In welk seizoen kun je het best je huis verkopen?

Door
Sophie van Gorsel
op

Van klanten krijgen wij heel vaak de vraag: wanneer is de beste tijd om mijn huis te verkopen? Het idee is vaak dat verkopen in de winterperiode of in de zomervakantie geen goed idee is. Toch heeft elk seizoen voor- en nadelen. Wij zetten ze op een rij.

Huis verkopen in de winter

In de winterperiode is het meestal wat rustiger op de huizenmarkt. Verkopers krijgen in de winterperiode minder ‘zin’ om hun huis verkoopklaar te maken. Toch is de vraag van kopers er wel. Hierdoor is de kans op serieuze kopers in de winterperiode wat groter dan in de zomer (wie door weer en wind bij je komt kijken, heeft serieuze interesse!).

Een nadeel van verkopen in de winter, is dat je huis er buitenom minder mooi bij ligt. Kale bomen en je tuinset en bbq staan in de opslag. Des te meer reden om het binnen éxtra sfeervol en gezellig te maken.

Huis verkopen in de lente

In de lente ligt jouw huis er op z’n mooist bij. De dagen worden langer en minder grauw, je tuin (of balkon) staat in bloei en de lichtinval in jouw huis is mooi. De lente is dan ook de meest populaire  periode om je huis in verkoop te plaatsen. Elk jaar krijgt de huizenmarkt een boost in het voorjaar. We zien dat de meeste nieuwe woningen worden aangeboden in het voorjaar. Met een gemiddelde verkooptijd van enkele maanden betekent dit dat de meeste woningen officieel verkocht worden in de zomer.

Een nadeel van verkopen in de lente is dat de concurrentie het hoogst is. Makelaars hebben het druk met het verwerken van al het nieuwe aanbod en als er meer soortgelijke huizen in de verkoop komen zoals het jouwe, kan dit betekenen dat jouw huis minder opvalt en dat de aandacht van kopers op een ander huis valt.

Huis verkopen in de zomer

Ook in de zomer liggen woningen er mooi bij. Door de lange dagen zijn bezichtigingen vroeg of laat op de dag ook gemakkelijker in te plannen en een Open Huis organiseren is natuurlijk het fijnst met een zonnetje erbij. Een voordeel ten opzichte van de lente is dat de concurrentie wat minder is in deze (vakantie)periode en dat je huis dus sneller opvalt in het aanbod.

Het nadeel van je huis te koop zetten in de zomer is dat je mogelijk niet direct alle kopers bereikt. Vanwege de vakantieperiode zijn woningzoekers zelf op vakantie of tijdelijk niet bezig met hun zoektocht; laat staan met een verhuizing.

Lees hier uitgebreid over het verkopen in de zomer.

Huis verkopen in de herfst

Na de zomervakantie zien we altijd een opleving op de huizenmarkt. Nederlanders komen terug van vakantie en hebben in de zomerperiode besloten dat ze nu toch écht op zoek gaan naar een nieuwe woning. Eind september of begin oktober vindt ook de NVM Open Huizen Dag plaats; een dag met veel (media) aandacht voor de huizenmarkt. Een voordeel ten opzichte van de zomerperiode is dat je weer alle huizenzoekers bereikt.

Een nadeel is dat de boost in het najaar minder is dan die in het voorjaar. Ook wordt het weer wat eerder donker en vallen de blaadjes van de bomen, wat rommel in de tuin kan geven.

Beste tijd om je huis te verkopen

Wat ons betreft is er niet één specifieke periode of seizoen waarin je je huis zou moeten gaan verkopen. Wij adviseren voornamelijk bij jezelf na te gaan wanneer je er aan toe bent. Heb jij de tijd en mogelijkheden om je huis verkoopklaar te maken en alle voorbereidingen te treffen die nodig zijn voor en tijdens het verkoopproces? Denk hierbij aan het aanleveren van benodigde documenten, het invullen van de lijst van zaken en NVM vragenlijst, het langskomen van de taxateur en fotograaf en het inplannen van en opruimen voor bezichtigingen. Succes met de verkoop!

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.