Thuiswerkplek bouwen én de waarde van je huis vergroten. Zo doe je dat:

Door
Makelaarsland
op

In de coronacrisis zijn veel huizenbezitters gaan verbouwen. Iets meer dan 63.000 mensen deden vorig jaar een aanvraag voor een verbouwhypotheek, de helft meer dan in 2019. Hoe zorg je dat met een verbouwing niet alleen je hypotheek stijgt maar ook de waarde van je woning? Niet met een nieuwe keuken of badkamer, wel met een thuiswerkplek.

Het vele thuiswerken heeft duidelijk gemaakt dat een afgeschermde werkplek belangrijk is. Behalve dat het je ruimte geeft om je even ongestoord te kunnen concentreren, helpt het om werk en privé te scheiden. We geven een aantal tips om ervoor te zorgen dat de potentiële verkoopopbrengst van je huis ook toeneemt als je besluit het uit te breiden met een thuiswerkplek.

Vergroot de ‘gebruiksoppervlakte wonen’

In de meeste delen van Nederland geldt dat elke vierkante meter woning die je extra te verkopen hebt duizenden euro’s opbrengt. Let alleen goed op, niet elke vierkante meter telt mee bij de berekening. Het getal dat overal wordt gebruikt is de ‘gebruiksoppervlakte wonen’. Dit zijn de vierkante meters waarvan je er meer wilt, maar er gelden strenge regels wanneer je ruimtes wel en niet mee mag tellen.

Aanbouw: houd je tuin aantrekkelijk

Een aanbouw aan je huis is een relatief eenvoudige manier om extra vierkante meters te creëren. Je mag vaak zonder bouwvergunning aanbouwen in je achtertuin. Een nadeel is wel dat je dan een stuk tuin verliest wat de aantrekkingskracht van je huis kleiner maakt. In de coronacrisis gingen veel kopers namelijk op zoek naar woningen met een buitenruimte. Zorg daarom dat je tuin aantrekkelijk blijft.

Extra verdieping of dakkapel

Met een werkruimte in een extra verdieping kun je ook veel extra oppervlak maken. Is een verdieping niet mogelijk maar heb je wel een zolder? Dan kan een dakkapel een oplossing zijn. Een deel van de vierkante meters die onder een schuin dak liggen tellen niet mee. Met een dakkapel krijg je die erbij. Voor een dakkapel aan de achterkant is vaak geen bouwvergunning nodig.

Thuiswerkplek

Zolder: zorg voor vaste trap en raam

Volgens de regels voor het opmeten van de gebruiksoppervlakte telt een zolder zonder vaste trap niet mee. Dat is ook zo als de zolder minder dan een halve vierkante meter aan raamoppervlak heeft. Ga je een zolder of vliering omtoveren tot werkruimte, maak dan een vaste trap en zet er een groot dakraam in.

Thuiswerkplek in bijkeuken of washok

Denk je erover van een bijkeuken, washok of cv-ruimte een thuiswerkplek te maken? Zorg dan dat er verwarming is of dat de ruimte goed is geïsoleerd. Dat is prettig als je er zelf werkt, maar het is ook een voorwaarde om de ruimte te mogen meetellen als je het huis te koop zet.

Alleen extra kamer heeft al meerwaarde

Als je een stuk van een kamer afsplitst, krijg je er natuurlijk geen vierkante meters bij. Toch kan die extra kamer de aantrekkingskracht van je huis vergroten. In de coronacrisis gingen gezinnen namelijk vaker op zoek naar woningen met extra kamers. Uiteindelijk geldt: hoe groter de doelgroep, hoe meer interesse, hoe hoger de verkoopprijs uiteindelijk zal zijn. Dit is minder goed te berekenen, maar ook het plaatsen van een muurtje kan al snel waarde toevoegen aan je huis. En natuurlijk verhoogt het je wooncomfort én werkplezier zolang je er zelf woont.

Benieuwd naar wat jouw huis nu waard is?
Ontdek de geschatte waarde van jouw huis. Meer dan 1.900 anderen gingen je al voor.

Bereken het binnen 1 minuut

Bronnen: HDN / Joostdevree

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.