3 redenen om je huis nú te koop te zetten

Door
Makelaarsland
op

Je hebt verhuisplannen, ergens in de (verre) toekomst misschien. ‘Wat is de beste tijd om je huis te verkopen?’ Vraag je je misschien af? Wij zeggen: nú. Wacht niet te lang, mis de boot niet!

Wanneer mijn huis verkopen?

De huizenmarkt is volop in beweging op dit moment. Er is een tekort aan koopwoningen en de prijzen stijgen. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was zelfs 385.000 euro in het eerste kwartaal van 2021. Ten opzichte van een jaar geleden is de gemiddelde verkoopprijs 15% gestegen.

Ondertussen wordt een nieuw huis vinden steeds moeilijker. Het afgelopen jaar werden er op een gegeven zelfs meer huizen verkocht, dan dat er nieuwe te koop werden gezet. Een nieuwe woning vinden is dus heel lastig. Toch is dit een heel goed moment om je huis te koop te zetten – áls je een goed plan hebt.

1. Het is een verkopersmarkt

Je weet bijna zeker dat je een goed bod krijgt wanneer je je huis nu te koop zet. Veel mensen zijn op zoek naar een koophuis, dus er is grote concurrentie. Mensen bieden vaak boven de vraagprijs, dus wat dat betreft heb jij het als verkoper goed voor elkaar op dit moment.

Hou daarbij wel in je achterhoofd dat je zelf ook een nieuwe woning nodig hebt, als je je eigen huis verkoopt. Omdat de markt nu zo krap is, kun je beter eerst een nieuw huis kopen voor je je eigen huis te koop zet.

2. Je zoekgebied wordt steeds groter

Een voordeel van thuiswerken is dat de afstand naar het werk minder belangrijk wordt. Thuiswerken blijft bij veel bedrijven ook in de toekomst mogelijk. Handig, want dat maakt dat je niet perse heel dicht bij je werk hoeft te wonen.

Als jij je huis nu verkoopt, betekent dat in veel gevallen dat je zoekgebied wat groter is geworden dan eerst. Overigens, tip van onze ING-adviseur Arthur Haringa, kijk ook eens naar nieuwbouwwoningen. Omdat het woningtekort zo groot is, worden er veel nieuwe woningen gerealiseerd. Bijkomend voordeel: veel nieuwbouwwoningen zijn relatief voordeliger dan bestaande woningen.

3. De rente is nu nog laag

De hypotheekrente is nog steeds laag, dat betekent dat je nu een hele voordelige nieuwe hypotheek kunt afsluiten. Deze lage rente is trouwens ook een van de redenen waarom het er zo wild aan toe gaat op de woningmarkt.

De aankomende tijd kan het zo zijn dat de rente iets stijgt, maar waarschijnlijk niet al te veel. Voorlopig kun je dus waarschijnlijk nog een nieuwe hypotheek afsluiten met een lekker lage rente.

Hoef ik me dan geen zorgen te maken over de economische crisis als ik mijn huis te koop zet?

De olifant in de kamer (of op de woningmarkt) is natuurlijk de economische crisis door de coronamaatregelen. Sommige bedrijven zoals restaurants, winkels en evenementenbureau’s, moesten tijdelijk hun werk neerleggen. Gelukkig kon een groot deel van de mensen die daar werken geholpen worden door steun vanuit de overheid. Aan de andere kant waren er ook veel bedrijven die het extra druk hadden, dus dat maakt dat crisis vooralsnog meevalt. Op de woningmarkt is nu nog weinig tot niks merken van de economische crisis.

In de tweede helft van 2021 worden de steunmaatregelen waarschijnlijk grotendeels afgebouwd. Dat kan betekenen dat er meer bedrijven omvallen en dat mensen alsnog hun werk kwijt raken. Volgens experts kan de (over-)verhitte huizenmarkt daardoor wat afkoelen. Dus ook wat dat betreft is het heel goed om nú je kans te grijpen als je je huis wilt verkopen.

Weet je het nu zeker? Klaar om je huis te koop te zetten?

Ja, ik wil mijn huis aanmelden

Bron: ING & NVM

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.