Ook het populaire Flevoland ziet gekte op woningmarkt afvlakken

Door
Dieuwertje Spil
op

• Minder bezichtigingen en aantal biedingen neemt af in provincie
• Oplopende hypotheekrente en inflatie kalmeren huizenmarkt Flevoland
• Flevoland doet qua populariteit niet onder voor grote steden

De afgelopen jaren was wonen in Flevoland onverminderd populair. Sinds 2018 ligt het bezichtigingscijfer van verkochte huizen in de provincie Flevoland elk jaar structureel hoger dan het Nederlands gemiddelde. Dit blijkt uit cijfers van Makelaarsland, de grootste digitale makelaar van Nederland. De vraag is nu of de afvlakking van de gekte op de woningmarkt ook in Flevoland aanstaande is.

De voorzichtige berichtgeving over een kentering op de Nederlandse woningmarkt stroken namelijk met de regionale cijfers in Flevoland. In het eerste en tweede kwartaal van 2022 is de animo van woningzoekenden gedaald. “Waar er vorig jaar ruim zestien bezichtigingen per woning waren, tellen we dit jaar vooralsnog gemiddeld dertien bezichtigingen per huis. De afgelopen weken maak ik dat nog sterker mee. Ik denk dat de cijfers ook deze maand weer wat lager zullen liggen”, stelt Mark Bijker, de eerste franchisenemer van Makelaarsland in Nederland, gevestigd in Almere en Lelystad.

Volgens directeur Gijs van Wijgerden ligt de daling ten grondslag aan een aantal oorzaken. “Het is een logisch gevolg van de stijgende hypotheekrente en de hoge inflatie. Woningzoekenden hebben minder te besteden en kampen met meer onzekerheden dan voorheen. We zien dat de gekte op de woningmarkt hierdoor iets afvlakt.” Ten opzichte van vorig jaar ziet Makelaarsland door heel Nederland een daling van 39 procent wat betreft het gemiddeld aantal bezichtigingen, in de periode maart tot en met mei.

Aantal biedingen nemen ook af

In Flevoland ligt het gemiddeld aantal biedingen in 2022 vooralsnog ook lager dan de afgelopen drie jaren. “Hoewel dit getal nog steeds hoger ligt dan in de rest van Nederland, is de afname verhoudingsgewijs nagenoeg gelijk aan de landelijke daling. We zien zo’n twintig procent minder biedingen plaatsvinden”, aldus Bijker.

De verwachting is dat het dat het aantal bezichtigingen per woning de komende periode verder afneemt, hetgeen ook geldt voor het aantal biedingen dat daaruit voortkomt. “Inmiddels licht ik mijn verkopende klanten in over de afvlakking van de prijzenstijging en de dalende bezichtigingscijfers. Zo probeer ik de hoge verwachtingen, die logisch zijn gezien het afgelopen jaar, iets te temperen”, stelt Bijker.

Voorspellen wat de toekomst gaat brengen, blijft desondanks lastig, zo vindt ook Van Wijgerden: “Maar zolang de vraag hoog is en het aanbod laag, zullen er voorlopig geen grote correcties plaatsvinden.”

Bij de pinken zijn voor wonen in Flevoland

De afgelopen jaren had Flevoland een groot aandeel in de gekte op de woningmarkt. De populaire provincie deed de afgelopen jaren wat betreft cijfers niet onder voor de grote vier steden. Zo is het gemiddeld aantal bezichtigingen per woning in Flevoland even hoog als in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Gedurende 2021 werd een huis gemiddeld zestien keer bezocht, terwijl het Nederlandse gemiddelde rond de dertien lag.

“Het tekent de groeiende populariteit van deze provincie in de afgelopen vijf jaar”, stelt Bijker. “Flevoland biedt groen, water, lucht en vooral ruimte. Doorgaans gaat het om wat grotere, betaalbare woningen, die veelal duurzaam zijn of gemakkelijk verduurzaamd kunnen worden. Een aanbod dat goed past bij de huidige woningzoekenden.”
Qua snelheid moet je in Flevoland dus van goede huizen komen. In de afgelopen vijf jaar staat een huis gemiddeld 53 dagen te koop. Alleen in Utrecht was de doorlooptijd met één dag verschil net iets sneller de afgelopen jaren. We laten qua snelheid inmiddels de populaire provincies Noord-Holland en Zuid-Holland achter ons. Landelijk ligt het gemiddelde over de afgelopen vijf jaar op 67 dagen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.