Stijging WOZ-waarde in 2019

Door
Makelaarsland
op

Het is weer zover, binnen een aantal weken kan je als huiseigenaar de WOZ-beschikking voor 2019 verwachten. Wat kan je verwachten? In ieder geval een stijging van de WOZ-waarde.

Het blijkt dat de gemiddelde WOZ-waarde van koopwoningen met bijna 6 procent stijgt. Inwoners van Rotterdam met een koophuis kunnen zelfs verrast worden met een stijging van 16 procent.

Vereniging eigen huis bekeek voor het onderzoek de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten in 110 gemeenten. Hun conclusie is dat vooral huishoudens in de grote steden zoals Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amersfoort en Nijmegen een stijging kunnen verwachten van ruim boven de 10 procent. In Rotterdam wordt zelfs een stijging van 16 procent verwacht.”

Check jouw WOZ-Waarde

Vereniging Eigen Huis raadt huiseigenaren aan om de ontvangen WOZ-beschikking te controleren. Dat kan je doen door bijvoorbeeld te kijken naar de WOZ-waardes van vergelijkbare woningen in de buurt via het WOZ Waardeloket. Er is ook altijd de mogelijkheid om bezwaar aan te maken tegen de waarde. Hoe je dat kan doen? Lees hier onze blog over bezwaar maken tegen WOZ-Waarde.

Ook gemeentelijke woonlasten fors hoger

Niet alleen de WOZ-Waardes stijgen ook de gemeentelijke woonlasten gaan omhoog. Dat komt doordat het Rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten rekenen die extra kostenpost door aan hun inwoners.

Bij ons gaan de prijzen niet omhoog, benieuwd naar wat je kunt besparen als je met Makelaarsland verkoopt?

Bereken wat ik bespaar

Huiseigenaren 4,3, huurders 5,4 procent meer

Huurders betalen dit jaar 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. Dit blijkt uit het rapport Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten 2019, dat is opgesteld door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. COELO onderzocht voor dit jaarlijkse overzicht de tarieven van 37 grote gemeenten, waar 39 procent van de Nederlandse bevolking woont.

Woonlasten huurders € 18 omhoog

Huishoudens in een huurwoning betalen afvalstoffenheffing en in sommige gemeenten rioolheffing. Zij betalen in 2019 gemiddeld € 18 euro meer (5,4 procent). Zonder de stijging van de afvalstoffenbelasting van het Rijk was dit volgens het COELO veel lager geweest (2,0 tot 2,5 procent, dat is €7 à €8). Het goedkoopst is Nijmegen (€40), het duurst Zaanstad met €571. De lasten stijgen voor huurders het sterkst in Haarlem (18 procent, ofwel €59) en dalen het sterkst in Assen (4,4 procent, € 17).

Huiseigenaren € 29 duurder uit

De gemeentelijke woonlasten voor meerpersoonshuishoudens die een woning bezitten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing) stijgen gemiddeld met € 29 (4,3 procent) tot € 702 per jaar. Zonder de verhoging van de afvalstoffenbelasting door het Rijk zouden deze huishoudens iets meer dan €690 kwijt zijn, een stijging van 2,6 tot 2,8 procent. Voor woningeigenaren in ’s-Gravenhage zijn de lasten het laagst (€ 563); in Enschede zijn ze het hoogst (€ 856). Nijmegen verlaagt de lasten voor deze groep het meest, met 2,2 procent ofwel € 16. Amsterdam verhoogt ze het sterkst, met 11,3 procent, ofwel € 66.

Wil jij net als 18.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van nieuws in de huizenmarkt?

Ik ontvang graag 1 x per maand tips en nieuws

Bron: Vastgoed actueel

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.