Opstalverzekering afsluiten: wel of niet nodig?

Door
Makelaarsland
op

Een keuken die onder water staat door een gebarsten waterleiding, een enorme barst in een ligbad door een dakpan die tijdens een najaarsstorm door het raam vloog, of erger nog: een compleet uitgebrande slaapkamer door een smartphone die te lang lag op te laden en in de fik vloog.

Het zijn een paar voorbeelden van scenario’s die kunnen ontstaan in en rond je woning. De kosten om de schade te herstellen zijn vaak hoger dan je denkt. Gelukkig kun je je huis of appartement hiertegen verzekeren. Is dat verplicht? En wat kost het?

Opstalverzekering; wat is dat precies?

Met een opstalverzekering verzeker je je koophuis of -appartement tegen schade door regenoverlast, brand, storm en andere vervelende situaties. Je verzekert dus de muren, de opbouw en eventueel het dak. Ook alles wat nagelvast zit, is meteen verzekerd. Heb je brandschade aan je keuken door kortsluiting in je snelkoker? Of staat je badkamer blank door een kapotte kraan? Dan hoef je je geen zorgen te maken, want dat is ook gedekt. Als de schade niet voorkomen had kunnen worden. Alle schade die ontstaat door iets waar jezelf niets aan kunt doen, kun je declareren bij je verzekeringsmaatschappij. Dat is wel zo’n prettig idee.

Appartement of huis

Als je een huis koopt, moet je zelf een opstalverzekering regelen. Ben je de eigenaar van een appartement? Dan hoeft dit meestal niet omdat de Vereniging van Eigenaren (VvE) deze verzekering vaak regelt. Je bent dan automatisch gedekt tegen schade aan je appartement. Check wel even of dit zo is. Ben je van plan je huis of appartement te verhuren? Vraag dan bij de verzekeraar na of verhuur is toegestaan en of eventuele schade is gedekt. Zo niet, dan kun je je woning extra verzekeren. Het is overigens niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Maar wil je een hypotheek om je huis of appartement te kopen, dan zal de hypotheekverstrekker je hoogstwaarschijnlijk vragen er een af te sluiten.

Die andere verzekering

Naast de opstalverzekering is er een inboedelverzekering. Dat is ook een woonverzekering. Het verschil tussen deze verzekeringen is niet voor iedereen even duidelijk. Een inboedelverzekering dekt schade aan of diefstal van je meubels, kleding en andere persoonlijke spullen die in je woning zijn. Het gaat dan om dingen die niet stevig vastzitten aan de muren of vloeren. Bij een opstalverzekering verzeker je naast je woning zelf, juist spullen die wel vast zitten. Dingen dus die je niet meeneemt als je verhuist, zoals een keukenblok of inbouwkast. Als je je woning huurt, hoef je geen opstalverzekering af te sluiten. Dat doet de eigenaar van je huis of appartement voor je. De eigenaar is namelijk de persoon die een opstalverzekering kan afsluiten.

Wat kost een opstalverzekering?

De hoogte van de premie voor een opstalverzekering, is afhankelijk van een aantal dingen. De belangrijkste factor voor de kosten van dit type verzekering is de herbouwwaarde van je woning. Als je huis instort of je appartement helemaal uitbrandt, hoeveel kost het dan om je woning weer te laten bouwen in dezelfde staat? Waarschijnlijk veel. Daarom is het bedrag waarvoor je woning verzekert van belang. Het is belangrijk dat je de herbouwwaarde zo precies mogelijk doorgeeft aan je verzekeringsmaatschappij. Anders ben je onderverzekerd (of oververzekerd) en krijg je te weinig uitgekeerd bij schade. Is je woning meer waard geworden? Geef dat dan door.

Verschillende dekkingen

Verder bepaalt de soort dekking de premie. Een basisdekking dekt de meest gangbare risico’s. Mag het van jou wel wat uitgebreider? Dan is een verzekering met een allriskdekking geschikt voor jou. De meeste verzekeraars sluiten sommige oorzaken van schade uit. Daarbij moet je denken aan een aardbeving of oorlog. Welke schade niet vergoed wordt, staat allemaal in de polisvoorwaarden van je verzekering. Ook kun je bij veel verzekeraars een eigen risico kiezen. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie die je betaalt. De premies en polisvoorwaarden van verzekeringen kunnen behoorlijk verschillen. Het is daarom altijd slim om goed uit te zoeken welke verzekeraar het voordeligst is voor jou.

Wil jij net als 17.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt? 

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

Deze blog is geschreven door: Pricewise

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.