Kopers blijven overbieden op oververhitte woningmarkt

Door
Roos van Schaaijk
op

Ons onderzoek onder meer dan duizend mensen met een koophuis, vertelt ons dat een kwart van deze mensen zich momenteel oriënteert op het kopen van een ander huis. En dat kost geld op deze markt, véél extra geld.

Bijna 70% van de mensen met een koophuis denkt momenteel meer dan €20.000,- boven de vraagprijs voor een huis te moeten bieden om überhaupt kans te maken. Een groot deel daarvan denkt zelfs dat meer dan €30.000,- nodig is.

De woningmarkt is en blijft overspannen. Ook deze maand blijkt weer uit onze data dat het afkoelen van de huizenmarkt vooralsnog niet in zicht is. Ook in de vakantiemaand augustus wordt er vrolijk doorgeboden boven de vraagprijs; weer driekwart van de uitgebrachte biedingen lagen boven de vraagprijs. Inmiddels stabiliseert het aantal biedingen boven de vraagprijs zich op 76%. Gijs: “In 2020 vonden we het al fors dat iets meer dan de helft van kopers overbieden. In 2019 was het nog minder dan 40%. Dit is van een hele andere orde.” 

Overbieden blijft aan de orde van de dag

Dat mensen flink de portemonnee moeten trekken voor een nieuw huis, is ook doorgedrongen tot de huizenbezitters die hebben meegewerkt aan ons onderzoek. “De overgrote meerderheid denkt minstens tienduizenden euro’s boven de prijs te moeten gaan zitten om ertussen te komen. Het zijn behoorlijk forse bedragen die maar weer aangeven in wat voor gekke tijd we zitten”, aldus Gijs. 

Van die overgrote meerderheid denkt 37% met €20.000 tot €30.000 overbieden een kans te maken. De rest zit daar nog flink boven. Zo denkt 18% dat het met €30.000 tot €40.000 lukt. Andere huizenbezitters denken zelfs nog dieper in de buidel te moeten tasten.

overbieden

Nederlander naïef?

Ook het aantal bezichtigingen per verkochte woning is de afgelopen zomermaanden hoog gebleven. Uit onze data blijkt dat er van juni tot en met augustus gemiddeld nog steeds 12 bezichtigingen per verkochte woning hebben plaatsgevonden. Het jaarlijkse gemiddelde is nog hoger en komt uit op 14 bezichtigingen per verkochte woning. 

Bijzonder is dat eigenaren van een koophuis de situatie momenteel iets rooskleuriger lijken voor te stellen. Gijs van Wijgerden: “69% van de respondenten denkt nog steeds dat zij er, na minder dan 10 bezichtigingen, in slagen om een huis te kopen. 11% denkt wel tussen de 10 en 20 bezichtigingen nodig te hebben. De rest weet het niet of denkt dat het nog langer zal duren.” 

Doorlooptijd korter dan kort

In tegenstelling tot de aankoop van een huis verwachten mensen wel een stuk sneller te slagen in het verkopen van een huis. Na het plaatsen van het ‘Te Koop’ bord in de tuin denkt 21% inmiddels dat het mogelijk is om binnen zeven dagen z’n huis kwijt te zijn. Nog eens een kwart schat in het binnen twee weken te kunnen regelen. 31% geeft aan hier niet langer dan een maand over te doen. 23% denkt er langer dan een maand over te doen, of geeft aan simpelweg geen inschatting te kunnen maken.

Overbieden is haast niet meer weg te denken bij het kopen van een huis, maar bedenk je goed of het huis wel écht zoveel geld waard is. En als je dat lastig vindt, dan kun je altijd een aankoopmakelaar inschakelen. Die helpt je bij het maken van moeilijke, grote keuzes.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.