Mag ik zelf de vraagprijs van mijn huis bepalen?

U bent zelf eigenaar van de woning, dus uiteindelijk bepaalt u zelf de vraagprijs. Een makelaar zal u adviseren welke vraagprijs u het beste kunt stellen.

Het kan echter voorkomen dat de vraagprijs die u wilt hanteren, sterk afwijkt van de vraagprijs die de makelaar adviseert. De makelaar kan van mening zijn dat hij uw woning niet binnen afzienbare tijd voor de door u gewenste opbrengst kan verkopen. In dat geval kan de makelaar ervoor kiezen uw opdracht niet aan te nemen.

Vraagprijs huis
Afhankelijk van de getaxeerde waarde, de courantheid van uw woning, uw persoonlijke situatie en de zoekcategorieën op Funda, wordt een vraagprijs geadviseerd. De getaxeerde waarde van de taxateur, ook wel marktwaarde genoemd, wordt berekend door het hanteren van één of meerdere van onderstaande berekeningsmethodes.

Berekeningsmethodes

  • De vergelijkingsmethode: Vergelijkbare objecten worden vergeleken met de woning. Hierbij worden plus- en minpunten van de woning (denk aan dakkapel, aanbouw, luxe keuken/badkamer, isolatievoorzieningen, etc.) verrekend.
  • De courantheidsbepaling: De looptijd en het vraagprijsverloop van andere ‘verkochte en in verkoop staande’ woningen in de buurt worden geanalyseerd. Dit geeft de markttendens weer, die medebepalend is voor de courantheid van de woning.
  • De historische kostprijsberekening: De grondwaarde en de bouwkosten van de woning vormen het uitgangspunt voor deze berekening.

Vraagprijs vaststellen bij Makelaarsland

Wanneer u besluit met Makelaarsland te verkopen komt de NVM taxateur uit uw regio langs voor de woningopname. Na de woningopname maakt de taxateur een opnamerapport op met alle woninggegevens. Samen met uw makelaar kunt u, op basis van de gegevens van de taxateur, de vraagprijs van uw huis bepalen. Bij Makelaarsland bepaalt u dus uiteindelijk altijd zelf de vraagprijs. Indien deze vraagprijs afwijkt van het vraagprijsadvies van de makelaar, wordt na 3 maanden een evaluatiemoment ingepland. De makelaar bespreekt telefonisch met u wat de animo op uw woning de afgelopen 3 maanden is geweest en of een vraagprijswijziging gewenst is.