Een goede aanbiedingstekst voor jouw woningpresentatie

Een goede aanbiedingstekst heeft een duidelijke opbouw. Probeer in jouw aanbiedingstekst de woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken, maar geef niet direct alle ins en outs van het huis. Mensen moeten nieuwsgierig worden.

Start jouw aanbiedingstekst met een allesomvattende openingsalinea waarin je zoveel mogelijk sterke en unieke kenmerken van jouw woning of omgeving beschrijft. Daarna beschrijf je de indeling van je woning, dit kan standaard per verdieping of aan de hand van de highlights van je huis. Eindig met praktische pluspunten en een overtuigende slotzin. Wij geven 6 tips voor een ijzersterke aanbiedingstekst van jouw woning. Zien we jouw persoonlijke, creatieve en goed leesbare aanbiedingstekst binnenkort verschijnen op makelaarsland.nl?

Tip 1: Start met een samenvattende inleiding van de pluspunten

Benoem in de eerste alinea meteen zoveel mogelijk sterke en unieke kenmerken van je woning en omgeving. Benoem bijvoorbeeld het type woning, de tuin, ligging, buurt, parkeergelegenheid, perceeloppervlakte en afwerking. Betreft de woning een monumentaal pand, zet dit er dan ook zeker in. Enkele voorbeelden waarmee je direct de aandacht van een potentiële koper kan pakken, zijn:

 • Aan een rustige weg, in een kindvriendelijke buurt
 • Dichtbij centrum, station, uitvalswegen, scholen, aan park, aan vaarwater, etc.
 • Gerenoveerde jaren ’30 woning, gemoderniseerde eengezinswoning, etc.

Voorbeeld samenvattende inleiding:

Luxe, ruimte, waanzinnig uitzicht over het Noord-Hollands Kanaal, een eigen parkeerplaats, een inpandige multifunctionele garage van 25 m2, daktuin, complete keuken, moderne badkamer en 5 flinke slaapkamers!

Deze ‘kast van een woning’  met een woonoppervlakte van 166 m2 is gelegen op de mooiste locatie van het trendy ‘stadsdeel’. De combinatie van een prachtig uitzicht en de ligging naast de historische binnenstad maakt deze woning een unieke woonkans!

Tip 2: Schrijf vanuit jouw eigen ervaring

Beschrijf in je aanbiedingstekst waarom jij het wonen op deze plek en in dit huis waardevol vindt. Benoem hier onder andere de voordelen van de wijk, bijvoorbeeld; kindvriendelijk, de sfeer en de lekkere bakker op de hoek.

Voorbeeld verkoper aan het woord:

“Wij vinden ligging ontzettend belangrijk en die van ons huis is echt fantastisch. Je woont hier praktisch in de reuring van de stad, maar mét rust en uitzicht. Het is een genot om boten langs te zien varen. De buurt is kindvriendelijk en gezellig en je loopt zo het centrum in. We zullen het huis en de buurt ontzettend missen.”

Tip 3: Geef alle highlights van je woning

Vervolgens beschrijf je een aantal van de belangrijkste pluspunten van je woning. In een aantal zinnen vertel je over de highlights per woonruimte/verdieping.

Voorbeeld highlights van je woning:

Vier verdiepingen van elk bijna vijftig vierkante meter
Doordat de woning volledig recht is heb je geen last van schuine kanten. Dat maakt deze woning erg praktisch. Beneden heb je naast een multifunctionele garage, nog een extra ruimte goed te gebruiken als tv-, hobby- of studeerkamer. De gehele benedenverdieping is ook prima geschikt voor kantoor of praktijk aan huis. Het toilet maakt deze verdieping af.

Wonen, koken en buiten op de eerste verdieping
Een plek om je uit te leven is de woonkeuken met kookeiland. Bij mooi weer dineer je bovendien op het aangrenzende zonneterras. Aan de voorzijde geniet je van de langsvarende bootjes en het uitzicht.

Vier slaapkamers over de volle breedte
Zowel op de tweede als de derde verdieping tref je 2 slaapkamers. Of er nog ruimte over is om te genieten van een bad of douche? Zeker, de badkamer op de tweede verdieping heeft de afmeting van een serieuze slaapkamer. Inclusief ligbad, ruime inloopdouche, dubbele wastafel en toilet. Voor extra comfort is een 2e badkamer op de 3e verdieping te realiseren.

Warmte- en wooncomfort
Met tien zonnepanelen op het dak en een energielabel A heb je een lage energierekening. Door de aanwezigheid van vloerverwarming is het comfortabel wonen op elke verdieping.

Tip 4: Benoem praktische pluspunten

Tot slot zijn de bijzonderheden belangrijk om te vermelden. Verkoop je een appartement, dan is het belangrijk om bijvoorbeeld iets over de VvE te vermelden. Woon je in een oude woning, dan is het goed om aan te geven hoe de woning geïsoleerd is. Voorbeelden:

 • Woning gerenoveerd in (jaar)
 • Schilderwerk buiten/binnen gedaan in (jaar)
 • Volledig geïsoleerd, dubbelglas, etc.
 • Parkeergelegenheid
 • Actieve VVE, servicekosten € …,- per maand
 • Zonnepanelen
 • CW5-installatie
 • Glasvezel aansluiting
 • Slaapkamer 1 (…m2), slaapkamer 2 (…m2). etc.

Tip 5: Zorg voor een prettig leesbare tekst

Het volledig lezen van lange stukken tekst is aan de meesten van ons niet besteed. Zorg er daarom in je aanbieidngstekst voor dat het een prettig leesbare tekst is met veel kopjes, korte alinea’s en begrijpbare en consistente taal. Hieronder nog een aantal tips wat betreft de schrijfstijl:

 • Gebruik korte zinnen en alinea’s zonder moeilijke woorden
 • Let erop dat je niet in herhaling valt
 • Wees enthousiast maar overdrijf niet
 • Houd rekening met meerdere doelgroepen
 • Humor gebruiken is altijd goed, maar niet teveel
 • Vermijd (te) populair taalgebruik

Tip 6: Haal inspiratie uit AI met chatGPT

Kom je er even niet uit? Vraag het chatGPT! De chatbot die op basis van kunstmatige intelligentie zo een aanbiedingstekst voor jouw woning schrijft. Wij adivseren het vooral als inspiratie te gebruiken en zeker ook je eigen creativiteit te gebruiken voor een aansprekende aanbieidngstekst van jouw woning.

Heel veel succes met het schrijven van een goede aanbiedingstekst!

Ga jij je woning binnenkort verkopen en overweeg je dit via Makelaarsland te doen? Vraag een adviesgesprek aan en wij vertellen je alles over onze werkwijze. Ook bekijken we de actuele waarde van je woning én beantwoorden we al jouw vragen.

NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.