Risico: Biedingen zonder voorbehoud van financiering

Door
Makelaarsland
op

De woningmarkt draait weer op volle toeren. Het aantal bezichtigingen op populaire woningen kan makkelijk oplopen tot 50+ en huizen zijn binnen no-time verkocht. Goed nieuws voor de verkopers maar het brengt voor de kopers uitdagingen mee waardoor zij steeds grotere risico’s gaan nemen.

Moeilijker tussenkomen

Omdat kopers er moeilijker ‘tussenkomen’ gaan ze steeds grotere risico’s nemen. Zoals bieden op een huis zonder voorbehoud van financiering. Onder voorbehoud van financiering wil zeggen dat de koop wordt gesloten onder de ontbindende voorwaarde dat de koper geen financiering krijgt. De koper kan dus van de koop afzien als hij of zij de financiering niet rond krijgt. Op die manier is het veilig om een koopovereenkomst te sluiten, nog vóórdat duidelijk is dat de financiering rond komt. Maar doe je een bod, dat geaccepteerd wordt zonder voorbehoud van financiering en blijkt later dat je de financiering niet rond krijgt dan krijgt de koper een boete van 10% van het aankoopbedrag.

Verkoper wil niet wachten

Reden van bieden zonder ontbindende voorwaarde is dat verkopers sneller in zee zouden gaan met een koper die deze ontbindende voorwaarde niet opneemt. Het duurt vaak 5 tot 6 weken voordat de financiering rond is. Daar willen verkopers vaak niet op wachten en ze kiezen voor de zekerheid van een partij die meteen kan tekenen en de financiering al geregeld heeft. Dit is vaak het geval wanneer er veel eigen geld meegebracht kan worden.

45% zonder voorbehoud van financiering

Volgens onderzoek van bij de NVM aangesloten makelaars is in de tweede helft van het afgelopen jaar 12 procent van de woningen verkocht zonder financieringsvoorbehoud. In Amsterdam is dit zelfs bijna bij de helft (45 procent) van de verkopen het geval. Bovendien hebben de NVM-makelaars de indruk dat de aantallen zonder deze ontbindende voorwaarden alleen maar zullen toenemen. Als de financiering om wat voor een reden dan ook niet rondkomt, wacht de koper namelijk die eerdergenoemde boete van 10 procent van het aankoopbedrag.

Wet

Het is de PvdA een doorn in het oog dat steeds meer mensen op een woning bieden zonder voorbehoud van financiering en zonder bouwkundig rapport. Nijboer wil dat er desnoods met een wet een einde wordt gemaakt aan deze manier van concurreren. Als de financiering om wat voor een reden dan ook niet rondkomt, wacht de koper namelijk een boete van 10 procent van het aankoopbedrag.

Plasterk in gesprek met makelaars

Demissionair minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gaat met makelaars in gesprek over de risico’s van het bieden op een woning zonder financieringsvoorbehoud. De toezegging van een wet doet Plasterk niet. Volgens de bewindsman zijn er namelijk genoeg huizenkopers die dankzij de overwaarde van hun oude woning zonder financieringsvoorbehoud kunnen bieden.

Onjuist

Hij noemt het “onjuist” wanneer een makelaar van de verkopende partij mensen zou stimuleren om onverantwoorde risico’s te nemen. Tegelijkertijd kan die niet in de portemonnee van de bieder kijken. ‘Er zijn grenzen aan wat je op dit punt van de verkopende makelaar kunt verwachten’, aldus Plasterk.  Ik ga in gesprek met de branchevereniging van makelaars om me ervan te verzekeren dat zij zelf de risico’s ook onder ogen zien”, zegt Plasterk dinsdag in de Kamer op vragen van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Wil jij net als 16.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

Dit vindt Makelaarsland

Jeroen Stoop (directeur Makelaarsland): ‘Ondanks dat ik het ook zorgelijk vind, snap ik deze tendens wel. Kopers gaan steeds meer risico’s nemen om er tussen te komen. Terwijl dat eigenlijk niet kan als ze niet voldoende eigen geld hebben. Een verkoper kiest vaak eerder voor iemand die niet 6 weken hoeft te wachten op het rondkomen van de financiering. Naar mijn mening moet Plasterk niet alleen met de makelaars in gesprek gaan hierover maar ook zeker met de hypotheekverstrekkers. Het zal al veel schelen als een hypotheekverstrekker snel meer duidelijk kan geven. Als dit al binnen 5 dagen kan in plaats van binnen 5 weken, hoeft de verkoper niet zo lang te wachten en zal de keuze om voor iemand te gaan zonder voorbehoud van financiering wellicht kleiner zijn.’

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.