Hoe maak ik een goede aanbiedingstekst voor mijn woningpresentatie?

Een goede aanbiedingstekst heeft een duidelijke opbouw. Probeer in uw aanbiedingstekst de woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken, maar geef niet direct alle ins en outs van het huis. Mensen moeten nieuwsgierig worden.

Start uw aanbiedingstekst met een allesomvattende openingsalinea, waarin u de highlights van uw woning of omgeving beschrijft. Schrijf vervolgens een uitgebreide indeling per verdieping en vermeld tenslotte een aantal bijzonderheden van uw woning.

Tip 1: Openingszin van de aanbiedingstekst

Verzamel in de eerste alinea sterke en unieke kenmerken van uw woning of omgeving. Benoem bijvoorbeeld het type woning, de tuin, ligging, buurt, parkeergelegenheid, perceeloppervlakte en afwerking. Betreft de woning een monumentaal pand, zet dit er dan ook zeker in. Maak de woning direct aantrekkelijk. Enkele voorbeelden waarmee u direct de aandacht van een potentiële koper kunt pakken, zijn:

 • Aan een rustige weg, in een kindvriendelijke buurt
 • Dichtbij centrum, station, uitvalswegen, scholen, aan park, aan vaarwater, etc.
 • Gerenoveerde jaren ’30 woning, gemoderniseerde eengezinswoning, etc.

Tip 2: Indeling per verdieping

Beschrijf de indeling van uw woning, zonder een ruimte te vergeten, zo visueel mogelijk. Gebruik korte zinnen zonder moeilijke woorden. Benoem focuspunten, vierkante meters en jaartallen. Let er op dat u niet in herhaling valt. Zinnen die u bijvoorbeeld kunt gebruiken zijn:

Begane grond

 • Entree met hal, toilet, toegang tot de woonkamer en trapopgang naar de eerste verdieping
 • Ruime woonkamer (…m2 ) met open keuken en openslaande deuren naar de achtertuin
 • Moderne keuken (bouwjaar) voorzien van vaatwasmachine, combimagnetron, etc.
 • Grote fraai aangelegde achtertuin (…m2 ) gelegen op het zuidoosten

Eerste verdieping

 • Overloop met toegang tot de badkamer, drie slaapkamers en de trapopgang naar de tweede verdieping
 • De slaapkamers zijn alle drie licht dankzij de grote raampartijen
 • Een van de slaapkamers is voorzien van een vaste kast
 • De badkamer is gemoderniseerd in (jaar) en er zijn een douchecabine, tweede toilet en een riant bad aanwezig

Tweede verdieping

 • Op de voorzolder bevindt zich de opstelling van de CV-ketel (bouwjaar) en de wasmachine- en drogeraansluiting
 • Hier bevindt zich de vierde slaapkamer, die is voorzien van een dakkapel aan een zijde en een Velux dakraam aan de andere zijde
 • Knieschotten zorgen voor extra bergruimte

Tip 3: Bijzonderheden

Tot slot zijn de bijzonderheden belangrijk om te vermelden. Verkoopt u een appartement, dan is het belangrijk om bijvoorbeeld iets over de VvE te vermelden. Woont u in een oude woning, dan is het goed om aan te geven hoe de woning geïsoleerd is. Bijvoorbeeld:

 • Bouwjaar/renovatiejaar woning
 • Schilderwerk buiten/binnen gedaan in (jaar)
 • Volledig geïsoleerd, dubbelglas, etc.
 • Parkeergelegenheid
 • Openbaar vervoer, supermarkt, winkelcentrum op …m afstand
 • Actieve VVE, servicekosten € …,- per maand

Verkopen met Makelaarsland

Door uw eigen aanbiedingstekst te schrijven zorgt u er voor dat de informatie over het huis rechtstreeks vanuit de bron komt. Omdat u bij Makelaarsland zelf de aanbiedingstekst schrijft bespaart u ook nog eens op de kosten. Wel zo handig!

Wilt u weten wat u op de verkoop van uw huis bij Makelaarsland bespaart op de makelaarskosten?

Bereken mijn besparing!

Aanbiedingstekst: algemene tips

Schrijf uw aanbiedingstekst geloofwaardig, objectief én wervend. Beschrijf de woning zoals de klant deze ook ziet en probeer eventuele sentimenten buiten beschouwing te laten. Ook is het belangrijk om de tekst niet te lang te maken. Gebruik maximaal 4.000 karakters(ongeveer 50 zinnen). Heeft de taxateur duidelijke kenmerken aangeduid, wijk hier dan in de aanbiedingstekst niet van af.

Wij snappen natuurlijk ook dat u enthousiast bent over uw eigen woning. Het liefst vertelt u alle mooie aspecten die de woning heeft. Overdrijf hier niet mee. Alles wat u in de aanbiedingstekst aangeeft mag een koper ook letterlijk verwachten. Heeft u helemaal geen inspiratie voor uw teksten, kijk dan eens op Funda hoe andere verkopers het doen. Heeft u dan toch een wervende aanbiedingstekst geschreven, vergeet deze dan niet tussentijds op te slaan!

Not done!

Natuurlijk zijn er ook zaken die u absoluut niet moet doen als u een aanbiedingstekst aan het schrijven bent. Vermijd bijvoorbeeld lange zinnen, gebruik geen afkortingen en probeer niet te veel in herhaling te vallen. Ook is het belangrijk om niet te persoonlijk te worden. Laat in uw aanbiedingstekst bijvoorbeeld achterwege dat u met pijn in uw hart afscheid neemt van de woning.

Komt u er niet helemaal uit?
Geen probleem. Onze makelaars hebben veel ervaring met fotografie en tekst en helpen u graag. Overigens neemt uw makelaar de woningpresentatie uitvoerig met u door, voordat uw woning gepubliceerd wordt.

Heeft u alsnog vragen over uw aanbiedingstekst of wilt u graag geholpen worden bij het schrijven van de juiste aanbiedingstekst? Neem dan contact op met onze experts via 088 200 2000.

Veel gestelde vragen over huis verkopen

Interieurfotografietips – Hoe maak ik de beste foto’s van mijn huis?

Hoe kan ik zelf de bezichtigingen doen van mijn huis?

Hoe zorg ik voor een goede bezichtiging?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.