Shirley’s baksels: Oma’s appeltaart

Door

Shirley Meijer

op

6 april 2017

Shirley is onze ML café host ( Makelaarsland café). Zij weet als geen ander wat onze makelaars lekker vinden en wat niet. Maar wat ze ook als de beste kan, is appeltaarten bakken. Van oma’s appeltaart tot een tropische appelverrassing.

appeltaart

Oma’s Appeltaart

Heb je inspiratie nodig voor een appeltaart die extra lekker ruikt om je bezichtiging nog succesvoller te maken? Hier ben je aan het juiste adres. Shirley: ‘Eigenlijk is dit wel mijn favoriet. Gewoon de oer-Hollandse appeltaart zonder poespas. Hij ruikt bovendien heerlijk en heeft een knapperige korst.’

Wat vonden de makelaars?

Iedereen bij Makelaarsland heeft een neus voor de beste  appeltaart. Wat denken onze makelaars van dit exemplaar?

Geur: 8,4

Smaak: 8,5

Structuur: 8,4

Totaal: 8,5

Conclusie: Een RUIME ruim voldoende!

Vooral de heerlijke krokante korst was een pluspunt!

oma's appeltaart

Ingrediënten:

Bakblik van 35 bij 24 cm. ( Kleiner is misschien beter want het deeg paste net)

  •             200 gram boter
  •             275 gram kristalsuiker ( 75 gr. voor suiker/kaneel mengsel)
  •             400 gram zelfrijzend bakmeel (Koopmans)
  •             1 ei (de helft is voor het deeg, de andere helft voor het bestrijken)
  •             8 gram vanillesuiker
  •             Handje bloem
  •             Snufje zout
  •             1.5 kg ongeschilde, zoetzure appels ( Granny Smith)
  •             3 theelepels kaneel
  •             20 gram verkruimeld beschuit

oma's appeltaart

Bereidingswijze:

  1. Klop het ei los verdeel in twee delen. Het ene deel is voor het deeg, het ander voor het bestrijken.
  2. Meng boter, kristalsuiker (200 gr), zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker en een snufje zout tot een stevig deeg.
  3. Schil nu de appels en snij deze in plakjes. Vermeng in een kopje de suiker met kaneel.
  4. Vet de springvorm in en bestuif met bloem.
  5. Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. Het paneermeel neemt het vocht van de appels op.
  6. Doe de helft van de appels in de vorm en strooi hier 1/3 van het kaneel-suiker mengsel overheen. De overige appelschijfjes kun je nu ook in de vorm doen, strooi de rest van het kaneel-suiker mengsel erover.
  7. Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snijd stroken van ongeveer 1 cm. breed. De stroken leg je kruislings op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af.
  8. Gebruik nu de andere helft van het ei en smeer de stroken ermee in.
  9. Zet de taart iets onder het midden van de oven en bak hem in 30 minuten gaar op 170 graden.

oma's appeltaart

TIP: Gebruik wat paneermeel of verkruimeld beschuit over het deeg, dat je net in het bakblik gelegd hebt. Zodat het paneermeel het vocht van de appels opneemt.

Is bij stap 2 jouw deeg nog te droog, of juist te plakkerig? Lees hieronder handige bak tips:

Deeg te droog

Probeer je deeg te mixen met de mixer, is het dan nog steeds korrelig en wil het maar niet 1 bal worden? Maak je handen wat warmer onder de kraan hierdoor word de boter zachter en kneed je het deeg eenvoudig tot je gewenste vorm / bal.

Deeg te nat

Als het deeg te plakkerig is kan je er bloem aan toe voegen. Doe dit wel lepel voor lepel want het is snel te droog.

Deeg plakkerig

Deeg wat blijft plakken aan je aanrecht blad of uitrolmat is niet fijn om mee te werken. Ik raad jullie aan om wat bloem op het aanrecht te bestuiven.