Deze plichten zorgen ervoor dat de verkoop van een woning soepel en snel verloopt. Maar weet je wel welke plichten jij hebt bij de koop of verkoop van je woning?
Meldingsplicht verkoper
De meldingsplicht verkoper houdt in dat de verkoper gebreken die bij hem bekend zijn moet melden aan potentiële kopers. Dit geldt overigens niet voor gebreken die duidelijk zichtbaar zijn voor de koper. Het kan natuurlijk geen kwaad deze gebreken als verkoper wel te benoemen. Ook moet de verkoper de rechten van anderen op zijn perceel melden aan een potentiële koper. De potentiële koper wordt zo, voordat hij overgaat tot het kopen van een huis, op de hoogte gesteld van de onderhoudstoestand van de woning.
De volgende punten kunnen aan de orde zijn als meldingsplicht van de verkoper:
- Gebreken in de badkamer: Denk bijvoorbeeld aan een scheur in een badkamer tegel of een lekkende douchekraan.
- Gebreken in de keuken: Denk bijvoorbeeld aan een niet goed functionerende vaatwasser of oven.
- Lekkage
- Aanschrijvingen van de gemeente of andere instanties: Denk bijvoorbeeld aan aanschrijving van de gemeente om gevel te herstellen.
- Parkeerplaatsen op het appartementsterrein voor algemeen gebruik
- Verbouwplannen van buren: Indien de buren van plan zijn een verbouwing te doen, dan is het verstandig dit aan de potentiële koper te melden.
- Afwijkende perceelgrenzen: De feitelijke situatie van het perceel wijkt af van de perceelgrootte zoals aangegeven in het Kadaster.
- Recht van overpad: Het recht van de buurman/buurvrouw om van het pad gebruik te maken.
De meldingsplicht van de verkopende partij is erop gericht de kopende partij zo veel mogelijk informatie te verschaffen omtrent de woning, zodat hij een weloverwogen keuze kan maken over de aankoop van een woning. Wij ondersteunen de verkoper hiermee door een vragenlijst over de woning te laten invullen. Deze vragenlijst is inzichtelijk voor de koper.