Antwoorden op veelgestelde vragen

Is de makelaarscourtage kosten koper onderdeel?

Nee. De makelaarscourtage is geen onderdeel van de kosten koper en daarom betaalt de koper dit apart.

Kosten koper: wat zijn dat?

De kosten koper zijn de kosten die voor rekening van de koper komen en die de overheid heeft bepaald. Deze kosten zijn de overdrachtsbelasting (2%), de advieskosten/afsluitkosten voor de hypotheek en de kosten van de notaris voor het opmaken van de leveringsakte en het inschrijven daarvan in de registers. Voorheen waren de kosten koper altijd zo’n 10% van de aankoopsom. Door verlaging van de overdrachtsbelasting, zijn deze kosten nu zo’n 6% van de aankoopsom.

Financieringsgrens

De financieringsgrens is verlaagd naar 100%. Als koper kun je tot 100% van de waarde van een woning financieren. Dit betekent dat je in ieder geval eigen geld nodig hebt om het kopen van een woning mogelijk te maken. Daarbij komen dan nog eventuele kosten van een makelaar en kosten voor bijvoorbeeld een verbouwing.  Alle bijkomende kosten, zoals kosten koper, makelaarskosten en verbouwingskosten moeten uit eigen middelen worden betaald.

Meer weten over de makelaarscourtage bij aankoop? Wat kost een aankoopmakelaar

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.