Wat is het verschil tussen een internetmakelaar en een traditionele makelaar?

Door
Martijn Klok
op

Een internetmakelaar is in feite hetzelfde als een traditionele makelaar. Hij of zij heeft dezelfde opleiding genoten en is verplicht permanente educatie te volgen. Maar wat zijn dan wél de verschillen.

Even kort terug in de tijd: het beroep makelaar bestaat al sinds 1284. Makelaars waren toen tussenpersonen die kooplieden met elkaar in contact brachten en ze handelden in allerlei zaken. Als makelaar behoorde je (zelfs nog tot in het wat recentere verleden) tot de notabelen. Makelaars zijn er dus al heel lang. Tegenwoordig wordt in de volksmond vooral de makelaar in onroerende zaken bedoeld.

De traditionele makelaar

Hoewel sommige makelaars graag vasthouden aan het oude, is de traditionele makelaar natuurlijk niet meer te vergelijken met de makelaar uit 1284. Overigens is de term traditionele makelaar pas ontstaan toen de internetmakelaardij zijn intrede deed. Met een traditionele makelaar wordt een makelaar bedoeld die een full-service dienst levert en dus van begin tot eind de verkoop op alle facetten verzorgt. Een traditionele makelaar betaal je meestal courtage. De courtage is een provisie die de makelaar ontvangt en wordt berekend aan de hand van een percentage van de verkoopprijs.

Wat maakt een internetmakelaar anders?

Gek genoeg niet het internet. Elke makelaar maakt tegenwoordig gebruik van internet om woningen aan de man te brengen. Bij een internetmakelaar is de verkoper echter zelf actief bij de verkoop van de woning betrokken. Dit is dan ook een van de redenen dat diensten van een internetmakelaar aanzienlijk goedkoper worden aangeboden. De zaken die de verkoper zelf doet zijn bijvoorbeeld de bezichtigingen en het maken van de foto’s en de aanbiedingstekst. De makelaar regelt de zaken waar je meer specialistische kennis voor nodig hebt. Bij Makelaarsland is dat bijvoorbeeld advies over een juiste prijsbepaling, de juridische rompslomp, de onderhandelingen en het opstellen van de koopovereenkomst.

De eerste internetmakelaar

Makelaarsland is opgericht in 2005 en was toen de eerste internetmakelaar van Nederland. Er zijn de afgelopen jaren veel internetmakelaars bij gekomen waardoor ook verschillen zijn ontstaan in de dienstverlening. Er is echter één opvallende overeenkomst: alle internetmakelaars rekenen een vast bedrag voor hun dienstverlening.

Marktaandeel

Internetmakelaars vormen in vergelijking met de traditionele makelaardij maar een klein deel van de makelaars. Het aantal en het marktaandeel groeien echter gestaag. Gezien de steeds verdergaande digitalisering van de maatschappij, het feit dat mensen meer zelf hun zaken willen regelen, geld willen besparen en transparantie steeds belangrijker wordt, is er een enorme groeipotentie. Steeds meer huizenverkopers zien de combinatie van wat zelfwerkzaamheid en een laag vast bedrag aan makelaarskosten wel zitten. De werkwijze van de traditionele makelaar zal daarentegen waarschijnlijk steeds meer onder druk komen te staan.

Onderzoek Vrije Universiteit van Amsterdam

De Vrije Universiteit van Amsterdam heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de verkoopresultaten van de verschillende makelaars. En wat blijkt? De verkoopresultaten van vaste-prijs-makelaars zijn verrassend goed. Makelaars met een vast laag tarief verkopen sneller dan makelaars die achteraf een courtage rekenen over de gerealiseerde verkoopprijs. Er is hierbij geen verschil tussen grote of kleine kantoren opgemerkt. Ook lokale kennis of ervaring van de makelaar maakten niet uit. In alle gevallen scoorden de vaste-prijs-makelaars beter.

Argusogen

De opkomst van de internetmakelaardij werd vooral in de beginfase met argusogen bekeken. ‘Internetmakelaars zijn geen echte makelaars’, werd weleens gezegd. Deze reactie is wel enigszins begrijpelijk: veranderingen veroorzaken nu eenmaal vaak onrust. Hoe het ook zij, de internetmakelaar is wel degelijk een echte makelaar en heeft zijn bestaansrecht op de Nederlandse woningmarkt ondertussen meer dan bewezen. Ook internationaal zijn soortgelijke concepten in opkomst.

Als puntje bij paaltje komt zijn alle makelaars hetzelfde

Een internetmakelaar is in feite hetzelfde als een traditionele makelaar. Hij of zij heeft dezelfde opleiding genoten en is verplicht permanente educatie te volgen. Internetmakelaars kunnen net als traditionele makelaars aangesloten zijn bij de NVM of een andere beroepsorganisatie. Alle gecertificeerde makelaars staan daarnaast in hetzelfde register ingeschreven (Vastgoedcert). De werkwijze verschilt alleen. Je zou kunnen zeggen dat internetmakelaars slechts een soort nieuwe generatie makelaars zijn.

Als consument kies je gewoon wat het beste bij je past.

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.