Bouwkundige keuring woning: Wanneer voer je deze uit?

Het voorbehoud voor uitvoeren van een bouwkundige keuring houdt in dat de koper, na overeenstemming bereikt te hebben, een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Mochten uit deze keuring belangrijke zaken naar voren komen die de koop van de woning belemmeren, dan heeft de koper het recht om de koop kosteloos te ontbinden.

Wat is een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring is een rapport dat opgesteld is door een onafhankelijk keuringsbureau, die de bouwkundige staat van een woning beoordeelt. In dit rapport worden de bouwkundige gebreken genoemd met de daarbij horende kostenpost om deze gebreken te herstellen.

Het is handig om je bouwkundige keuring uit te laten voeren door een erkend keurder, omdat:

Wat is een bouwkundige keuring?
  • Een keurder weet wat de bouwkundige elementen van een woning zijn
  • De keurder weet wat de staat van een woning is
  • Hij/zij een rapport voor je kan opstellen met de eventuele herstel- en onderhoudskosten

Met een bouwtechnische keuring ben je zeker van de huidige staat van de woning. Je weet welk onderhoud direct en op termijn nodig is en je onderhandelingspositie is sterk bij het kopen of verkopen van je huis. Nadat de bouwkundige keuring heeft plaatsgevonden en je het rapport hebt ontvangen, weet je precies wat de bouwkundige staat van de woning is. Je kunt de bouwkundige keuring bijvoorbeeld opnemen in je ontbindende voorwaarden. Zo kan je altijd nog terug als blijkt dat je droomhuis erg veel bouwkundige gebreken heeft.

Welke onderdelen van het huis worden geïnspecteerd?

Vaak wordt de vraag gesteld wat er wel of niet bij een bouwkundige keuring hoort. Dat ligt uiteraard aan de opdracht, maar over het algemeen wordt van het dak tot aan de kruipruimte geïnspecteerd. Dit is overigens alleen een visueel onderzoek. Technische installaties worden alleen geïnspecteerd aan de hand van de levensduur. Het Keuringshuis gaat bijvoorbeeld wel onder de kruipruimte, maar alleen als er al een kruipruimte is of als er al toegang tot onder de vloer is.

Voor het uitvoeren van een bouwtechnische keuring werken wij samen met het Keuringshuis. Lees meer over onze bouwkundige keuring

Wanneer voer je zo’n keuring uit?

Er kan voor gekozen worden de keuring te laten uitvoeren vóór het verstrijken van de wettelijke bedenktijd. Een andere mogelijkheid is dat de bouwkundige keuring binnen 17 dagen na het verstrijken van de wettelijke bedenktijd wordt uitgevoerd. In dit geval wordt er afgesproken dat de overeenkomst kan worden ontbonden als het herstel van gebreken en direct noodzakelijk achterstallig onderhoud een bepaald afgesproken bedrag overschrijdt. Gemiddeld ligt dit bedrag rond de € 5.000 aan constructieve gebreken (bijvoorbeeld rotte kozijnen of een slecht dak).

Uiteraard is het ook mogelijk om een keuring in een eerder stadium uit te laten uitvoeren, zodat je voordat je de onderhandelingen begint weet waar je aan toe bent. Omdat een bouwkundige keuring al snel € 300 kost, is het zonde van je geld, wanneer je geen overeenstemming bereikt.

Veelgestelde vragen over ontbindende voorwaarden

Wat houdt de onderzoeksplicht koper in als je een huis koopt?

Wat gebeurt er na een onderhandeling?

Wat is de 3 dagen bedenktijd?

Alle veelgestelde vragen
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.