Vraagprijs van mijn huis: mag ik deze zelf bepalen?

U bent zelf eigenaar van de woning, dus uiteindelijk bepaalt u zelf de vraagprijs. Een makelaar zal u adviseren welke vraagprijs u het beste kunt stellen. Het is namelijk belangrijk dat u niet te hoog of te laag begint.

Het kan echter voor komen dat de vraagprijs die u wilt hanteren, sterk afwijkt van de vraagprijs die de makelaar adviseert. De makelaar kan van mening zijn dat hij uw woning niet binnen afzienbare tijd voor de door u gewenste opbrengst kan verkopen. In dat geval kan de makelaar ervoor kiezen uw opdracht niet aan te nemen tenzij u de vraagprijs bijstelt.

Vraagprijs huis

Afhankelijk van de getaxeerde waarde, de courantheid van uw woning, uw persoonlijke situatie en de zoekcategorieën op Funda, wordt een vraagprijs geadviseerd. De getaxeerde waarde van de taxateur, ook wel marktwaarde genoemd, wordt berekend door het hanteren van één of meerdere van onderstaande berekeningsmethodes. Wilt u toch vasthouden aan deze vraagprijs, dan kunt u er ook voor kiezen om geheel zelf te verkopen.

Berekeningsmethodes

  • De vergelijkingsmethode: Vergelijkbare objecten worden vergeleken met de woning. Hierbij worden plus- en minpunten van de woning (denk aan dakkapel, aanbouw, luxe keuken/badkamer, isolatievoorzieningen, etc.) verrekend.
  • De courantheidsbepaling: De looptijd en het vraagprijsverloop van andere ‘verkochte en in verkoop staande’ woningen in de buurt worden geanalyseerd. Dit geeft de markttendens weer, die medebepalend is voor de courantheid van de woning.
  • De historische kostprijsberekening: De grondwaarde en de bouwkosten van de woning vormen het uitgangspunt voor deze berekening.

Wat is uw woning waard?

Bent u benieuwd wat uw woning waard is, of bent u benieuwd naar de verkoopkansen van uw woning? Met een gratis verkoopanalyse van Makelaarsland bent u binnen de kortste keren op de hoogte van de verkoopkansen van uw woning. ZO heeft u direct een idee van de verkoopprijs en -snelheid, weet u hoeveel zoekers uw woning kan verwachten en wordt er gekeken naar gelijksoortige panden in de buurt.

Bent u benieuwd wat uw woning waard is?

Bekijk uw verkoopkansen!

Vraagprijs vaststellen bij Makelaarsland

Wanneer u besluit met Makelaarsland te verkopen komt de NVM taxateur uit uw regio langs voor de woningopname. Na de woningopname maakt de taxateur een opnamerapport op met alle woninggegevens. Samen met uw makelaar kunt u, op basis van de gegevens van de taxateur, de vraagprijs van uw huis bepalen. Bij Makelaarsland bepaalt u dus uiteindelijk altijd zelf de vraagprijs. Indien deze vraagprijs afwijkt van het vraagprijsadvies van de makelaar, wordt na 3 maanden een evaluatiemoment ingepland. De makelaar bespreekt telefonisch met u wat de animo op uw woning de afgelopen 3 maanden is geweest en of een vraagprijswijziging gewenst is.

Heeft u een vraag over de vraagprijs van uw woning, of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Veel gestelde vragen over de vraagprijs

Waarom heb ik een taxateur nodig?

Mag ik zelf de vraagprijs van mijn huis bepalen?

Wat is een verkoopstrategie?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt u natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaatst u automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kunt u uw keuze achteraf ook altijd aanpassen.