Plichten tijdens de (ver)koop van een woning

Als je je eigen huis verkoopt of een ander huis gaat kopen, dan komen er verschillende plichten bij kijken. Als verkopende partij heb je de meldingsplicht, als kopende partij heb je een onderzoeksplicht. Deze plichten zorgen er voor dat je met een gerust hart een huis kunt (ver)kopen

Als koper of verkoper van een woning heb je met verschillende plichten te maken. Deze zorgen ervoor dat de verkoop van een woning soepel en snel verloopt. Maar weet je wel welke plichten jij hebt bij de koop of verkoop van je woning?

Meldingsplicht verkoper

De meldingsplicht verkoper houdt in dat de verkoper gebreken die bij hem bekend zijn direct moet melden aan potentiële kopers. Dit geldt niet voor gebreken die duidelijk zichtbaar zijn voor de koper. Ook moet de verkoper de rechten van anderen op zijn perceel melden aan een potentiële koper. De potentiële koper wordt zo, voordat hij overgaat tot het kopen van een huis, op de hoogte gesteld van de onderhoudstoestand van de woning.

De volgende punten behoren tot de meldingsplicht van de verkoper:

  • Gebreken in de badkamer: Denk bijvoorbeeld aan een scheur in een badkamer tegel of een lekkende douchekraan.
  • Gebreken in de keuken: Denk bijvoorbeeld aan een niet goed functionerende vaatwasser of oven.
  • Lekkage
  • Aanschrijvingen van de gemeente of andere instanties: Denk bijvoorbeeld aan aanschrijving van de gemeente om gevel te herstellen.
  • Parkeerplaatsen op het appartementsterrein voor algemeen gebruik
  • Verbouwplannen van buren: Indien de buren van plan zijn een verbouwing te doen, dan is het verstandig dit aan de potentiële koper te melden.
  • Afwijkende perceelgrenzen: De feitelijke situatie van het perceel wijkt af van de perceelgrootte zoals aangegeven in het Kadaster.
  • Recht van overpad: Het recht van de buurman/buurvrouw om van het pad gebruik te maken. Bij een appartement kan het voorkomen dat de meldingsplicht verkoper inhoudt dat gemeld moet worden dat de parkeerplaatsen op het appartementsterrein voor algemeen gebruik zijn. Wanneer in het eigendomsbewijs staat dat er sprake is van recht van overpad, dan is het geen onderdeel van de meldingsplicht verkoper.

De meldingsplicht van de verkopende partij is erop gericht de kopende partij zo veel mogelijk informatie te verschaffen omtrent de woning, zodat hij een weloverwogen keuze kan maken over de aankoop van een woning.

Wat is jouw huis waard?

Wat is jouw huis waard?

Ben je benieuwd naar de waarde van jouw huis? Wij helpen je om heel eenvoudig in 1 minuut de waarde van jouw woning in te schatten.

Wil je de uitkomst ook graag even met een van onze makelaars bespreken? Je kunt heel makkelijk contact aanvragen nadat de waarde is berekend.

Bereken de waarde van mijn huis

Onderzoeksplicht koper

Natuurlijk gelden de plichten niet alleen voor de verkopende partij. Waar de verkopende partij de meldingsplicht heeft, heeft de aankopende partij de onderzoeksplicht. Door deze plichten wordt er voor gezorgd dat er na de aankoop van een woning geen vervelende zaken aan het licht komen.

Wanneer een koper niet zeker is van de onderhoudstoestand van een woning, dan adviseren wij een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Voor juridische zaken, zoals bestemmingsplannen in de buurt (het bestemmingsplan is het plan dat de gemeente heeft aangesteld en waarin wordt beschreven hoe de onroerende zaak gebruikt mag worden en hoe de omgeving gebruikt mag worden), kan de koper de gemeente en het kadaster raadplegen. Ook kunnen kopers ervoor kiezen zelf een (NVM) aankoopmakelaar in te schakelen om hun belangen te behartigen en te wijzen op alle relevante zaken.

Gebreken na levering van de woning

Mocht je als koper een woning hebben aangekocht en er worden gebreken gevonden, dan moet dit zo spoedig mogelijk bij de aankopend makelaar(indien ingeschakeld bij de aankoop) of verkopend makelaar gemeld worden. De makelaar kan het gevonden gebrek dan bespreken met de verkoper en in overleg wordt dan besloten of het gebrek verholpen kan worden. Hoe langer er gewacht wordt met het aangeven van gebreken, hoe kleiner de kans is dat de verkoper hiervoor aansprakelijk gesteld kan worden.

Wil je een woning kopen of verkopen en ben je benieuwd welke plichten hier bij komen kijken, of heb je een andere vraag? Twijfel dan niet en vraag nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Informatiegesprek aanvragen

Anja

Klantadviseur
Ik sta voor je klaar!

Er is iets misgegaan

Probeer het opnieuw of neem contact op via info@makelaarsland.nl of 088 200 2000

Bedankt

We nemen contact met je op

Veel gestelde vragen over plichten van de (ver)koper

Wat houdt de onderzoeksplicht koper in als je een huis koopt?

Wat houdt de meldingsplicht verkoper in?

Hoe verloopt de eigendomsoverdracht?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.