Geen overdrachtsbelasting voor starters goed nieuws?

Door
Roos van Schaaijk
op

Vanaf 2021 is er geen overdrachtsbelasting voor starters meer. Dat scheelt hen 2% van de aankoopprijs. Dat klinkt aantrekkelijk, maar zal dat in de praktijk écht geld schelen?

Geen overdrachtsbelasting voor starters goed nieuws?

De vrijstelling van overdrachtsbelasting is eenmalig en geldt alleen als de kopers de woning zelf gaan bewonen. Voor kopers vanaf 35 jaar geldt het tarief van 2%. Als de woning niet door de kopers bewoond gaat worden, betaalt de koper -vaak een belegger- voortaan 8% overdrachtsbelasting. Met deze maatregel wil het kabinet de positie van starters op de woningmarkt verbeteren.

overdrachtsbelasting voor starters(Bron: Rijksoverheid)

Goed nieuws voor starters die in 2021 hun eerste woning kopen dus. Door het wegvallen van de overdrachtsbelasting hoeven starters minder eigen geld in te brengen bij het kopen van hun eerste woning. Maar is dit wel echt goed nieuws?

Oké, beleggers zullen afgeschrikt worden, omdat hun percentage overdrachtsbelasting stijgt, en dus minder concurrentie voor starters. Grote kans dat het wegvallen van de overdrachtsbelasting voor starters ervoor zorgt dat er nóg meer starters op de markt komen. En het tekort aan starterswoningen is nog niet opgelost. De schaarste wordt groter, wat vaak resulteert in stijgende huizenprijzen en we zijn weer terug bij af. Kortom: het wordt tijd voor de overheid om voor meer koopwoningen te zorgen.

Ben jij op zoek naar een woning, maar heb je deze nog niet gevonden? Met onze gratis zoekopdracht ontvang je 24/7 het nieuwste aanbod dat voldoet aan al jouw wensen in je mailbox! Lekker toch?

Ja, ik wil woningaanbod ontvangen

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.