Energielabel woning

Energielabel

Vanaf 1 januari 2015 is het verplicht om bij de verkoop van een woning een energielabel aan te leveren. Lees hieronder wat u moet weten over het energielabel voor uw huis.

Wat is een energielabel voor een woning?

Het energielabel voor een huis geeft met klassen en kleuren aan hoe energiezuinig een huis is, in vergelijking met soortgelijke huizen. De klassen en kleuren worden aangegeven met A++ tot en met G en donkergroen tot en met rood. Energielabel A++ (donkergroen) is zeer zuinig, energielabel G (rood) is zeer onzuinig.

U ontvangt het energielabel voor uw woning in de vorm van een rapport van een aantal pagina’s. In dit rapport staan de kenmerken en de eigenschappen van uw woning. Daarnaast staan hierin de gegevens van de keurder die het energielabel heeft afgegeven en adviezen om de woning energiezuiniger te maken. Uiteraard staat het daadwerkelijke energielabel dat uw woning heeft gekregen hier ook in vermeld.

Hoe kom ik aan een energielabel voor mijn huis?

Van de overheid ontvangt u een brief met een voorlopig energielabel, of u heeft deze reeds ontvangen. Het is aan u om dit voorlopige energielabel definitief te maken. Dit doet u via een internetapplicatie van de overheid. Deze applicatie werkt gemakkelijk. U kunt de gegevens die hierin al voor u zijn verwerkt controleren en waar nodig ook aanpassen. Het gaat hier bijvoorbeeld om isolatie, ramen en de CV-ketel. Daarnaast kunt u in de applicatie zien welke bewijsstukken er aangeleverd dienen te worden, zoals bijvoorbeeld een foto van de CV-ketel.

Een erkende deskundige controleert uw aanvraag en na goedkeuring krijgt u het definitief energielabel thuisgestuurd. Het energielabel voor uw huis is 10 jaar geldig.

Wat gebeurt er als ik geen energielabel van mijn woning heb?

Indien er bij de overdracht van een woning bij de notaris ná 1 januari 2015 geen energielabel aanwezig is, riskeert de verkoper van de woning een boete.

De afgelopen jaren is er veel te doen geweest omtrent het energielabel en zijn verplichtingen vaak gewijzigd. Kijk voor de meest actuele stand van zaken op de website van de Rijksoverheid.


Gratis informatiegesprek

Maak kennis met Makelaarsland. Bel ons op 088 200 2000 of laat ons contact met u opnemen.

Gesprek aanvragen

Vrijblijvend uitproberen

Maak gratis een proef woningpresentatie en neem een kijkje achter de schermen bij Makelaarsland.

Meld u gratis aan