een zware concurrentiestrijd.”

Overbieden de nieuwe standaard

“Door de toenemende druk zijn woningzoekers steeds vaker genoodzaakt veel meer dan de vraagprijs te bieden,” aldus Brevé. Sinds begin 2023 is het aantal biedingen boven de vraagprijs niet zo hoog geweest als in de afgelopen maand. Er waren in juni 77% van de biedingen op of boven de vraagprijs, tegenover 23% onder de vraagprijs. Ter indicatie; begin vorig jaar was deze verhouding bijna omgekeerd, met slechts 25% van de biedingen op of boven de vraagprijs.

Verschil steden en rest van Nederland

In de grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn in juni 82% meer bezichtigingen geweest ten opzichte van dezelfde maand in 2023. In het afgelopen kwartaal werd een woning in deze steden 14,4 keer bezichtigd: maar liefst 48% meer dan in de rest van Nederland.

Het beperkte aanbod aan beschikbare woningen in de grote steden in combinatie met de enorme populariteit maakt de zoektocht naar een woning in de grote steden nog moeilijker dan elders in het land. “Het is anno 2024 bijzonder lastig om een huis te bemachtigen in deze populaire steden. Soms zijn op dezelfde dag dat een woning op funda komt de bezichtigingsopties al vergeven,” aldus Brevé.

Doorlooptijden sterk gedaald

Waar in januari 2024 de tijd waarbinnen een woning werd verkocht nog lag op 75 dagen, is deze de afgelopen maanden enorm gezakt. Zo duurde het in juni slechts 43 dagen vanaf het moment van publicatie van een woning tot aan ondertekening met de kopers. De doorlooptijd is sinds eind 2022 niet meer zo kort geweest als in de afgelopen drie maanden.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.