Huis verkopen: Tips zolder opknappen

Door
Roos van Schaaijk
op

Ga je je woning verkopen, maar is de zolder eigenlijk niet toonbaar voor potentiële kopers?

Veel zolders worden gebruikt als opslagplaats, of de wasmachine en droger doen er hun werk en de bovenste verdieping van het huis wordt vaak de ‘rommelzolder’ genoemd. Hoe prettig zou het zijn om deze vaak grote ruimte eens flink onder handen te nemen, zodat deze optimaal benut kan worden?

Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een slaapkamer, een werk/kantoorruimte, of een hobbykamer op de zolder. Ideeën voor het opknappen van de zolder door bijvoorbeeld een kleine verbouwing of een nieuwe indeling zijn niet ver te zoeken. Bovendien is een extra kamer vaak een pluspunt bij de verkoop van een woning.

Tips zolder opknappen

Maak een kamer van de zolder:

Om een kamer ook daadwerkelijk als ‘kamer’ mee te tellen bij de verkoop van een woning, dient deze aan een aantal eisen te voldoen. Een ruimte met een open trapgat (naar een vaste trap) is geen kamer; de ruimte moet met een deur afgesloten kunnen worden. Door de zolderindeling als zodanig te realiseren, ontstaat er een voorzolder. Het voordeel van een voorzolder is dat deze de oude functie van bijvoorbeeld opslagplaats kan behouden en een wasmachine, droger en cv-ketel kunnen hier functioneren, zonder dat iemand er last van heeft.

Dakkapel of dakopbouw:

Naast een deur dient er in de ruimte ook minimaal één raam aanwezig te zijn voor daglichttoetreding en je moet er kunnen staan (minimaal 1,50m hoog). Een dakkapel of dakopbouw maakt een zolder ruimer én lichter. Bovendien vergroot het de woonoppervlakte.

Isolatie:

Een zolder is ’s zomers snel erg warm en ’s winters koud, daarom is het belangrijk om deze kamer goed te isoleren door middel van HR dubbelglas, dak- en vloerisolatie.

Knieschotten:

De schuine wanden van een zolder zijn niet altijd handig wanneer er een kamer van de ruimte wordt gemaakt. Daarentegen kan de lage ruimte wel praktisch worden benut door er bergruimte van te maken middels knieschotten. De knieschotten ogen als een soort wand en erachter staat alle ‘rommel’ verscholen.

Zolder opknappen zonder hoge kosten:

Het is uiteraard ook mogelijk om de zolder op te knappen zonder daar veel geld aan uit te geven, wanneer een verbouwing financieel niet mogelijk is. Een likje verf en een andere indeling kan al een groot verschil maken.

Lichte muren:

Zolders hebben vaak schuine wanden en weinig ramen, waardoor het een kleinere ruimte lijkt dan het vloeroppervlak doet vermoeden. Het is daarom raadzaam om de wanden van de zolderkamer zo licht mogelijk te houden en de aanwezige ramen vrij te houden. Welke nieuwe bestemming de zolder ook heeft, ruimte is altijd prettig. Witte muren zorgen hiervoor.

Zolderindeling:

De indeling van de zolder is essentieel om de ruimte optimaal te benutten. Plaats lage kasten tegen schuine wanden waar je niet rechtop kunt staan. Zorg ervoor dat er voldoende  loopruimte rondom meubels is. Kun je overal bij als er een bed of bureau onder een schuine wand geplaatst is?

Klik hier voor onze verkoopstylingtips!

Wil jij net als 16.000 andere slimme verkopers ook op de hoogte blijven van tips en nieuws in de huizenmarkt?

Ja, ik ontvang graag tips en nieuws

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.