Wonen in de toekomst; wensen van woningzoekers op funda vormen basis voor nieuw woonconcept

Door
Sophie van Gorsel
op

Uit onderzoek van funda blijkt – niet heel verrassend – dat de rijtjeshuizen waar Nederland mee volgebouwd is niet altijd goed meer passen bij de huidige vraag. Het klassieke gezin van een vader, moeder en twee kinderen is allang achterhaald. Maar wat voor soort woningen past bij de huidige vraag?

Bouwbedrijf en ontwikkelaar Van Wijnen, samen met heren 5 architecten en Dingeman Deijs Architects, bedacht een nieuw woonconcept, gebaseerd op de data en inzichten van funda.

Waar zoek je naar op funda?

Funda heeft maandelijks zo’n 4,5 miljoen bezoekers en heeft dus veel data inzichtelijk van de wensen van woningzoekend Nederland. Waarnaar het zoekgedrag het grootst is op funda, lijkt het aanbod het kleinst. Een flinke mismatch dus!

Wist je dat:
– Woningen onder de drie ton het populairst zijn onder zoekers? Terwijl de gemiddelde huizenprijs boven de € 400.000 uitkomt.
– Het meest gezocht wordt naar woningen tot 75m2? Ook al is het aanbod maar 14%.
– Er veel interesse is in woningen met 2 kamers? Ook al is het aanbod maar 6%.

Sfeerimpressie van het woonconcept

Behoefte aan kleine betaalbare woningen

De groeiende behoefte aan kleine betaalbare woningen is heel logisch als je naar de huishoudsamenstelling van Nederland kijkt. Uit CBS-data blijkt namelijk dat de meeste huishoudens uit twee personen bestaan en dat van de 8,2 miljoen gezinnen er zelfs 3,1 miljoen 1 persoonshuishoudens zijn. Dit aantal is nog groeiende door de vergrijzing.

Alles op een rijtje

Uit het onderzoek van funda blijkt dat woningzoekers licht, duurzaam, ruimtelijk en praktisch de belangrijkste kenmerken voor een woning vinden. De projectontwikkelaar en architecten hebben op basis van alle input en inzichten een nieuw woonconcept bedacht; gebaseerd op het populaire Nederlandse rijtjeshuis: Alles op een rijtje.

Binnen dit woonconcept zijn 5 woningtypen ontwikkeld, gebaseerd op echte woonwensen. Zo kunnen woningen gebouwd worden waar Nederlanders écht op zitten te wachten. Bekijk en lees meer over dit nieuwe woonconcept.

Bron: funda

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.