Zo maak je van de hal een fijne binnenkomer

Door
Leonie Van der Laan
op

Of je nu een huis met een grote of juist hele kleine hal op het oog hebt, daar wil je natuurlijk een gezellige binnenkomer van maken. De hal is het eerste wat mensen zien en geeft vaak een goede indruk van de rest van het huis. Maar hoe maak je van zo’n relatief kleine ruimte iets leuks, terwijl je tegelijkertijd de praktische kant in de gaten houdt? Wij geven je graag wat tips!

Stap 1: De basis

De kleur van de muren bepaalt voor een groot deel wat de algehele sfeer van de hal is. Durf hierin gerust opvallende keuzes te maken, want het is niet zo dat je er de hele dag tegenaan kijkt. Die felle kleur muurverf of dat ene kleurrijke behangetje wat je too much vindt voor de woonkamer, koop je dus gerust voor de hal. Wil je de ruimte wat groter laten lijken? Ga dan voor een vrij lichte kleur, of schilder alleen de onderste rand van de muur en houdt de bovenzijde wit.

Vergeet ook zeker de trap niet te voorzien van een mooie kleur of passende vloerbedekking. Mensen onderschatten vaak hoeveel dat met de sfeer van de hal doet en het is zonde als je zo’n groot oppervlak geen aandacht geeft.

Stap 2: Praktische elementen

Is de basis eenmaal gelegd? Dan is het eerst tijd voor de praktische zaken! Koop een kapstok met voldoende haakjes, zodat je al je jassen, rugzakken, paraplu’s en sjaals kwijt kunt. Heb je weinig ruimte voor voldoende haakjes? Kies dan voor twee rijen haakjes: eentje op een meter hoogte en de andere flink wat hoger, zodat je er nog net bij kunt.
Naast een kapstok is ook een schoenenkast erg praktisch. In veel gevallen kun je deze onder de kapstok kwijt, maar als de hal groot genoeg is kan dat ook tegen een andere muur. Heb je dan nog steeds muuroppervlak over? Lucky you, dan heb je plek voor een mooie spiegel die de ruimte nóg groter doet lijken!

Stap 3: verlichting

In de hal is vaak heldere verlichting nodig, bijvoorbeeld voor een laatste outfit check, het gedag zeggen van gasten of gewoon om gemakkelijk je sleutels te kunnen vinden in een ladekastje. Omdat er vaak weinig ruimte is voor een opvallende hanglamp, kies je het beste voor een relatief klein lampje. Eén lichtpunt is namelijk al gauw voldoende. Ga bijvoorbeeld voor een mooie bollamp, een spotje of een los peertje in een trendy fitting. Het belangrijkste is dat je de lichtbron niet bedekt met een element dat veel schaduwen op de muren creëert. Dit levert een vrij druk geheel op in zo’n relatief kleine ruimte.

Stap 4: Accessoires

Ondanks de beperkte ruimte kun je van de hal prima een super gezellige plek maken. Ga bij voorkeur voor wandaccessoires, want deze nemen amper ruimte in beslag. Een grote zwart-wit fotowand boven de trap is bijvoorbeeld geweldig, maar ook een leuke mix aan posters of printjes kan heel goed. Kleine spiegeltjes geven de hal een speels karakter, net als een (zelfgemaakte) borduurring of een mooi houtsnijwerkje. En voor de finishing touch ga je natuurlijk voor een leuk hangplantje, dat je gemakkelijk aan het plafond bevestigt.
Hopelijk kun je met onze tips vooruit en weet je precies hoe je van je hal een gezellige ruimte maakt. En droom je van een grotere hal of een algeheel groter huis? Bekijk ons ruime aanbod woningen die je per direct kunt bezichtigen!

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.