Makelaars fors duurder; gemiddeld ben je € 5.100 kwijt

Door
Sophie van Gorsel
op

De kosten van makelaars zijn dit jaar verder gestegen. In 2022 zijn de kosten van de verkoop van je huis door een makelaar gemiddeld 650 euro gestegen, zo ziet makelaarszoekmachine Mijn Verkoopmakelaar. De verschillen tussen Nederlandse steden zijn echter groot.

Hoewel je gemiddeld in Nederland 5.100 euro kwijt bent aan een makelaar, ligt dat bedrag in Amsterdam flink hoger. In onze hoofdstad ben je namelijk gemiddeld zo’n 6.100 euro kwijt voor de verkoop van een woning. Daar staat tegenover dat je in Rotterdam flink onder het gemiddelde zit, daar reken je gemiddeld zo’n 4.500 euro af bij je makelaar.

Dit betekent dus dat er tussen de twee grootste steden een verschil van 1.600 euro zit aan kosten voor de verkoop van een vergelijkbare woning.

In Amsterdam betaal je niet alleen het meeste, de stad liet dit jaar ook de sterkste kostenstijging zien. Amsterdamse makelaars zijn nu maar liefst 1.200 euro duurder dan vorig jaar. Alleen in Groningen ziet Mijn Verkoopmakelaar een lichte kostendaling van gemiddeld 100 euro.

Ook tussen makelaars zitten er forse verschillen, zelfs dusdanig dat het verschil tussen de keuze voor een dure of goedkope makelaar kan oplopen tot duizenden euro’s. Uit een vergelijking tussen de tarieven blijkt een gemiddeld verschil van 1.850 euro voor een vergelijkbare woning.

In Eindhoven zijn de verschillen vrij extreem, volgens Mijn Verkoopmakelaar. De keuze tussen de ene of andere makelaar kan een prijsverschil opleveren van 3.050 euro.

Bron: Business Insider Nederland

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.