Kapschuur biedt ruimte

Door
Diana van Wieringen
op

De oplossing voor extra ruimte op het erf is het realiseren van een prefab houten kapschuur. Prefab bouw van een schuur wordt voorbereid in een fabriek, de methode is tot op de centimeter maatvast omdat de elementen machinaal gefabriceerd worden. De bouwtijd van prefab bouw is bovendien kort. Op locatie wordt de schuur op het fundament in elkaar gezet.

Prefab houtbouw is een ideale manier van bouwen wanneer een vrijstaande schuur voor opslag, een tuinhuis of logeervertrek, een garage of een hobbyruimte gewenst is. Het model van een kapschuur kan vele uitstralingen hebben door er een veranda aan toe te voegen, de kleuren van het gebouw aan te passen aan het hoofdgebouw en te spelen met de indeling en de inrichting. Bij Geldersche Houtbouw worden wensen voor bijgebouwen zoals kapschuren verwerkt in schetsen en vervolgens uitgewerkt in bouwtekeningen.

De milieuwinst van prefab houtbouw

Er zijn wel vooroordelen over het bouwen met hout, zoals bijvoorbeeld houtrot. Het vergaan van hout kan voorkomen worden door het materiaal te bewerken. Door te acetyleren met azijn of te platoniseren met water, waarbij hout eerst gekookt en dan gebakken wordt, ontstaat een heel harde houtsoort, die gelijk is aan tropisch hardhout. De hoeveelheid energie, die nodig is voor deze verduurzamende bewerkingsmethode, is slechts een fractie van die van andere productieprocessen.

Bouwen met of zonder bouwvergunning

Prefab houtbouw is geschikt voor veel ontwerpen, van design woningbouw, mantelzorgwoning en recreatiewoning tot bijgebouw met een specifieke functie voor hobbygebruik of extra leefruimte. Een kapschuur kan de vervanging zijn van een oud bestaand bijgebouw maar kan ook als nieuw gebouw toegevoegd worden aan een terrein. Afhankelijk van de bestemming en de toestemming van de gemeente kan een kapschuur in vele afmetingen geleverd worden. De bouwonderneming verzorgt de bouwtekening, die nodig is voor het verkrijgen van toestemming voor de bouw. Goed voorbereid kan de bouw direct na de vergunning gerealiseerd worden en is een kapschuur snel geplaatst.

Creaties van een kapschuur

Een schuur met een overkapping kan voertuigen een beschermde plek bieden en een bergruimte zijn voor materialen. Dit bijgebouw kan ook als logeerruimte of werkruimte gebruikt worden, of al deze functies tezamen hebben. Het model van een kapschuur is veelal langgerekt en heeft een verdieping met puntdak. De lengte en breedte kan variëren naar gelang de functie van het gebouw. Een dergelijke schuur kan aan de ene zijde een woning bieden met daarnaast een garage en een overkapping voor andere opslag. De houtsoort en afwerking van het gebouw geeft het zijn specifieke uitstraling die opgaat in de natuur of naar wens meer opvallend kan zijn.

Innovaties in de bouwwereld

Een houten schuur heeft een levensduur van minimaal 50 tot wel 150 jaar wanneer het hout goed onderhouden wordt. Houtveredelingsproducten worden steeds beter en milieuvriendelijker. Het besef dat natuur en milieu beschermd moeten worden is bij veel partijen een uitdaging om nog innovatiever te werk te gaan. Houtbouw is milieuvriendelijk en bovendien circulair.

Een prefab gebouwde houten kapschuur is kwalitatief hoogwaardig en duurzaam. Prefab (woning)bouwers zijn creatief en innovatief, met als streven hun klanten volledig te ontzorgen van de tekentafel tot de oplevering. Bij Geldersche Houtbouw worden de wensen van de klant tezamen met een vormgever of architect gevat in een schetsontwerp, dat vervolgens als bouwtekening wordt uitgewerkt. Materiaalgebruik en kleuren van de buitenkant en de inrichting worden als bestek toegevoegd. Een (interieur)vormgever kan de smaak van de klant vertalen in een eindproduct naar wens zodat de kapschuur past in de omgeving en voldoet aan de functie die de opdrachtgever voor ogen heeft.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.