Kan een goedkope makelaar net zo goed zijn als een duurdere?

Het kopen of verkopen van een huis is geen goedkope bedoening. Het gaat om veel geld en dan wil je zeker weten dat alles goed geregeld wordt. Om daar zeker van te zijn schakel je de hulp in van een makelaar. Of dat ook een goedkope makelaar kan zijn? Natuurlijk!

Goedkope makelaar Makelaarsland

Goedkoop is lang niet altijd duurkoop; dat heeft Makelaarsland de afgelopen 18 jaar wel bewezen. Makelaarsland was in Nederland in 2005 de eerste makelaar die een vast prijsmodel landelijk heeft uitgerold. Het principe is eenvoudig en is ook nu nog erg succesvol. Ongeacht de waarde van je woning betaal je een vast laag tarief, waarmee je al snel duizenden euro’s aan makelaarskosten bespaart.

Makelaarsland was ook de eerste makelaar die verkopers betrok bij het verkoopproces door onder andere zelf bezichtigingen te laten doen. Door verkopers zelf actief te laten zijn bij het verkoopproces en veel ‘overhead’ weg te halen (zoals kantoren) houden wij onze prijs laag.

Het hanteren van een vaste lage prijs, ongeacht de waarde van je woning spreekt veel verkopers aan. Inmiddels hebben wij meer dan 56.000 huizen verkocht en geven onze verkopers ons gemiddeld een 9,1 klantbeoordeling op funda.

 

 

Bereken je besparing

Wij rekenen geen percentage van de verkoopprijs, maar een vast laag tarief van € 1.575 all-in. Vul jouw verwachte verkoopprijs in en ontdek wat je kunt besparen als je zelf de bezichtigingen doet.
Verkoopprijs Verwachte verkoopprijs
400.000
Vergelijkingstarief
1.38
%
Je bespaart:
2,225

Goedkope makelaar geen duurkoop 

Uit een grootschalig onderzoek van de VU (2017), waarbij miljoenen huizentransacties zijn vergeleken, blijkt dat een duurdere makelaar geen beter resultaat oplevert dan een goedkopere makelaar. De drie belangrijkste punten: 

  • Vaste-prijs-makelaars verkopen sneller en tegen een 2,7% betere prijs dan ‘dure’ makelaars. 
  • Zelf de rondleidingen begeleiden is mogelijk de reden van de betere verkoopprijs. 
  • Vaste-prijs-makelaars zijn gespecialiseerd in onderhandelen en dit levert voordeel op. 
Goedkope makelaar geen duurkoop 

Makelaars die een vaste prijs rekenen verkopen jouw huis sneller én tegen een betere prijs dan makelaars die een percentage van de verkoopprijs opstrijken. Daarbij komt dat de ‘vaste-prijs-makelaars’ ook nog eens goedkoper zijn in de meeste gevallen. Toch kiezen huizenverkopers hier vaak niet voor. Waarom? 

Onverwachtse uitkomst 

Via funda bekeken de onderzoekers miljoenen huizentransacties tussen 1985 en 2011. Daarbij werd gekeken naar de verschillen die er waren tussen de vaste-prijs-makelaars en de makelaars die een percentage van de verkoopprijs hanteren (courtage). Arjan Siegman (één van de onderzoekers) zegt: ‘De uitkomt was heel apart en ook anders dan verwacht, het meest bijzondere was dat een goedkope makelaar het niet slechter doet dan een dure.’ 

Hogere verkoopprijs 

En dan drukt hij zich nog voorzichtig uit. ‘Een goedkope makelaar (vaste-prijs-makelaar) blijkt je huis gemiddeld voor een 2,7% hogere prijs te verkopen dan een traditionele makelaar. Én daarbij verkopen ze je huis ook nog eens sneller. Makelaars die met een vaste prijs werken, vragen gemiddeld tussen de € 400 en € 2.000 euro voor de verkoop van de woning. De klant moet dan wel zelf de bezichtigingen doen. ‘Dure’ makelaars vragen meestal 1,85* procent van de verkoopprijs als tarief. Die makelaars doen dan wel zelf de bezichtigingen. ‘De gemiddelde verkoopprijs van een woning in ons onderzoek was 200.000* euro. Makelaars die met een percentage van de verkoopprijs rekenen, zijn dus meestal duurder’, constateert Siegmann. 

*Inmiddels zijn de percentages en bedragen in dit onderzoek van de VU wat verouderd. De gemiddelde makelaarscourtage lag in 2020 op circa 1,38% (bron: VEH, feb 2020) en de gemiddelde verkooprijs van een woning is in 2021 opgelopen tot € 400.000. 

Het geldt voor ieder type woning 

Je vraagt je misschien af of de ‘vaste-prijs-makelaars’ dan alleen de krenten uit de pap halen? Met andere woorden: nemen zij alleen de huizen aan die ‘makkelijk’ verkoopbaar zijn? Dat bleek ook niet het geval. Daarbij maakt het ook geen verschil of het een groot of klein makelaarskantoor was én of de makelaar de buurt goed kent. In alle gevallen scoorden de vaste-prijs-makelaars beter. 

 

Gebrek aan kennis bij verkoper 

Toch kiezen huizenverkopers nog vaak voor de traditionele makelaar. Hoe kan dat? Siegman: ‘De reden hiervan is het gebrek aan kennis bij de huizenverkopers. Je huis verkoop je meestal maar 1 of 2 keer in je leven. Je weet (uit ervaring) dus niet welke makelaar beter is. Mensen kiezen dan eerder voor een makelaar in de buurt bijvoorbeeld of iemand die door familie of vrienden wordt aanbevolen. De reden dat mensen bijvoorbeeld niet voor Makelaarsland* kiezen kan ook zijn dat ze geen tijd hebben om zelf de rondleidingen te verzorgen. Dat is zonde! Het kan je namelijk flink meer opleveren naast alleen de grote besparing. En veel meer tijd kost het je niet. Het opruimen van je huis voor de bezichtigingen (wat je sowieso moet doen) is eigenlijk de grote tijdvreter.’ 

* Sinds 2018 is het bij Makelaarsland mogelijk om ook de bezichtigingen te verzorgen via het Makelaarsland Agent netwerk

Zelf rondleiden betekent hogere verkoopprijs 

De rondleiding zelf verzorgen zou juist een verklaring kunnen zijn voor de hogere verkoopprijs. Uit onderzoek blijkt dat kopers de informatie die ze van de verkopers krijgen betrouwbaarder vinden dan de informatie van de makelaar. ‘Verkopers kunnen ook meer informatie geven, over de buurt bijvoorbeeld en de staat van onderhoud van het pand’, zegt Siegmann. 

Gespecialiseerd in onderhandelen 

Waarom de vaste-prijs-makelaar beter presteert, is niet duidelijk. ‘Het zou kunnen dat een makelaar die ook bezichtigingen doet, geneigd is eerder een lager bod aan te bevelen aan de verkoper. Hij heeft immers al meer uren in de verkoop gestopt dan de makelaar die alleen de prijsonderhandelingen voert. Zijn schade is dus groter als de verkoop niet doorgaat’, geeft Siegmann als mogelijke verklaring. Ook kan het vakmanschap een verklaring zijn. Een vaste-prijs-makelaar doet alleen de prijsonderhandelingen en zal zich daarin meer specialiseren. 

NPFOTO.klein-46

Kennismaken?

Stel al jouw vragen in een gratis en vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.