Onderhandelen over een huis

Het onderhandelen vormt een belangrijk onderdeel van het verkopen of aankopen van een huis. Als woningverkoper wilt u een zo hoog mogelijke opbrengst voor uw huis. Als koper wilt u natuurlijk niet teveel betalen voor een woning.

Het bieden op en onderhandelen over een huis kan spannend zijn en niet iedereen kan daar even goed mee omgaan. Om het meeste uit de onderhandeling van uw huis te halen, doet u er daarom verstandig aan om een professional in te schakelen die uw belangen behartigt: de makelaar.

Een makelaar, professioneel onderhandelaar

Onderhandelen over de prijs is één van de kerntaken van een makelaar. De makelaar behartigt altijd de belangen van óf de verkoper óf van de koper en is dus nooit onafhankelijk. Houd er dus rekening mee dat u altijd een eigen makelaar kiest bij het (ver)kopen van een huis. Wanneer u een woning wil aankopen schakelt u een aankoopmakelaar in en bij het verkopen van een woning kunt u terecht bij een verkoopmakelaar. Wanneer u een NVM makelaar inschakelt bij het (ver)kopen van een woning, bent u verzekerd van professionaliteit en kwaliteit. Zo krijgt u echt de best mogelijke prijs.

'Omdat mijn makelaar niet emotioneel betrokken was bij mijn woning, kon hij voor mij harder en zakelijker onderhandelen en dat heeft mij een paar duizend euro extra opgeleverd!' Verkoper van Makelaarsland

Onderhandelen – huis (ver)kopen

Onderhandelen over een huis omvat meer dan het over en weer onderhandelen over de prijs. Bij het (ver)kopen van een woning moet ook onderhandeld worden over verschillende voorwaarden; denk bijvoorbeeld aan de aanvaardingsdatum, de roerende zaken die achterblijven of meegaan en de voorbehouden, zoals voorbehoud van financiering of het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring.

Het bieden op een huis heeft voor kopers een ander doel dan voor verkopers, namelijk een zo laag mogelijke prijs. Waar een verkoopmakelaar tijdens het bieden op een huis altijd rekening zal houden met de bodemprijs van de verkoper, probeert de aankoopmakelaar de prijs zo laag mogelijk te krijgen, zelfs onder de bodemprijs van de verkoper.

Bekijk de veelgestelde vragen over onderhandelen.

Veel gestelde vragen over onderhandelingen

Mag je onderhandelen over een huis met meerdere bieders tegelijk?

Wanneer ben ik in onderhandeling?

Wie doet de onderhandelingen bij Makelaarsland

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.