Verhuizen of verbouwen

Door
Leonie Van der Laan
op

Merk je dat je uit je woning groeit, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding, een uit de hand gelopen hobby of omdat zowel jij als je partner vanuit huis gaan werken? Dan is verhuizen in veel gevallen een voor de hand liggende optie. Maar is het wel de slimste keuze? In veel gevallen kan verbouwen ook aantrekkelijk zijn, maar ook dat heeft voor- en nadelen. Met de huidige overspannen woningmarkt is het echter zeker de moeite waard. Waarom? Dat vertellen we je graag!

De voordelen van verbouwen

Ben je behoorlijk gehecht aan je huidige woning? Door deze te verbouwen, kun je op dezelfde plek blijven wonen. Met dezelfde fijne buren, dezelfde voorzieningen in de buurt en dezelfde vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen. Je bespaart jezelf zo een verhuizing, wat ontzettend veel rompslomp met zich mee kan brengen. Bovendien kun je in de meeste gevallen vrij snel beginnen met verbouwen, en al enkele maanden later in een compleet nieuwe woon-, slaapkamer of kantoor zitten.

De nadelen van verbouwen

Een verbouwing moet niet onderschat worden, want het betekent vaak dat je minstens een paar weken tot zelfs maanden in het stof en de rommel kan zitten. Je kunt sommige ruimtes van het huis tijdelijk niet gebruiken, waardoor je woongenot flink wordt beperkt. Bovendien is een verbouwing niet goedkoop. Heb je daar niet genoeg voor gespaard? Dan kun je kijken of je eventuele overwaarde kunt gebruiken om de hypotheek te verhogen. Ook geld lenen voor een verbouwing is een optie.

De voordelen van verhuizen

Is een aanbouw of extra slaapkamer op zolder niet voldoende? Dan is verhuizen een optie. Je kunt dan immers gaan voor een veel groter huis, waarin je veel meer mogelijkheden hebt. Misschien ben je wel toe aan wonen in een andere buurt, wil je dichterbij familie of je werk wonen of wil je simpelweg een woning in een andere stijl. Door te verhuizen heb je (afhankelijk van je inkomen) meer flexibiliteit dan wanneer je gaat verbouwen.

De nadelen van verhuizen

Hoewel het misschien eenvoudiger klinkt dan verbouwen, neemt verhuizen vaak meer tijd in beslag. Het vinden van de juiste woning is niet makkelijk en ook de verkoop van je eigen woning kan even duren. Zeker omdat de woningmarkt op dit moment behoorlijk overspannen is, kan het een langdurig en frustrerend proces zijn. Los daarvan is ook een nieuwe woning nooit 100% naar wens, waardoor je alsnog aan het klussen moet om aanpassingen te doen. En ook dat kost zowel tijd als geld.

Wordt het verhuizen of verbouwen?

Niet voor niets kiezen steeds meer mensen voor een verbouwing in plaats van verhuizing. Met een aanbouw, dakkapel of stenen schuur kun je vaak al heel wat extra leefruimte creëren, en vergeet ook niet wat een opgeknapte tuin kan doen voor je woongenot. Uiteindelijk hangt de beslissing af van hoezeer je je nog thuis voelt in je huidige woning. Zie je jezelf er nog gerust tien jaar wonen als je meer ruimte hebt? Zo niet, dan kun je beter verhuizen. Gaat het puur om een aantal extra vierkante meters, het openbreken van een muur of een nieuwe badkamer? Dan is verbouwen echt beter, ondanks dat ook dit niet binnen een week geregeld is.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.