Prinsjesdag 2022; met deze 5 maatregelen wil het kabinet ‘betaalbaar wonen’ realiseren

Door
Sophie van Gorsel
op

Op dinsdag 20 september werden de nieuwe kabinetsplannen gepresenteerd. Voor de woningmarkt is ‘betaalbaar wonen’ het credo, maar het kabinet kwam met weinig nieuwe maatregelen om de wooncrisis aan te pakken en houdt vooral vast aan de eerder ingezette koers. Een overzicht van 5 maatregelen en de wijzigingen per 2023 vind je hier!

1. Bouwen bouwen bouwen

De woningnood groeit en doorstroom op de woningmarkt staat nagenoeg stil. Vorig jaar kondigde het toen nog demissionaire kabinet daarom al aan flink te willen investeren in het bouwen van nieuwe woningen. Dit jaar werd al 250 miljoen vrijgemaakt voor gemeenten om zo snel mogelijk nieuwe woningen te bouwen. Het kabinet maakte dinsdag bekend ook de komende 10 jaar 100 miljoen per jaar vrij te maken voor een woningbouwimpuls.

De woningbouwsteun leidt dit jaar nog tot weinig opgeleverde nieuwbouwwoningen; mede door stijgende bouwkosten, stikstofproblematiek en moeilijk verkrijgbare bouwvergunningen. Uit de nieuwbouwmonitor van de TU Delft blijkt dat het aantal opgeleverde en verkochte nieuwbouwwoningen zelfs is afgenomen.

Naast nieuwbouw trekt het kabinet 380 miljoen uit voor het versnellen van tijdelijke huisvesting. Zo moeten er 15.000 flex- en tranformatiewoningen komen. Flexwoningen worden volledig in de fabriek gemaakt en kunnen tov reguliere bouw snel gemaakt worden.

2. Vrijstelling overdrachtsbelasting

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en wil je binnenkort je eerste huis kopen? Dan betaal je in 2022 geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal € 400.000. Vanaf 1 januari 2023 is dit bedrag maximaal € 440.000. Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je bij de notaris beloven dat je zelf in de woning gaat wonen (en de woning dus niet gaat verhuren).

3. Afschaffing jubelton

Huizenbezitters tussen de 18 en 40 jaar kunnen dit jaar een belastingvrije schenking voor een eigen woning krijgen tot € 106.671. De schenkingsvrijstelling eigen woning wordt per 1 januari 2023 verlaagd tot € 27.231 en per 1 januari 2024 helemaal afgeschaft.

4. Verduurzamen door isoleren

Het kabinet wil de woningvoorraad verduurzamen en stelt de komende 2 jaar in totaal 300 miljoen euro beschikbaar binnen het nationaal isolatieprogramma. Hiermee geeft het kabinet huishoudens de mogelijkheid hun woningen te verduurzamen en zo hun energieverbruik te verlagen.

5. Sociale huur omlaag en huurtoeslag omhoog

De huren van sociale huurwoningen worden verlaagd vanaf juli volgend jaar met gemiddeld zo’n € 57 per maand. De verlaging geldt voor huurders met een sociale huurwoning en een inkomen tot 120% van het sociaal minimum. Daarnaast wordt de huurtoeslag verhoogd met een kleine € 17 per maand. Deze verhoging gaat al in vanaf januari en moet huishoudens met een laag inkomen een klein duwtje in de rug geven in deze dure tijden.

Bron: Rijksoverheid & NOS.nl

 

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.