Welke woningzoekers hebben baat bij een tiny house?

Door
Sophie van Gorsel
op

Het fenomeen tiny house is relatief nieuw, maar tegenwoordig toch erg populair. In 2022 werden er volgens het Kadaster 5.100 tiny houses in Nederland verkocht, terwijl dit er in het jaar 2000 nog maar 3.600 waren.

De kans dat dit aantal gaat stijgen de komende jaren is vrij groot. Dit heeft onder meer met de woningnood te maken en het feit dat we in Nederland relatief weinig ruimte hebben, maar tegelijkertijd wel een flinke bevolkingsgroei. Maar welke groepen in Nederland hebben echt baat bij een tiny house? Met andere woorden: wat is de doelgroep voor deze huisjes die steeds populairder worden.

Woningzoekende starters

Tiny houses worden soms als luxe tuinhuizen gebruikt, maar veel mensen gebruiken ze ook als zelfstandige woning. Tiny houses zijn onder meer aantrekkelijk voor starters, aangezien het voor hen een uitdaging is om een betaalbare koopwoning te vinden. Als starter heb je nog geen vermogen opgebouwd en je hebt geen huis dat je kunt verkopen, zodat je met dat geld een nieuwe woning kunt aankopen.

Tiny houses zijn wat dat betreft een goed alternatief voor mensen die liever een woning willen kopen in plaats van huren, maar niet de middelen hebben om toe te treden tot de oververhitte koopwoningmarkt.

Minimalisten

In een consumptiemaatschappij is het gebruikelijk dat veel mensen consumeren en nieuwe producten kopen. Dat is natuurlijk de tendens, maar door maatschappelijke veranderingen komen er ook steeds meer minimalisten bij.

Mensen die de Oosterse filosofie ter harte nemen en het geluk in andere zaken dan spullen proberen te zoeken. Als ware minimalist kun je prima in een tiny house leven. Je hebt natuurlijk weinig ruimte voor spullen, maar dat is geen probleem als je weinig spullen nodig hebt.

Klimaatactivisten

Of je nu een fanatieke klimaatactivist bent of het milieu op een passieve manier een warm hart toedraagt. Beide groepen stimuleren ongetwijfeld tiny houses, omdat ze beter zijn voor het milieu dan normale huizen.

In de eerste plaats vanwege de kleine ruimte, waardoor er minder fossiele brandstof nodig is om de woning te verwarmen. Als veel mensen in een tiny house gaan wonen, dan hoeven er ook minder reguliere woningen gebouwd te worden en daarmee los je het stikstofprobleem voor een deel op. Daarnaast zijn veel tiny houses ook milieuvriendelijk ingericht met speciale waterbesparende systemen.

Non-conformisten

De meeste mensen leven een conformistisch bestaan, maar natuurlijk biedt onze maatschappij ook ruimte aan non-conformisten, zolang je je maar aan alle wet- en regelgeving houdt. Met een tiny house geef je als non-conformist een statement af. Je laat zien dat je minder afhankelijk bent van het systeem en je houdt natuurlijk meer geld over voor leuke dingen.

Ben je het type dat het niet leuk vindt om altijd op dezelfde plek te wonen? Ook dan is wonen in een tiny house ideaal, want hij is gemakkelijk verplaatsbaar. In Nederland komen ook steeds meer plaatsen voor tiny houses, dus je kunt om de zoveel tijd ergens anders wonen!

 

Ook leuk om te lezen: 3x sfeervolle en betaalbare tuinverlichting

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.