Tips: Huis verkopen

De kogel is door de kerk; je gaat je huis verkopen. Heb je nagedacht over hoe je dit wil doen? In de huidige verkopersmarkt verkoopt een huis zichzelf wel is de gedachte. Maar hoe krijg je de beste prijs voor je huis? En wil je hulp bij de verkoop? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij en geven je handige tips.

1. Makelaar kiezen

Als je je huis verkoopt, zet je deze vaak niet zelf in de markt, maar doet een makelaar dit voor je. Het kiezen van een makelaar is geen makkelijke opgave; de keuze is reuze. Kies een VBO- of NVM-makelaar als je jouw huis op funda wil promoten. Ga voor jezelf na wat je verwacht van een makelaar en voor welke prijs dit mogelijk is. Er zijn makelaars die een courtage rekenen, of een vast tarief. Er zijn makelaars waarbij je zelf een groot deel van de verkoopwerkzaamheden op je neemt (zoals de bezichtigingen), of een makelaar die alles uit handen neemt. Wat past bij jou?

Youtube placeholder

2. Je huis verkoopklaar maken

Natuurlijk zorg je ervoor dat je huis schoon en fris is, maar vergeet het achterstallig onderhoud niet. Vaak zie je zelf niet meer wanneer er een dakpan ontbreekt, of als de kozijnen wel een likje verf verdienen. Die ene kraan gebruik je niet omdat die altijd lekt, maar een koper wil dat deze naar behoren werkt. Kijk kritisch naar je eigen huis en los achterstallig onderhoud op, ook een klemmende deur of loszittende trapleuning!

2. Je huis verkoopklaar maken

3. Optimale woningpresentatie

De fotoreportage van een woning is het meest bekeken onderdeel van een woningpresentatie. Een goede, complete fotopresentatie is daarom van belang. Licht en ruimte spelen hierin een belangrijke rol. Voor de allerbeste woningfoto’s schakel je een professionele woningfotograaf in. Uiteraard is ook een krachtige wervende aanbiedingstekst van belang.

Soms is een fraaie fotoreportage niet voldoende om goed gevonden te worden op funda. Staat jouw woning in de buurt van andere te koop staande woningen of is jouw woning qua kenmerken gelijk aan veel andere woningen? Dan is het verstandig om jouw huis wat extra aandacht te geven met extra diensten van funda.

3. Optimale woningpresentatie

4. Juridische zaken

Het koopcontract is voor veel mensen een groot document met termen die niet altijd even duidelijk zijn. Toch is dit het belangrijkste document bij de verkoop van een woning. Je kunt een modelcontract downloaden en invullen, maar hoe zit het met de publiekrechtelijke beperkingen, de kettingbedingen, het voorkeursrecht, de ontbindende voorwaarden? Klopt de woonoppervlakte en de inhoud van de woning? Zorg ervoor dat alles goed is vastgelegd en laat iemand met verstand van zaken de koopovereenkomst doornemen voordat je tekent. Als je met een makelaar je huis verkoopt, dan stelt deze de koopovereenkomst in de meeste gevallen voor je op en controleert jouw makelaar de inhoud.

4. Juridische zaken

Extra tip! Verkoop je huis met Makelaarsland

Overweeg je jouw huis te verkopen en ben je benieuwd wat Makelaarsland voor je kan betekenen? Vraag een gratis informatiegesprek aan en wij nemen contact met je op.

Extra tip! Verkoop je huis met Makelaarsland
NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.