Volg deze 5 gratis stappen en vind jouw droomwoning

Door
Makelaarsland
op

Je wil een huis kopen en bent op zoek naar een koopwoning. Waar begin je eigenlijk?

Misschien heb je een globaal idee van wat je wil en kan. Maar heb je hier al goed over nagedacht? Met de volgende tips en trucs helpen we je graag op weg.

1. Check je financiën

Om te beginnen: je kunt nog zoveel willen, je wensen moeten wel haalbaar zijn. Je wilt tenslotte straks fijn kunnen wonen. Begin daarom altijd met een check van je financiële mogelijkheden. Ga er in eerste instantie zelf een avond voor zitten: wat is je/jullie inkomen op dit moment? Hoe zijn je huidige woonlasten? Wat houd je maandelijks over? Wat ben je zelf bereid straks maandelijks uit te geven? Hoeveel spaargeld heb je op dit moment? Bezit je al een woning; welke overwaarde (of onderwaarde) heeft deze?

2. Plan een hypotheekgesprek

Plan vervolgens een gesprek met één of meer hypotheekadviseurs. Bij de meeste hypotheekadviseurs kun je terecht voor een gratis oriënterend gesprek. Vraag goed door naar de mogelijkheden en de kosten.

3. Concretiseer jouw woonwensen

Breng vervolgens je woonwensen in kaart. Droom je bijvoorbeeld van een jaren ’30 woning of een oud boerderijtje? Of zie je jezelf al helemaal in een moderne woning of appartement? Waar ga je zoeken? Zet je wensen voor jezelf op een rijtje en denk na over wat voor jou belangrijk is. Dit is ook een goed moment om te kijken naar jullie (mogelijke) gezamenlijke woonwensen. Liggen jullie wel op één lijn?

Hulp nodig bij het opstellen van jouw woonwensen? wij hebben een hele lijst die je kan helpen bij het in kaart brengen van jouw woonwensen.

WOONWENSEN CHECKLIST

TIP: ken je de omgeving nog niet goed? Ga er dan eens naartoe op verschillende momenten van de week. Rijd of wandel wat rond en ontdek welke plekken je aanspreken of welke juist niet. Kijk ook naar wat er te koop staat. Wie weet kom je je droomwoning wel tegen!

4. Ga op zoek

Je hebt nu nagedacht over je woonwensen en je weet wat je financiële mogelijkheden zijn.

Dan wordt het tijd om op zoek te gaan!

In Nederland kun je terecht op verschillende websites om je droomwoning te zoeken. Naast de site van Makelaarsland zijn er natuurlijk bekende sites zoals funda. Maar denk ook eens aan Marktplaats en facebook. Maak gebruik van e-mail alerts op basis van je woonwensen. Daarnaast kun je natuurlijk contact opnemen met lokale makelaars en jezelf bij hen inschrijven om op de hoogte te blijven. Als er dan een woning te koop komt die aan jouw wensen voldoet, krijg je daar meteen bericht van. En vraag ook eens rond in je eigen netwerk. Ook via via kun je bij jouw droomwoning terecht komen. Wie weet hoort een bekende toevallig net wat eerder dan jij dat die ene prachtige woning binnenkort in de verkoop komt!

Tip: gaat de zoektocht wat moeizaam? zoek dan ook eens wat ruimer dan je in je woonwensen hebt aangegeven. Soms zul je verrast zijn wat dat oplevert.

5. Plan een bezichtiging

Heb je een woning op het oog? Dan komt de eerste bezichtiging. Een eerste bezichtiging kun je prima zelf doen. Meer over waar je op kunt letten tijdens de bezichtiging vind je in mijn volgende blog! Ben je bang dat je de verkeerde keuze zal maken of een miskoop doet? Dat je gebreken over het hoofd zal zien of dat je te veel betaalt voor een woning? Overweeg dan een aankoopmakelaar te nemen. Deze helpt je verder tijdens alle stappen van het koopproces.

Tip: Bezit je al een koopwoning? Makelaarsland helpt je heel graag deze te verkopen. Door jouw actieve rol bij de verkoop van je huis, bespaar je duizenden euro’s aan makelaarskosten.

Auteur: Jan van Bokhoven – specialist aankoopmakelaardij – bouwtechnische keuring – verbouwadvies

Jan van Bokhoven is eigenaar van Bokhoven Huisadvies en gespecialiseerd in aankoopmakelaardij, bouwtechnische keuring en bouw- & verbouwadvies. Met een jarenlange ervaring in makelaardij,  projectontwikkeling en bouw heeft hij een schat aan bouwtechnische kennis en kennis van de woningmarkt. Hij helpt je verder moet goed advies, of je nu een woning wilt kopen, bouwen of verbouwen.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.