Lichte bries door oververhitte woningmarkt

Door
Sophie van Gorsel
op

De koopwoningmarkt koelt eindelijk af. Er zijn het afgelopen kwartaal meer huizen te koop gezet, minder huizen verkocht en de huizenprijs is voor het eerst sinds tien jaar meer dan 2 procent lager dan een kwartaal eerder.

Uit cijfers die makelaarsvereniging NVM op 7 april presenteerde, valt zeker nog niet op te maken dat de gekte op de huizenmarkt voorbij is, maar wel dat het beeld begint te kantelen. Er werden de laatste drie maanden bijna 29.000 woningen verkocht door makelaars van de grootste branchevereniging, bijna 19 procent minder dan vorig jaar en 18 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2021. Het aanbod nam juist met 10 procent toe.

De gemiddelde verkoopprijs was 428.000 euro. Dat is 2,1 procent lager dan een kwartaal eerder. De vorige keer dat een daling boven de 2 procent kwam was in 2012, toen de huizenmarkt nog kampte met de gevolgen van de kredietcrisis. De huizenprijs is wel nog 13,7 procent hoger dan een jaar geleden. Het duurt even tot een prijsdaling ook is terug te zien in de jaar-op-jaar-cijfers. “Er lijkt een lichte bries te waaien door de oververhitte woningmarkt”, vat NVM-voorzitter Onno Hoes samen.

De prijzendaling komt niet helemaal uit de lucht vallen. In het vorige kwartaal werd al duidelijk dat grote groepen woningzoekenden afhaakten omdat ze het geen goed moment vonden om een huis te kopen. Tussen het winnende bod en op een na hoogste bod zat soms wel 50.000 euro. Een steeds kleinere groep kopers bepaalde daarmee de gemiddelde prijs.

Onno Hoes zegt in een persbericht dat hij het nog te vroeg vindt om conclusies te trekken over de invloed van de oorlog in Oekraïne, de stijgende hypotheekrente en hogere energiekosten. Die ontwikkelingen zitten nog maar gedeeltelijk in de kwartaalcijfers. De hypotheekrente is voornamelijk de laatste weken fors gestegen en dat heeft invloed op de maximale leencapaciteit van huizenkopers.

Makelaars merken aan het aantal bezichtigingen dat sommige woningzoekenden een pas op de plaats maken. Makelaarsland laat weten dat voor het eerst in vijf jaar het aantal bezichtigingen is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Er zouden nu gemiddeld tien mensen per huis geïnteresseerd zijn in plaats van twaalf.

Bron: Ad.nl

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.