Wat is de Wwft?

Door
Annemarie Spannemaker
op

De Wwft staat voor de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering.

De wet op de wat?!

Deze wet moet voorkomen dat mensen of bedrijven zwart geld witwassen of geld besteden aan terroristische activiteiten. De wet bevat een aantal verplichtingen voor diverse instellingen en beroepen, waaronder dus voor makelaars. Deze wet is in 2008 in het leven geroepen. De afgelopen jaren is deze wet aangescherpt en ook in 2018 zal deze wet verder worden aangescherpt. Voor makelaars is het verplicht om een cliëntenonderzoek uit te voeren en ongebruikelijke transacties te melden bij de FIU (Financial Intelligence Unit). De FIU analyseert de meldingen en zal nagaan of verdere actie is vereist.

Makelaarsland en Wwft

Wij als Makelaarsland bemiddelen voor de klant met betrekking tot de verkoop van een woning, waardoor wij ook onder de Wwft vallen. De belangrijkste verplichtingen voor ons als Makelaarsland zijn dat wij een cliëntenonderzoek uit moeten voeren en wij een meldingsplicht hebben. Wij mogen volgens de Wwft niet met een opdracht starten voordat het cliëntenonderzoek is gedaan. Het cliëntenonderzoek houdt kort gezegd in dat wij de identiteit van de klant vaststellen, controleren en vastleggen. Daarnaast zijn wij verplicht om de klant te verifiëren. Om het cliëntenonderzoek uit te voeren vragen wij een kopie van het legitimatiebewijs.

Kopers en verkopers

Het cliëntenonderzoek geldt niet alleen voor de verkopende partij, maar ook voor de kopende partij. Wij mogen geen koopovereenkomst opstellen voordat het cliëntenonderzoek is afgerond. Hiervoor hebben wij van de kopende partij ook een kopie van een legitimatiebewijs nodig. Indien een vermoeden van witwassen of terrorismefinanciering ontstaat, zijn wij verplicht om hiervan melding te maken bij de FIU.

Ongebruikelijke transactie

Makelaarsland dient van een (voorgenomen) ongebruikelijke transactie een melding te maken bij de FIU. Hierbij kun je onder andere denken aan wanneer een koper bijvoorbeeld een transactie wil doen of is gedaan van een bedrag van € 15.000 of meer in contanten. Voor het niet naleven van de Wwft kan een sanctie, een dwangsom of een boete worden opgelegd aan de instelling.

Leeswerk over de Wwft

Mocht je meer van de Wwft willen weten, kun je hier de gehele Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering lezen. Verder is er een leidraad opgesteld voor makelaars en taxateur. Hierin kun je lezen wat de aandachtspunten zijn die in de praktijk van belang zijn. Verder kun je op de website van de FIU, meer over de FIU te weten komen.

2018

In 2018 wordt de Wwft verder aangescherpt. In 2018 zullen we je dan ook verder hierover informeren. We’ll keep you posted!

Wil je net als 16.000 andere slimme verkopers op de hoogte worden gehouden van al het nieuws op de woningmarkt. Ontvang dan elke maand onze gratis update met tips voor kopers, verkopers en huizenbezitters, nieuws en alle andere dingen die je moet weten.

Ja, ik ontvang graag gratis tips en nieuws

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.