Wettelijke bedenktijd in het voorjaar

Door
Sophie van Gorsel
op

Als je als particulier een huis koopt heb je recht op drie dagen wettelijke bedenktijd. Binnen de bedenktijd kun je zonder opgave van redenen en zonder kosten weer van de koop afzien. Rond algemeen erkende feestdagen is de bedenktijd aangepast.

Wettelijke bedenktijd

De wettelijke bedenktijd duurt 3 dagen en begint om 0.00 uur van de dag die volgt op de dag dat de koper een exemplaar van de door beide partijen getekende koopovereenkomst heeft ontvangen.

Als de bedenktijd op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag (of een dag die daaraan bij Koninklijk besluit gelijk is gesteld in de Algemene termijnenwet) eindigt, wordt deze verlengd tot en met de eerstvolgende dag die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is. De bedenktijd wordt zo nodig, zoveel verlengd, dat daarin ten minste twee dagen voorkomen die niet een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag zijn.

Om twaalf uur van de laatste dag die van de bedenktijd deel uitmaakt, eindigt de bedenktijd.

Algemeen erkende feestdagen 2023

De algemeen erkende feestdagen of daarmee gelijkgestelde dagen die dit jaar in het voorjaar op een doordeweekse dag vallen zijn:

  • Goede Vrijdag 7 april 2023
  • Tweede Paasdag 10 april 2023
  • Koningsdag donderdag 27 april 2023
  • Bevrijdingsdag vrijdag 5 mei 2023
  • Hemelvaartsdag donderdag 18 mei 2023
  • Tweede Pinksterdag 29 mei 2023

Rondom de feestdagen in april en mei wordt de berekening van de bedenktijd dus iets ingewikkelder en kan deze oplopen tot 6 kalenderdagen.

Bekijk hier de bedenktijd rondom koningsdag en bevrijdingsdag

Heb je vragen over de wettelijke bedenktijd? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.