3 redenen om je huis nú te koop te zetten

Door
Makelaarsland
op

Je hebt verhuisplannen, ergens in de (verre) toekomst misschien. ‘Wat is de beste tijd om je huis te verkopen?’ Vraag je je misschien af? Wij zeggen: nú. Wacht niet te lang, mis de boot niet!

Wanneer mijn huis verkopen?

De economie is verder hersteld. Door de lage rentes zijn er nieuwe records gehaald in de woningmarkt in 2016. Er werden in een jaar namelijk nog nooit zoveel woningen verkocht als in 2016. Maar ook minder goede uitspattingen kwamen voor. Zo schoot de woningmarkt op sommige fronten door, met name in steden als Amsterdam, Utrecht en Groningen.

De NVM publiceerde afgelopen week haar jaarrapport 2016 ‘Vastgoedmarkt in beeld’. Dit rapport geeft een onderbouwd en cijfermatig overzicht van de woningmarkt. Na dit doorgelezen te hebben kunnen we maar 1 ding concluderen. 2017 is een heel goed jaar om je huis te koop te zetten. Lees hier 3 onderbouwde redenen waarom jij je huis nog in 2017 te koop moet zetten.

1. Laag renteniveau

Het lage renteniveau is de belangrijkste drijfveer geweest voor het herstel van vastgoedmarkt. Geen markt profiteerde sterker van het lage renteniveau dan de woningmarkt. Er werden het afgelopen jaar ruim 16% meer bestaande koopwoningen verkocht en landelijk stegen de prijzen met bijna 9%. Maar ook de nieuwbouwmarkt heeft het goed gedaan. Van dit lage rente niveau kunnen we nog wel een tijdje profiteren maar er zijn ook onzekerheden. Vooral op het politieke en monetaire vlak. De verkiezingen in een aantal Europese landen en de verhoudingen die aan het veranderen zijn. Denk aan Turkije, Noord Korea en aan Trump zijn mogelijk zaken die de Nederlandse economie niet ten goede zullen komen. Het is ook niet helemaal zeker of de Europese Centrale Bank besluit om het stimuleringsprogramma zoals het er nu ligt, door zal laten gaan.

2. Steden steeds populairder

Steden wonnen enorm aan populariteit en die trend lijkt nog niet te gaan veranderen. Dit zorgt voor een vraag die het aanbod ver overstijgt. Resultaat zijn de sterk stijgende prijzen, waarbij vaak meer wordt betaald dan de vraagprijs. Bij Makelaarsland merken we ook een enorme toename aan bezichtigingen op huizen in de grote steden, soms wel tot 50+ geïnteresseerden. Heb je een woning in de stad en heb je verhuisplannen, dit is een zeer gunstige tijd voor de verkoop. Maar ook hier zit een kanttekening aan. Voor de verkopers is het een gouden tijd, kopers hebben het lastiger. Vooral starters, die vorig jaar en nu nog steeds, te maken hebben met beperkende financieringsmaatregelen hebben hier last. Zij zagen hun kansen op de koopwoningmarkt slinken terwijl ook de huurprijzen flink stegen. In een jaar tijd stegen de vierkante meterprijzen van huurwoningen met bijna 8%.

3. Vooruitblik 2017 zeer positief

Maar alles bij elkaar opgeteld was 2016 zeker een zeer positief jaar voor de vastgoedmarkt. Het herstel van de economie, het groeiende vertrouwen en de lage rente wakkerden in veel sectoren van de vastgoedmarkt de vraag aan en zorgden voor een afname van de leegstand. Dit positieve gevoel zal ook in 2017 het beeld bepalen. Het Centraal Planbureau voorspelt een groei van de Nederlandse economie die de 2% overstijgt. De werkloosheid daalt steeds sneller het vertrouwen van consument en ondernemer is hoog. Wederom dus een zeer goed jaar om je huis te koop te zetten.

Weet je het nu zeker? Klaar om je huis te koop te zetten?

Ja, ik wil mijn huis aanmelden

Bron: NVM  download hier het hele rapport ‘vastgoedmarkt in beeld’

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.