Prinsjesdag: maatregelen woningmarkt

Door
Roos van Schaaijk
op

“In 2015 gaan we er 0,5% in koopkracht op vooruit”. Dit is de belangrijkste conclusie van gisteren: Prinsjesdag. Maar wat betekent dit voor de woningmarkt en hoe zien de maatregelen van het kabinet er precies uit?

 • Meer eigen spaargeld nodig bij aankoop van een woning

  Koop je een nieuwe woning, dan kun je nu nog 104% van je hypotheek lenen. Bij een woning van € 250.000, mag je maximaal € 260.000 aan hypotheek lenen. Dat bedrag gaat in 2015 terug naar € 257.500 (103%). Je hebt dus meer spaargeld nodig bij het kopen van een huis.

 • 15 in plaats van 10 jaar belastingvoordeel bij financieren restschuld

  Een uitzondering op het vorige punt is als je een restschuld overhoudt bij verkoop van je oude huis. Inclusief restschuld mag je namelijk meer lenen dan die 103%. Hoeveel dat precies is, bepaalt uiteindelijk de bank die jou de hypotheeklening verstrekt. Bovendien heb je over dit extra schuldbedrag geen 10 maar 15 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Langer belastingvoordeel dus. Bijkomend pluspunt: de hypotheekrente is nu het laagst sinds het jaar 1540!

 • Definitief geen 2 maar 3 jaar lang dubbele hypotheekrenteaftrek

  Durf jij het risico te nemen om al een nieuwe woning te kopen terwijl je de oude nog niet hebt verkocht? Zo ja, dan geeft de overheid je definitief 3 in plaats van 2 jaar recht op dubbele hypotheekrenteaftrek.

 • Het lage btw-tarief bij arbeid op verbouwingen blijft 6%

  Dit lagere 6%-tarief geldt tot juli 2015. Daarna stijgt het tarief weer naar 21%. Let op: de 6% geldt alleen voor het arbeidsloon. Over materialen betaal je de reguliere 21% belasting.

 • Regeling extra belastingvrij schenken voor aankoop huis stopt

  De regeling waarmee je maximaal € 100.000 voor de aankoop van een huis belastingvrij mag schenken, wordt niet verlengd. Profiteren kan tot en met december 2014. In 2015 daalt het bedrag naar € 51.407. Lees hier meer over het belastingvrij schenken.

 • In 2015 krijgt iedereen een energielabel voor zijn of haar woning.

  De overheid hoopt dat iedereen dit voorlopige energielabel vervolgens omzet in een definitief label. Lees hier meer over het vereenvoudigd energielabel.

 • Steeds gemakkelijker je eigen huis verhuren

  Een jaar of 5 geleden moest je oppassen als jij je woning een jaartje verhuurde. De huurder bouwde rechten op waardoor jij in de problemen kon komen. De overheid wil dit tijdelijke verhuren nu juist gemakkelijker gaan maken. Dat is goed voor jongeren en starters die eerst even willen huren. Wat de maatregelen van de overheid precies in gaan houden, is nu nog niet bekend.

Bron: Wegwijs

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.