Zo verkochten wij ons huis

Door
Makelaarsland
op

Hannah, hoofdredacteur van shepostsonline verkocht haar woning met Makelaarsland, op haar haar blog vertelt ze hoe dat ging.

“Zoals ik mijn vorige blogs heb verteld, vind ik de huidige huizenmarkt vreselijk. Huizen zijn al verkocht voordat ze überhaupt op Funda komen te staan, worden gekaapt door beleggers en gaan ver boven de vraagprijs weg.”

Een ideale tijd om je huis te verkopen dus, maar als je ook een huis terug wil kopen, besef je je tijdens de verkoop maar al te goed dat je straks aan de andere kant staat… Hoe wij het hebben aangepakt? Dat lees je in deze blog. Wij hebben het Te Koop bord niet eens op de ruit hoeven plakken en het ook niet via onze social media kanalen hoeven delen dat ons huis daadwerkelijk de markt op ging. Op de dag dat het huis op Funda verscheen hadden we binnen een paar uur al vijf aanvragen binnen voor bezichtigingen.

Geen open huis

Na een paar dagen waren dit er meer dan vijftien! In overleg met onze makelaar hebben we besloten geen open huis te organiseren, maar iedere geïnteresseerde de kans te bieden om ons huis te komen bezichtigen. Dus daar gingen we: plannen maar! Kost dat niet heel veel tijd? Ja, dat kost tijd! Maar mijn vriend en ik waren het er samen over eens: we wilden geen vijfenveertig man tegelijk in ons huis om ze vervolgens te vertellen dat ze diezelfde dag nog een bod zouden moeten inleveren. Waarom niet? Omdat we dit zelf een verschrikkelijke manier vinden om een huis bezichtigen en/of kopen. We zouden daar niet aan meedoen. Een betere wereld begint bij jezelf.

Plande zelf mijn agenda

Zoals de meeste van jullie weten werk ik veel vanuit huis. In de periode dat ons huis in de verkoop ging, had ik een klus waarvoor ik maar één dag per week naar Amsterdam moest. Ik hoefde dus geen dagen vrij te nemen voor de bezichtigingen, maar plande zelf mijn agenda in. Mijn vriend moest dagelijks werken, mijn oudste dochter moest alle dagen gewoon naar school. Omdat het in september prachtig weer was, hebben wij ervoor gekozen om twee weken te gaan camperen, vlakbij huis. Zo kon ik alle potentiële kopers op mijn gemak rondleiden zonder dat zij afgeleid zouden worden door onze kinderen en zonder dat we elke dag weer opnieuw puin hoefden te ruimen. Bovendien wilde ik de kinderen niet belasten met de tientallen kijkers. Mijn ouders waren zo lief om op de camping op mijn jongste dochter te passen.

Aanvragen komen binnen in je app

Als je via Makelaarsland je huis verkoopt, zie je de aanvragen van geïnteresseerden binnenkomen in je app. Je kunt direct reageren en de mensen die graag willen langskomen een dag en tijdstip voorstellen. Kleine tip mijnerzijds: houd zelf een schema of agenda bij waar je al je afspraken inzet, want de app heeft geen overzichtspagina waarop je al je geplande afspraken kan zien. Zo voorkom je dat je dubbele afspraken maakt. Aangezien onze ervaring is dat je meestal na 15-20 minuten wel klaar bent als je een huis bezichtigd, planden wij per persoon/ stel een half uur in. Ik ging er vanuit dat ik dan tussen iedere afspraak nog even tien minuten rust had, maar in de praktijk zat er geen seconde rust tussen de kijkrondjes. Als ik mensen uitliet, stonden de volgende mensen al voor de deur. Ik zou dan ook aanraden om tussen elke ronde kijkers door een kwartiertje vrij te plannen, zodat je even bij kunt komen van het praten en wat aantekeningen kan maken.

Dertig potentiële kopers

In totaal kregen wij bezoek van ongeveer dertig potentiële kopers. De meeste mensen waren starters uit Amsterdam, die het zat zijn te slapen in een donker souterrain en dromen over een tuin. Maar ook was er een fantastische alleenstaande dame van zeventig, kwam er een complete familie langs met kinderen, baby’s, ooms en tantes en waren er ouders die op zoek waren naar een huis voor hun kind. Ik vond de rondleidingen waanzinnig leuk om te doen; wie kan er dan ook beter iets over een huis vertellen dan degene die er zelf woont? Van mensen in onze omgeving hadden we al veel fantastische tips gekregen: gooi alle jassen aan de kapstok in je auto, gebruik canvas wasmanden met leuke prints om speelgoed in te laten verdwijnen. Dank daarvoor nog!

Twee dagen voor tweede bezichtigingen

Het mooiste compliment dat ik van iemand kreeg was: “Wat leuk om te zien en te voelen hoe het is om hier te leven!” Natuurlijk hadden we ons huis extreem goed opgeruimd en schoongemaakt, maar het was allesbehalve een steriele zone. De kijkers vonden het fijn dat er een laptop op tafel stond, dat er twee nieuwsgierige en schattige kittens rondliepen en dat ze in de tuin plaats konden nemen om even te voelen hoeveel privacy je daar hebt. Veel mensen gingen samen in de zitkamer zitten of namen plaats in de woonkeuken, om even te voelen. ‘Heb je overlast van de school?”, “Heb je hier snel een parkeerplek?”, “Heb je in de achtertuin nog zon als je rond zes uur thuiskomt uit je werk?” waren de voornaamste vragen die voorbij kwamen.

Persoonlijke rondleiding

Ik heb alle geïnteresseerden een persoonlijke rondleiding gegeven en ze daarna de tijd gegeven om even samen rond te kijken in bijvoorbeeld de woonkamer, badkamer, slaapkamer of tuin. Na de rondleiding gaf ik de mensen mijn visitekaartje met mijn eigen mobiele nummer en de naam en het e-mailadres van onze makelaar. Makelaarsland geeft je geen visitekaartjes, dus deze moet je zelf produceren en klaarleggen. Ik heb aan alle kijkers duidelijk gemaakt dat wij nog twee weekenddagen in onze agenda hadden gepland voor tweede bezichtigingen, in het geval mensen wilden terugkomen met een partner, vriend, vriendin, ouder of aankoopmakelaar. Eigenlijk zou dit niet meer dan normaal moeten zijn, maar wij kregen vele complimenten over deze aanpak.

Een geweldig stel dat ik ons huis heel erg gun

In totaal heeft ongeveer een derde van de kijkers een bod uitgebracht op ons huis. Vanaf het moment dat er biedingen worden gedaan, besef je hoe fijn het is dat je daar een makelaar voor hebt. Je makelaar bekijkt de biedingen en adviseert je wat te doen. In ons geval organiseerden wij een inschrijving. Alle kijkers werden hier per telefoon of mail van op de hoogte gebracht. Na de laatste bezichtiging was het afwachten. Ondertussen stroomden er nog steeds aanvragen voor bezichtigingen binnen, maar deze mensen lieten we weten dat we inmiddels een stadium verder waren. Op de dinsdagochtend dat de inschrijving sloot werd ik gebeld door de makelaar die goed nieuws had. Ze vertelde mij dat er meerdere biedingen binnen waren gekomen en samen bespraken we de hoogte van de bedragen en de voorwaarden. In overleg bepaalden we welk bod we zouden accepteren.

Vanaf het moment dat het zakelijke gedeelte van een huis verkopen begint, zit jouw actieve taak als verkoper er gelukkig op. Het enige dat ik na acceptatie van het bod moest doen was de deur openen voor de taxateur van de verkopende partij en de expert die de de bouwkundige keuring kwam doen ontvangen. Wij zijn uiteindelijk in zee gegaan met een hele leuke partij; een geweldig stel met wie ik al tijdens de bezichtigingen een  klik had en die ik ons huis bovendien heel erg gun. Natuurlijk is een hoog bod fijn, maar het idee dat er fijne, leuke, vriendelijke, spontane, lieve mensen in je huis gaan wonen, woog voor ons toch ook best zwaar mee. Het maakt bovendien het tekenen van het koopcontract een stuk gezelliger.

Benieuwd naar jouw voordeel?

Bereken mijn besparing

Wij hebben bijna € 5000,- bespaard

Pas als we bij de notaris zitten geloof ik het allemaal echt, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik het huis verkopen oprecht heel erg leuk vond om te doen. Van tevoren keek ik er heel erg tegenop, maar door zelf actief onderdeel te zijn van de verkoop, gaat het echt leven en wordt het je eigen project. Daarbij is het financiële plaatje ook iets om heel erg blij van te worden: zoals je op onderstaande afbeelding kan zien, hebben wij bijna €5000,- bespaard door zelf een groot deel van de verkoop op ons te nemen. Een bedrag waar ik héél veel leuke dingen van kan kopen voor ons nieuwe huis… De fluwelen bank… Die mooie loveseat…. Een rozenkelim, dat gouden bijzettafeltje… En zo kan ik nog wel even doorgaan! Ben jij benieuwd of Makelaarsland voor jou net zo’n goede keuze is als het voor ons was? Via deze link vraag je een vrijblijvend gesprek aan; ze bellen je dan op om uit te leggen wat de manier van werken is, je zit nergens aan vast. Als je benieuwd bent naar mijn ervaringen of extra vragen heb, stuur me dan gerust een mailtje of bericht.

Wordt vervolgd!

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.