Onderhandelen over een huis

Het onderhandelen vormt een belangrijk onderdeel van het verkopen of aankopen van een huis. Als woningverkoper wil jij een zo hoog mogelijke opbrengst voor jouw huis. Als koper wil je natuurlijk niet teveel betalen voor een woning.

Het bieden op en onderhandelen over een huis kan spannend zijn en niet iedereen kan daar even goed mee omgaan. Om het meeste uit de onderhandeling van jouw huis te halen, doe je er daarom verstandig aan om een professional in te schakelen die jouw belangen behartigt: de makelaar.

Een makelaar, professioneel onderhandelaar

Onderhandelen over de prijs is één van de kerntaken van een makelaar. De makelaar behartigt altijd de belangen van óf de verkoper óf van de koper en is dus nooit onafhankelijk. Houd er dus rekening mee dat je altijd een eigen makelaar kiest bij het (ver)kopen van een huis. Wanneer je een woning wilt aankopen schakel je een aankoopmakelaar in en bij het verkopen van een woning kun je terecht bij een verkoopmakelaar. Wanneer je een NVM makelaar inschakelt bij het (ver)kopen van een woning, ben je verzekerd van professionaliteit en kwaliteit. Zo krijg je echt de best mogelijke prijs.

'Omdat mijn makelaar niet emotioneel betrokken was bij mijn woning, kon hij voor mij harder en zakelijker onderhandelen en dat heeft mij een paar duizend euro extra opgeleverd!' Verkoper van Makelaarsland

Onderhandelen – huis (ver)kopen

Onderhandelen over een huis omvat meer dan het over en weer onderhandelen over de prijs. Bij het (ver)kopen van een woning moet ook onderhandeld worden over verschillende voorwaarden; denk bijvoorbeeld aan de aanvaardingsdatum, de roerende zaken die achterblijven of meegaan en de voorbehouden, zoals voorbehoud van financiering of het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring.

Het bieden op een huis heeft voor kopers een ander doel dan voor verkopers, namelijk een zo laag mogelijke prijs. Waar een verkoopmakelaar tijdens het bieden op een huis altijd rekening zal houden met de bodemprijs van de verkoper, probeert de aankoopmakelaar de prijs zo laag mogelijk te krijgen, zelfs onder de bodemprijs van de verkoper.

Bekijk de veelgestelde vragen over onderhandelen.

Veel gestelde vragen over onderhandelingen

Mag je onderhandelen over een huis met meerdere bieders tegelijk?

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Wie doet de onderhandelingen bij Makelaarsland

Alle veelgestelde vragen

Wat is mijn huis waard?

Bereken direct

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.