Ook potentiële verkopers beginnen vertrouwen te verliezen

Door
Makelaarsland
op

De funda Index over het derde kwartaal van 2021 laat zien dat het aantal reacties per woning opnieuw is gestegen. Vooral in de provincies Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland is de concurrentie hoog. Opvallend is dat het verkoopvertrouwen (het aantal woningbezitters dat nu een goed moment vindt om te verkopen) voor het eerst sinds juli 2020 daalt.

Afgelopen kwartaal nam de concurrentie per aangeboden woning met 8,3% toe, een verdubbeling ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Per provincie zijn er grote verschillen in de mate van concurrentie. Koploper is Noord-Holland, waar een aangeboden woning het afgelopen kwartaal gemiddeld meer dan het dubbele aantal reacties kreeg dan een jaar geleden.

Concurrentie per woning per provincie

Hiermee heeft Noord-Holland de koppositie overgenomen van Flevoland – hoewel de concurrentie ook daar nog altijd hoog is. Andere provincies met veel concurrentie zijn Zuid-Holland, Groningen en Utrecht. De minste concurrentie is geregistreerd in Overijssel en Zeeland.

Woningmarkt raakt verder op slot

Quintin Schevernels, CEO funda: ‘We zien de woningmarkt steeds meer op slot raken. De concurrentie onder huizenzoekers stijgt kwartaal op kwartaal en het verkoopvertrouwen laat voor het eerst sinds onze metingen in juli 2020 nu ook een daling zien. De toenemende concurrentie per aangeboden woningen wordt verklaard door de NVM-cijfers die vorige week een afname van het aanbod van maar liefst 44% in een jaar rapporteerden. De bereikbaarheid van een nieuwe woning is inmiddels zo lastig dat meer en meer mensen hun plannen voor verkoop in de ijskast lijken te zetten.’

Daling op alle fronten

De funda Index laat zien dat het vertrouwen in de woningmarkt op alle fronten aan het wegzakken is. Behalve de daling van het verkoopvertrouwen neemt ook het aantal verkoopplannen ten opzichte van het vorige kwartaal licht af. Het koopvertrouwen daalde in het afgelopen kwartaal weliswaar minder hard dan in voorgaande kwartalen, maar nam in een jaar met 25% af naar het laagste punt sinds de eerste funda Index-meting in juli 2020. Het aantal concrete plannen voor het kopen van een woning is sinds het eerste kwartaal van dit jaar met 11% gedaald.

De meeste consumenten verwachten niet dat hun vertrouwen in de woningmarkt het komende halfjaar zal verbeteren. Zij geven aan rekening te houden met verder dalend aanbod, hogere rentes en minder aantrekkelijke verkoopprijzen.

Overheid doet te weinig

Uit onderzoek van funda naar het effect van de Miljoenennota op de woningmarkt bleek eind vorige maand dat meer dan de helft van de woningzoekers verwacht dat een woning vinden voorlopig nog heel moeilijk zal blijven en dat het er financieel niet makkelijker op wordt. 90% van de mensen die een woning wil huren en 86% van de mensen die een woning wil kopen, vindt dat er te weinig aandacht en geld voor de problemen op de woningmarkt is. Het merendeel meent dat de centrale overheid de regie moet nemen in het vinden van oplossingen.

Bron: funda.nl

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.