Woningwaarde verhogen met een tuin

Door
Makelaarsland
op

Een eigen tuin is iets wat veel mensen wensen. Lekker ontbijten in het zonnetje, kinderen die er kunnen spelen en ’s avonds buiten genieten van een drankje. Of je nu net een huis gekocht hebt, of graag je huis wilt verkopen, een tuin kan veel meerwaarde bieden en de woningwaarde verhogen. In dit artikel worden er tips gegeven hoe de woningwaarde verhoogd kan worden met een tuin.

Woningwaarde verhogen

Waardestijging door tuin

Een huis met een tuin is vaak meer waard dan een huis zonder tuin. Het oppervlak van het perceel is groter waardoor er ook meer voor betaald wordt. Daarnaast is het ook van invloed op de geschatte waarde. Als de tuin er verzorgd bij ligt schatten anderen de waarde van het huis vaak hoger in. Wil je je huis verkopen? Zorg dan dat het er ook buiten netjes uitziet. De eerste indruk is het belangrijkste en blijft hangen. Een verwilderde tuin zal de verkoop niet bevorderen. Geen tijd of geen zin om de tuin op te knappen voor de verkoop? Haal het dan leeg of zaai het in met gras, zodat mogelijke kopers zien wat zij er van kunnen maken. Flink de woningwaarde verhogen behaalt u door extra luxe toe te voegen, zoals een jacuzzi of zwembad.

Woningwaarde verhogen

Praktische inrichting

Je kunt de tuin volledig naar eigen wens inrichten. Geen groene vingers? Hoveniersbedrijven kunnen je helpen. Voordat je de tuin gaat veranderen is het verstandig om een aantal zaken voor jezelf op een rijtje te zetten. Waar wil je je tuin allemaal voor gebruiken? Wil je een berging, een terras, of vooral veel speelruimte? Bedenk ook wat voor je belangrijk is aan een tuin. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud, privacy of veiligheid. Zit je graag in de schaduw of graag in de zon? Kijk waar de zon staat op verschillende momenten van de dag. Zo kun je hier rekening mee houden bij het aanleggen van een terras. Hebt je een goed beeld van al je wensen? Dan kun je een indeling gaan maken. Maak eerst een schets op papier, zodat je de tuin effectief inricht. Een praktisch ingerichte tuin is ook voor mogelijke kopers een groot pluspunt en kan zo de woningwaarde verhogen.

Duurzame tuin

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze samenleving. Ook de tuin kan duurzaam aangelegd worden. Hierdoor kun je er jarenlang van genieten en draag je bij aan het milieu. Kies voor sterke planten, zodat de natuur er zelf voor kan zorgen. Dit bespaart je werk en er hoeven geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken te worden. Ga je voor een gazon? Dan is het verstandig om te kiezen voor duurzame graszoden. Deze worden in de volle grond gekweekt, waardoor je mooier gras krijgt. Liever minder onderhoud? Kijk dan goed waar de materialen vandaan komen. Koop bijvoorbeeld duurzame klinkers uit Nederland of milieuvriendelijke bamboevlonders. Ook voor tuinmeubels en tuinverlichting zijn duurzame opties, zoals verlichting op zonne-energie.

Een praktisch ingerichte, verzorgde en duurzame tuin zorgt niet alleen voor meerwaarde voor je eigen woonplezier, maar ook als je je huis wilt verkopen. Een investering waar je nu plezier van hebt, maar ook in de toekomst.

Geschreven door: Bas van Bockel

‘Ja, ik wil deze video kijken!’, denkt je natuurlijk. Klik dan op de knop Akkoord.

Hiermee plaats je automatisch de cookies van het niveau ‘Compleet’, waardoor onze site optimaal werkt. Meer info over onze cookies: privacyverklaring. Hier kun je je keuze achteraf ook altijd aanpassen.