Verkoopt een leeg huis beter of juist niet?

Door
Makelaarsland
op

Discussiepunt: verkoopt een onbewoond, leeg huis beter of juist niet? Ghislaine van Stage of Styling weet het antwoord.

Vierkante meters verkopen

Scheiden, twee huizen, overlijden… Er zijn voldoende redenen te bedenken waardoor een ooit geliefd, bewoont huis leeg komt te staan. Aan de ene kant kun je dan denken: ‘Mooi, dan kun je de oppervlakte goed zien.’ Een huis verkopen is in principe natuurlijk gewoon het verkopen van vierkante meters. Zonder al die spullen erin, kun je de ruimte dus goed zien. Een pré. Ander voordeel is de inrichting zelf. Gaat het om een ‘ik heb al 100 jaar hetzelfde interieur in mijn huis’ dan doen de meubels vaak niet veel goeds voor de sfeer van dit huis.

Past onze bank hier wel?

Aan de andere kant… Sfeer sells! Dus inderdaad prima als een huis leeg komt, maar zet er dan alsjeblieft een goed interieur in. Zet het niet meteen (weer) bomvol, maar doseer het. Zodat je inderdaad die te verkopen vierkante meters nog goed ziet, maar er tegelijk een sfeertje neerzet. Kies voor iets van deze tijd wat een breed publiek aanspreekt. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen er moeite mee hebben om hun eigen spullen in een ander huis te visualiseren. Past onze bank hier wel? Wat is de voordeligste opstelling? Het is lastig om afmetingen in te schatten als je geen referentie hebt. Zonder spullen, valt de referentie weg. Door er een fijn interieur neer te zetten, zijn die vragen vast beantwoord en is het makkelijker de ruimte in gedachten in te richten naar je eigen smaak.

 


Laat zien hoe het kan zijn

Andere goede redenen om een huis in te richten met meubels, zijn om te verdoezelen en om te laten zien hoe het kan zijn. Zeker bij huizen die niet meer up-to-date zijn is dit een slimme zet. Haal die doorgezeten bloemetjesbank liever weg. Die springt veel te veel in het oog. Zelfs een neutrale, keurige bank tegen de wand waar de verkleuringen van de schilderijen die er ooit hingen nog zichtbaar zijn smoelt veel beter. Eigenlijk valt dat een beetje weg door het goede gevoel wat de kamer verder uitstraalt door het sfeervolle interieur. Wat ik zelf zelfs wel eens doe: ik creëer een oase in een verder aftands huis. Zo laat je de potentie zien; hoe het kan zijn. Je helpt potentiële kopers er doorheen te kijken zodat ze alsnog verliefd worden op het op eerste oog niet zo courante huis.

Goed idee! Maar hoe? 

Overtuigd? Dan rijst nu de vraag: hoe komen we in vredesnaam aan een leuk, tijdloos interieur? Je kunt moeilijk je eigen inboedel in het huis van je overleden oma neerzetten. Alles aanschaffen zou ook zonde zijn van het geld; daar gaat de overwaarde of erfenis! En dan hebben we het nog niet eens over de moeite van het uitzoeken, levertijden, plaatsing en afstylen. Gelukkig is daar de verkoopstyliste! Zij regelt alles: ze zorgt ervoor dat er een woonkamer, eetkamer, en slaapkamer binnen no-time aangerukt worden. Nu alleen nog mooi op de foto en het huis kan zo de markt op!

Wil jij net als 16.000 andere slimme (ver)kopers op de hoogte blijven over alles wat je wil of moet weten als je je huis gaat verkopen? Ontvang dan elke maand een e-mail met tips, nieuws en inspiratie.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.