Vraagprijs van mijn huis: mag ik deze zelf bepalen?

Hoe hoog wordt mijn vraagprijs? Je bent zelf eigenaar van de woning, dus uiteindelijk bepaal je dit zelf. Een makelaar zal je adviseren welke vraagprijs je het beste kunt stellen. Het is namelijk belangrijk dat je niet te hoog of te laag begint.

Het kan echter voorkomen dat de vraagprijs die je wilt hanteren, sterk afwijkt van de vraagprijs die de makelaar adviseert. De makelaar kan van mening zijn dat hij jouw woning niet binnen afzienbare tijd voor de door jou gewenste opbrengst kan verkopen. In dat geval kan de makelaar ervoor kiezen je opdracht niet aan te nemen tenzij je de vraagprijs bijstelt.

Vraagprijs huis

Afhankelijk van de getaxeerde waarde, hoe courant je woning is, je persoonlijke situatie én de zoekcategorieën op funda, wordt een vraagprijs geadviseerd. De getaxeerde waarde van de taxateur, ook wel marktwaarde genoemd, wordt berekend door het hanteren van één of meerdere van onderstaande berekeningsmethodes. Wil je toch vasthouden aan een sterk afwijkende prijs, dan kun je er ook voor kiezen om geheel zelf te verkopen.

Berekeningsmethodes

  • De vergelijkingsmethode: Vergelijkbare objecten worden vergeleken met de woning. Hierbij worden plus- en minpunten van de woning (denk aan dakkapel, aanbouw, luxe keuken/badkamer, isolatievoorzieningen, etc.) verrekend.
  • De courantheidsbepaling: De looptijd en het vraagprijsverloop van andere ‘verkochte en in verkoop staande’ woningen in de buurt worden geanalyseerd. Dit geeft de markttendens weer, die medebepalend is voor de courantheid van de woning.
  • De historische kostprijsberekening: De grondwaarde en de bouwkosten van de woning vormen het uitgangspunt voor deze berekening.
Wat is jouw woning waard?

Wat is jouw woning waard?

Ben je benieuwd wat je woning waard is, of ben je benieuwd naar de verkoopkansen van je woning? Makelaarsland brengt jou binnen de kortste keren op de hoogte van de verkoopkansen van jouw woning.

Zo heb je direct een idee van de verkoopprijs en -snelheid, weet je hoeveel zoekers jouw woning kan verwachten en wordt er gekeken naar gelijksoortige panden in de buurt. En weet je al wat jouw huis vandaag waard is?

Bereken jouw geschatte woningwaarde

Vraagprijs vaststellen bij Makelaarsland

Wanneer je besluit met Makelaarsland te verkopen komt de Makelaarsland Agent of NVM taxateur uit jouw regio langs voor de woningopname. Na de woningopname wordt er een opnamerapport gemaakt met alle woninggegevens. Samen met jouw makelaar kun je, op basis van de gegevens van de woningopname, de vraagprijs van je huis bepalen. Bij Makelaarsland bepaal je dus uiteindelijk altijd zelf de vraagprijs. Indien deze vraagprijs afwijkt van het vraagprijsadvies van de makelaar, wordt na 3 maanden een evaluatiemoment ingepland. De makelaar bespreekt telefonisch met je wat de animo op je woning de afgelopen 3 maanden is geweest en of een vraagprijswijziging gewenst is.

Heb je een vraag?

Over bijvoorbeeld de vraagprijs van jouw woning, of kunnen wij je ergens anders mee helpen? Vraag dan nu een gratis en vrijblijvend informatiegesprek aan!

Vrijblijvend informatiegesprek aanvragen

Veel gestelde vragen over de vraagprijs

Waarom heb ik een taxateur nodig?

Mag ik zelf de vraagprijs van mijn huis bepalen?

Wat is een verkoopstrategie?

Alle veelgestelde vragen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.