Huurwoning verkopen als particuliere belegger

Als particuliere belegger ben je ongetwijfeld op de hoogte van de recente ontwikkelingen in de verhuurwetgeving die het minder aantrekkelijk maakt om beleggingspanden aan te houden. De veranderingen op de verhuurmarkt hebben een aanzienlijke impact op de manier waarop vastgoedportefeuilles worden beheerd. Particuliere beleggers verkopen hun woningen en masse nadat een huurcontract afloopt of een huurder opzegt. Overweeg jij om jouw beleggingspand(en) van de hand te doen? Wij vertellen je waar je rekening mee kunt houden en wat Makelaarsland voor je kan betekenen.

Transformeer jouw verhuurbeleggingen in verkoopopbrengsten

De veranderende verhuurmarkt en nieuwe wetgeving maken het verkopen van verhuurde woningen aantrekkelijker dan ooit. Wij begrijpen dat het een moeilijke beslissing is om je vastgoed van de hand te doen en dat het van vitaal belang is om een betrouwbare partner te hebben die jouw belangen begrijpt en ondersteunt. Als digitaal marktleider in de particuliere woningmarkt kennen wij de uitdagingen waarmee beleggers worden geconfronteerd en hun unieke behoeften om hun vastgoedportefeuille aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden.

Het team van Makelaarsland begeleidt veel particuliere beleggers bij het verkopen van hun vastgoed en biedt hen professionele begeleiding en ondersteuning tegen een scherp en vast all-in tarief. Onze verkoopmakelaars verkopen honderden woningen per jaar en zijn experts in onderhandelen. Wij staan klaar om jou te begeleiden bij elke fase van het verkoopproces en om jouw verhuurbeleggingen om te zetten in winstgevende verkoopopbrengsten.

Informatiegesprek aanvragen

Voordelen van verkopen met Makelaarsland

  • Wij hanteren een vaste lage all-in prijs per woning van € 1.500 bij het zelf verzorgen van bezichtigingen en € 3.250 full-service.
  • Je hebt 24/7 inzicht in de status van jouw woningportefeuille. Wij houden je op de hoogte van ontwikkelingen via jouw MijnMakelaarsland account en ook via onze app, mail en whatsapp.
  • Wij promoten jouw woning optimaal op funda en Makelaarsland en starten elke verkoop met een lokale social campagne.
  • Je hebt een vast aanspreekpunt bij Makelaarsland; indien gewenst voor meerdere woningen. Daarnaast is er – door onze uitstekende digitale documentatie – altijd iemand van Makelaarsland beschikbaar met kennis van jouw dossier.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek of Makelaarsland ook jouw ideale partner is. Wij kijken ernaar uit om samen met jou de volgende stappen te zetten en een succesvolle verkoop te realiseren.

Gaat het om meer dan één woning die je wilt verkopen? Neem contact op via 088 200 2000 en vraag dan ook zeker naar onze kortingsmogelijkheden.

Bereken je besparing

Wij rekenen geen percentage van de verkoopprijs, maar een vast laag tarief van € 1.500 all-in. Vul jouw verwachte verkoopprijs in en ontdek wat je kunt besparen als je zelf de bezichtigingen doet.
Verkoopprijs Verwachte verkoopprijs
400.000
Vergelijkingstarief
1.38
%
Je bespaart:
2,225

Achtergrondinformatie nieuwe verhuurwetgeving

De verhuurmarkt voor woningen ondergaat een aardverschuiving, aangedreven door nieuwe wetgeving die het beheer van huurwoningen steeds complexer en minder aantrekkelijk maakt voor particuliere beleggers. De nieuwe verhuurwetgeving heeft dan ook directe impact op verhuurders.

Het wordt moeilijker om winstgevende rendementen te behouden en er is veel onzekerheid op de particuliere beleggingsmarkt door de voortdurende veranderingen in regelgeving. Daarom besluiten steeds meer particuliere beleggers om hun beleggingen te verkopen. Lange tijd kwam zo’n 3 tot 4 procent van de te koop aangeboden woningen uit de vrijesectorhuurmarkt, maar sinds het laatste kwartaal van 2022 neemt dit percentage flink toe. Dit komt door de ‘Wet betaalbare huur’ en de verhoging vermogensbelasting op verhuurde huizen.

Wet betaalbare huur

Om huurders een eerlijke prijs te laten betalen voor hun woning, gaat het kabinet de middenhuur reguleren en het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend maken. Hierdoor worden verhuurders verplicht zich aan een maximale huurprijs te houden. Naar verwachting gaat de wet vanaf juli 2024 in. De wet heeft 4 doelen:

  1. meer betaalbare huurwoningen
  2. betere bescherming van huurders
  3. verduurzaming van de woningen
  4. blijvende investeringsbereidheid in nieuwbouw

Verhoging vermogensbelasting op verhuurde huizen

Voor de belastingheffing in box 3 bedroeg de leegwaarderatio* in 2021 67% van de WOZ-waarde van een verhuurde woning. In 2024 wordt dit opgeschroefd naar 95%. Dit betekent dat particuliere beleggers aanzienlijk meer belasting over hun beleggingsobject gaan betalen.

* Als een woning is verhuurd (zowel sociale- als vrije sectorwoningen) én de huurder heeft een huurcontract voor onbepaalde tijd dan geniet de huurder huurbescherming. In dat geval hoeft een eigenaar minder belasting te betalen over de woningwaarde. Door de leegwaarderatio is de waardering voor verhuurde woningen lager dan de WOZ-waarde van de woning.

Een rekenvoorbeeld:
Een verhuurde woning heeft een WOZ waarde van € 350.000 en de huuropbrengst is € 12.000 per jaar. De verhouding tussen de huuropbrengst versus de WOZ waarde is 3,43%. Hier hoort een leegwaarderatio bij van 62%. Over dit percentage ten opzichte van de WOZ waarde (62% van € 350.000 = € 217.000) betaal je belasting. Vanaf 2024 is de leegwaarderatio 95%. Een particuliere belegger betaalt dan belasting over (95% van € 350.000) € 332.500. Een aanzienlijke stijging!

NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.